2004 Barolo Cerrati, Cascina Cucco

Ett vin som orsakade en närmast unison hyllningskör i bloggosfären i höstas var 2004 Barolo Cerrati av Cascina Cucco. T & S bakom Finare Vinare hade den utsökta vänligheten att släpa hem ett sexpack av detta vin från Danmark även till mig och igår var det äntligen läge att avsmaka den första av mina flaskor.

Rätt djup rödfärg med aningen blå ton kvar.

Intensiv, men först rätt anonym doft. Efter någon timme i karaff visar vinet mer av den typiska rena 2004-frukten, frisk, aromatiskt blommig, med rena toner av violer och rosor samt en djup körsbärsfrukt. I stora glas stickar alkoholen (14.5%) upp lite väl mycket. Vanliga vinprovarglas framhäver frukten och funkar bättre. En aning köttiga mognadstoner börjar också titta fram bakom den djupa frukten. En liten, lätt kaffeaktig fatton ligger fint integrerad bakom frukten.

Frisk och tät attack. Bra, fräsch syra och bra körsbärsfrukt. Eldig smak och förvånansvärt återhållna, mycket finkorniga tanniner. Eldigt slut med bra, ren frukt och lite torra tanniner, som nästan försvinner tillsammans med en blodig köttbit.

Rent och bra vin med utmärkt djup frukt och stramt slut med en liten varning för alkoholen som är något framträdande. Övriga flaskor får vänta några år, så får vi se om vinet blir lite mer komplext. Det är gott idag, men lite endimensionellt, det händer inte så mycket i munnen.

/AK

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.