Chateau de Beaucastel

Chateau de Beaucastel

Matthieu Perrin är femte generation vinmakare i Rhônedalen. Familjen började sin verksamhet redan år 1909 på det berömda slottet Château de Beaucastel. Tanken var från början att producera olivolja då familjen tidigare varit verksam i oljebranschen. Men kärleken styrde om det hela då dottern till den ursprungliga ägaren fick ihop det med en yngling Perrin. Pierre Perrin var ingenjör och passionerad vinälskare och ville inrikta sig på vinodling istället för olivolja.

Perrins var tidigt ute med nya tankar framförallt inom vad vi idag kallar ”sustainable wine growing” eller hållbar vinodling. Chateau de Beacastels 100 hektar stora vingård ligger i Châteauneufs du Papes norra odlingsregion som har ett kallare och torrare klimat. Under 1950-talet valde familjen Perrin en viktig väg för sin vinproduktion. När kvantitet var i fokus och allehanda kemikalier började användas i fransk vinodling valde Perrins att inrikta verksamheten på ekologisk odling. År 1974 anammade man även de biodynamiska metoderna. Vinhuset var med andra ord en föregångare i ett långsiktigt tänk vad gäller vinproduktion.

Många viner från Châteauneuf du Pape har den blå druvan grenache som huvuddruva eller i vissa fall enda druva i vinet. Ch Beaucastel har valt att använda samtliga tretton tillåtna druvor i produktionen, av vilka många är relativt okända.

Flera vita viner produceras. Vinhuset använder den svårodlade druvan roussanne i stor utsträckning.

Det sägs att Ch Beaucastels både röda och vita har en förvånansvärd lätthet och frisk elegans. Detta från ett område som så länge omhuldat sin kraft och koncentration. En av hemligheterna är inte bara druvvalet och odlingsmetoderna utan även att man förfogar över gamla utvecklade vinstockar som ger komplexitet till vinerna. Många andra firade producenter har fokuserat mer på frukt, struktur och koncentration. Trenden är dock på väg bort från kraft och koncentration till mer elegans vilket är bra för hela regionens framtid.

Dagens viner: