#1674 Tenuta delle Terre Nere Etna Rosso PrePhylloxera La Vigna di Don Peppino

ET bjöd in till en smått unik vertikalprovning av vinet från dessa två parceller i vingården Calderara Sottana med rotstockar som klarat sig undan vinlusen. Druvsammansättningen är 98% Nerello Mascalese och 2% Nerello Cappuccio. Vinovativa som importerar vinet till Sverige har gjort en advertorial i Livets Goda om vingårdarna och vinerna som man kan läsa här.

Provningen bestod av 8 viner men i övrigt helblint utöver metainformationen. Vinet började göras så sent som 2006 så här hade vi en chans att prova en stor andel av de gjorda årgångarna.

Vin 1. 2010 Prephylloxera Don Peppino

Blekrött, viss solkant. Lätt metallisk, mogen doft med rosor, rödfrukt och örter. Djup, läcker doft med te, lite fat, och öppen karaktär.

Fyllig tanninrik smak med elegant lätt eldighet och bra balans. Aning lakrits.

Vin 2. 2009 Prephylloxera Don Peppino

Röd färg, lätt solkant. Kraftig komplex rödfruktsdoft med cypress, och kryddor. Liten frisk och lätt syntetisk fruktdoft med drag av den karakteristiska doften av Pelle Svanslös godiskulor.

Elegant syradriven lätt saftig smak. Komplext, långt och snyggt men aningen anemiskt.

Vin 3. 2012 Prephylloxera Don Peppino

Röd färg. Mogen, komplex, elegant rödfruktig doft. Inslag av rotsaker och efterhand smultron.

Kraftig, komplex, tanninig, sprittande fruktig smak. Hallon och bär.

Vin 4. 2011 Prephylloxera Don Peppino

Mörkröd färg. Kött, tobak och rikedom. Komplex läcker intensiv doft. Blå och svart frukt, en aning grädde i svansen.

Bredaxlad syradriven fruktbomb med lite godistoner, snygga tanniner och läcker yppig frukt. Aning te.

Vin 5. 2013 Prephylloxera Don Peppino

Röd färg. Läcker öppen doft ned lite fat. Rikedom, komplex och lätt parfymerad doft. Aningen robust känsla.

Uttrycksfull komplex och kryddig frukt men ändå elegant smak. Långt och syradrivet, fina tanniner.

Vin 6. 2015 Prephylloxera Don Peppino

Mörkröd färg med lite brunkant. Initialt lite oxad doft, därefter saft och rotsaker. Sylt, kräm och rik söt frukt.

Mogen eterisk smak med massa färsk tobak & fikon. Komplext, teigt med fina tanniner.

  • Kändes oxiderad men inte TCA…

Vin 7. 2014 Prephylloxera Don Peppino

Mörkröd färg med liten blåkant. Slutet ungt komplext, läckert med toner av kaffe, fat viol och blåfrukt. Signifikant tätare och inte samma rödlätta elegans som de andra vinerna. Rikedom och lyxigt!

Kraftbomb, med fruktstinn smak, lite udda i sammanhanget och aningen alkoholigt. Intensiva tanniner men ändå balanserat!

Vin 8. 2017 Etna Rosso Calderara Sottana

Ljusröd färg med liten tegelkantr. Doft av bränt gummi, lätt oxidation, uttorkad frukt. Komplex med dold rik frukt, snyggt men ointegrerat.

Eldig spretig ointegrerad rödfruktsdominerad smak med kort slut. Ungt??

  • Detta var följdaktligen slamkryparen i sammanhanget.

#Årg.Vin  ProducentInköpspris (datum)Utpris
12010Prephylloxera Don PeppinoTenuta delle Terre Nere949 (mars ’20, Bukowskis)949
22009Prephylloxera Don PeppinoTenuta delle Terre Nere949 (mars ’20, Bukowskis)949
32012Prephylloxera Don PeppinoTenuta delle Terre Nere949 (mars ’20, Bukowskis)949
42011Prephylloxera Don PeppinoTenuta delle Terre Nere949 (mars ’20, Bukowskis)949
52013Prephylloxera Don PeppinoTenuta delle Terre Nere949 (mars ’20, Bukowskis)949
62015Prephylloxera Don PeppinoTenuta delle Terre Nere949 (mars ’20, Bukowskis)949
72014Prephylloxera Don PeppinoTenuta delle Terre Nere560 (jan ’17, SB web-släpp)728
82017Etna Rosso Calderara SottanaGirolamo Russo417 (nov ’20, SB)417

Omröstningsresultaten och mina poäng:

  1. 2010 Prephylloxera Don Peppino, 0/0/12, 16p
  2. 2009 Prephylloxera Don Peppino, 1/0/12, 17p
  3. 2012 Prephylloxera Don Peppino, 2/0/12, 15.5p
  4. 2011 Prephylloxera Don Peppino, 2/2/12, 18p
  5. 2013 Prephylloxera Don Peppino, 2/3/12, 16.5p
  6. 2015 Prephylloxera Don Peppino, 1/4/12, 16p
  7. 2014 Prephylloxera Don Peppino, 3/0/12, 17,5p
  8. 2017 Etna Rosso Calderara Sottana, 1/3/12, 12p

/JT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.