KM 2021

KM 2021

Dags för den provningsmässiga höjdpunkten; med skräckblandad förtjusning tar vi oss an en räcka med viner helblint. Det enda man kan vara säker på är att man inte är säker på något. För att citera arrangören, tillika avgående klubbmästaren:

”Så, i vanlig ordning provar vi en svit vita plus en svit röda, fem av varje med klassiskt poängsystem där rätt druva ger mest. Totalt två hundra poäng är möjliga, en bra vinnare borde landa strax över hälften i alla fall.”. Rätt på druva ger 8 poäng, rätt på land ger 4 poäng, rätt på distrikt ger 4 poäng, rätt på årgång ger 2 poäng och rätt på övriga detaljer såsom deldistrikt, odlare etc, ger 2 poäng. Dessutom finns möjlighet att halvgardera, vilket ger hälften av poängen. Bra om man är osäker på om en cabernet sauvignon kommer från Frankrike (4 p) eller USA (2 p) och det visar sig var en cab sauv från Kalifornien.

Here goes…

Första vita

Utseende         Klart ljust gul

Doft                  Citrus, mineral, lite lime, kanske petroleum? Kanske vindruvskärnor?

Smak                Initialt syrlig, lite neutral, inget direkt riv, saknar restsötman för riesling, men hm, nja, känns ändå som att det är mer vindruvskärnor. På andra varvet tappar jag bort vindruvskärnorna och det får bli riesling.

Borde vara      Vettig Chablis, typ PC eller GC, saknar petroleum i smaken, men det känns lite för syrligt och bra för att det ska vara Chablis. Riesling ändå? Andra varvet blir jag mer övertygad, en knuten riesling it is. Från Tyskland. Pfalz, 2018 kanske? Garderar ändå med Chablis GC 2017 som alternativ.

Visade sig vara riesling från Weingut Wechsler, Westhofener Kirchspiel (Grosses Gewächs), Rheinhessen, Tyskland, 2016. Nåja, Grosses Gewächs är väl att jämställa med Grand Cru…? Hyggligt rätt i alla fall.

Andra vita

Utseende         Ljust gul, på gränsen till genomskinlig

Doft                  Först lite vått hö, men sedan tydliga toner av nässlor och en skvätt krusbär

Smak                Tydliga nässeltoner, fin syra, bra smak, hänger kvar, möjligen lite ekfat och aning rökighet.

Borde vara      En bra sauvignon blanc från Loire? Pouilly Fumé? 2018? Garderar med semillon från Australien och Bordeaux 2017.

Visade sig vara sauvignon blanc från Zonnebloem, Stellenbosch, Sydafrika, 2019. Jaha, druvan var ju i alla fall rätt. Per W satte däremot allt utom möjligen årgången, vilket var mycket snyggt!

Tredje vita

Utseende         Ljust gul, aningen mörkare än vin 1

Doft                  Initialt lite instängd papplåda som övergår till mynta och liniment med en skvätt råa rotfrukter och mynta-tandkräm.

Smak                Myntan går igen i smaken, viss eldighet och aningen oljighet, men inte på typiskt chenin blanc-sätt utan ”annorlunda”.

Borde vara      Ingen aning. Spanien? Portugal? Holland? Grönland? Vi gissar på godello, Spanien, Bierzo (i brist på ”distrikt att komma ihåg…”), 2019 och garderar med grüner veltliner, Österrike, Kamptal och 2018.

Visade sig vara albariño från Bodegas Albarmar, Rias Baixas, Galicien, Spanien Sesenta e Nove Arrobas 2018. Jo, men det var ju Galicien jag tänkte på, men kunde för mitt liv inte komma på det. Nåja, Spanien och 2018 gav i alla fall några poäng. Det här vinet har vi ju druckit hemma för inte så länge sedan och det betedde sig inte alls så här hos oss. Märkligt.

Fjärde vita

Utseede           Klart gult, men lite mörkare ton.

Doft                  lite smörkola och faktiskt en aning mynta, visst avfyrat knallpulver och faktiskt lite blyertspenna (cederträ) och en skvätt floral ton.

Smak                Elegant, smörig, mkt bra smak och lite eldighet.

Borde vara      Bourgogne? Eller varför inte Felton Road, typ Block 3 eller Block 5 (men jag hade egentligen Block 2 i åtanke eftersom Block 3 och 5 är pinot.). Det får bli chardonnay från Nya Zeeland, Central Otago, 2018 med Frankrike, Bourgonge, Meursault 2017 som gardering.

Visade sig vara chardonnay från Domanie Roux, Bourgogne, Meursault, 2017. Det hade ju inte gjort ont för poängskörden om jag hade satt garderingen som förstaval istället, men jag tyckte att vinet saknade lite av den Meursaultska finessen, därav Felton Road. Varför inte USA? Tja, för lite ”extra för allt” för att härstamma från Kalifornien, men den skulle möjligen kunna ha förväxlats en Lingua Franca från Willamette Valley.

Femte vita

Utseende         Bärnsten, ger moget intryck

Doft                  Tydliga mognadstoner, lite antydan till saffran och viss sötma i doften. Smörkola?

Smak                Lätt bränt mörkt socker, sött men ändå inte särskilt sött, snarare halvtorrt, fin eftersmak med viss eldighet.

Borde vara      färgen säger 60-tal? 50-tal? 70-tal? Moulin Touchais från -64? Eller en tysk riesling Spätlese? Semillon från Bordeaux? Nä, inte riktigt den sötman. Vi satsar ändå på en Mosel Spätlese från 1967 med chenin blanc från Frankrike, Loire, 1972 och Moulin Touchais som gardering.

Visade sig vara chenin blanc från Moulin Touchais, Coteaux du Layon, Anjou, 1990. Vi har druckit många Moulain Touchais genom åren, men jag kan inte minnas att jag sett bärnstensfärgen förut på så är unga (nåja) viner. Nåja, garderingen gick ju nästan igenom helt och hållet.

I halvtid skippade vi poängställningen, men fick veta att den var ändå klart godkänd; ledaren hade 69 poäng, följd av en på 66 poäng, en på 58 poäng, någon på 51 poäng och några på 48 poäng. Bara att hålla i till röda omgången. Vad kan gå fel?

Första röda

Utseende         Klart röd, antydan till tegel i kanten.

Doft                  Finfin doft! Helt underbar! Ah, jo, multna löv, kryddighet, lite röda bär, växer och blir bättre och bättre efter hand. Lider en aning av för liten kupa (mina provningsglas är Spiegelau Authensis vitvin).

Smak                Elegant, viss örtighet och aning eldighet. Mycket fin smak, hög klass helt klart.

Borde vara       Pinot noir, men är det Felton Road eller Bourgogne? Känns nästan lite för eldig och kryddig för Bourgogne så jag drar till med 2012 Felton Road Block 5 från Bourgogne. Garderingen blir gamay från Frankrike och Central Otago 2016.

Visade sig vara pinot noir (Yes!) Tout Près by Farr från Farr Family, Victoria, Australien, 2013. Oops, inte så många rätt där inte. Jo, pinot noir. Alltid något.

Andra röda

Utseende         Mörkt röd, på gränsen till lila i kanten, men ändå inte.

Doft                  Först eldighet och aningen mynta och lite syltsaftig som drar åt björnbärstoner.

Smak                Björnbär och syra, känns ung, behöver tid.

Borde vara      Först tänker jag syrah och Norra Rhône, men på varv två ändrar jag mig till barbera istället. Vinet är för beskt, för strävt och för eldigt för att med lätthet passera som syrah från norra Rhône. Det får bli barbera från Italien (även om slånbären saknas, men jag skyller på beskan), Piemonte, 2018 med Malbec från Frankrike, Mendoza, 2016 som gardering.

Visade sig vara syrah från Crozes-Hermitage, Yann Chave, 2019. Men vaff..? Det här drack vi ju nyligen hemma och var föga imponerade av det och det var ju lustigt att när det dyker upp helt blint så missar man det, även om jag var på rätt spår i början. Får skylla på att det är helt atypisk norra Rhône.

Tredje röda

Utseende         Klart, ljust röd, på gränsen till lila i kanten

Doft                  Stall och läder. Har vi något mer? Lite vanilj? Lite rökighet ändå? Får lite grönaktig ton och känsla som att det borde vara en Bx-blend, men jag hittar inga svarta vinbär.

Smak                Relativt strävt med viss eldighet som växer fram, aningen mynta i eftersmaken.

Borde vara      Ok, Bx-blend? Eller ren merlot? Eller malbec? Det får blir Bordeaux, östra stranden, S:t Emilion 2016 med cabernet franc från Australien som gardering.

Visade sig vara malbec från Achaval Ferrer, Finca Altamira, Mendoza, Argentina, 2013. Hm, jag som funderade på malbec och argentina som alternativ men den grönaktiga tonen förledde mig in på cabernet franc, även om det inte var klockrent.

Fjärde röda

Utseende         Klart röd. Genomröd.

Doft                  mynta i första hand och krångligt nog lite för anonym bakom myntan

Smak                björnbär och pez, viss beska och grön ton.

Borde vara      något från Australien? Lite syltighet ändå i doft och smak, Giaconda Shiraz? Skulle kunna vara zinfandel, men det kom jag på nu när jag skrev sammanfattningen. Nåja. Det är dock strävt och lite grönaktigt. Kan det här vara en malbec? Eller en cabernet av något slag? Det får bli syrah från Australien, 2017 med malbec från Frankrike 2016 som gardering.

Visade sig vara cabernet sauvignon från Louis M Martini, Napa Valley, Kalifornien, 2017. Nåja, jag spikade skickligt nog i alla fall årgången. Duh!

Femte röda

Utseende         Klart röd, lite ljusaktig ton i kanten

Doft                  lite åldrad sangiovese-vibbar, lätt våt kartong, dock inte på något negativt sätt, kulspetspenna. Senare kommer det fram en örtighet som känns bekant.

Smak                Ganska eldig. Väldigt eldig. Lite svårfångad, en skvätt aceton-iskt intryck.

Borde vara      Brunello di Montalcino. Men, på andra varvet faller druvorna på plats (tror jag) och plitar ner grenache, södra Rhône, Ch9dP, 2014 (fast jag tänkte skriva 2006) med sangiovese från Australien från 2008 som gardering. Skickar in Gigondas som extra detalj för att vara på den säkra sidan.

Visade sig vara grenache (80%) mourvedre (20%) från Mas de Boislauzon, Châteauneuf-du-Pape, 2007. Boom! Där satt den äntligen! Bra att vi har druckit lite mogen Gigondas och Ch9dP på senare tid.

Hur gick det här då egentligen? Tja, min vana trogen de senaste åren hamnade jag snäppet under eliten i den anonyma massan ”oplacerad”. Inte så dumt trots allt med tanke på att jag dessvärre inte har haft möjlighet att bevista särskilt många provningar under året. Jag låg inte så dumt till efter den vita omgången innan jag körde i diket med den röda omgången. Nåja, det är ju det här som är det roliga med helblinda provningar; att försöka identifiera druvor och distrikt utan någon information att gå på.

Ett stort tack till avgående mästaren Erik H för ett mycket väl genomfört arrangemang med finfina och utmanande viner med hög kvalitet samt givetvis ett mycket stort grattis till 2021 års klubbmästare Eric Teneberg! Det var för övrigt Erics tredje seger i KM. På andra plats hamnade Per Wendin och på tredje plats Anders Källberg.

Så här ser 2021 års klubbmästare ut! Välförtjänt seger!

Sen blev det dags för lite tilltugg i form av bröd, chark, grönt, rött, oliver, olja och lite ostar:

För oss andra är det bara att lägga sig i hårdträning inför nästa års KM, då jäklar…

/The Wall

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.