Chateâu Pontet-Canet

Château Pontet-Canet är en vingård i Pauillac i Bordeaux och även namnet på
vingårdens röda vin. Det vin som produceras här klassades som en av arton
cinquièmes crus (femte cru) i Bordeaux’ officiella klassificering från 1855.

Jean-François de Pontet, kunglig guvernör i Médoc, köpte och slog ihop flera
vingårdar i Pauillac i början 1700-talet. Senare började hans ättlingar plantera
vinstockar på en plats som hette Canet. Detta var början på ett av de största
vingodsen i Médoc. Grundarens namn lades enligt tidens sed till gårdens namn i
fastighetsregistret.

Herman Cruse köpte gården 1865, byggde nya källare, moderniserade
vinframställningen och anläggningarna samt etablerade vinets rykte runt om i
världen. Gården stannade inom familjen många år; för många skulle det visa sig.
Kvalitén sjönk stadigt tills négotianten Cruse år 1973 blev indragen i den ökända
Bordeauxskandalen (där enkla bordsviner etiketterades som AC Bordeaux) och
företaget anklagades för bedrägeri. Man frikändes så småningom men då hade
ägaren Herman Cruse redan begått självmord. 1975 såldes Ponet-Canet till
cognacshandlaren Guy Tesseron (ägare av Château Lafon-Rochet). Idag drivs
gården av Alfred Tesseron tillsammans med brorsdottern Melanie. Trettiofem år efter sin ankomst i Pauillac har Tesserons successivt omplanterat vingården, renoverat byggnader och vinanläggningar. Kvalitén steg från övertagandet för att bli riktigt bra under 1990-talet och förbättringen har fortsatt in på det nya århundradet. 2009 anses vara ett riktigt toppvin.

Gården omfattar 120 hektar, varav 81 ha är under vinodling idag. Stockarnas genomsnittsålder är drygt 40 år. Pontet-Canet ligger i norra delen av kommunen Pauillac, tvärs över vägen från första crun Mouton Rothschild och nära Clerc-Milon och d’Armailhac. Jorden består främst av grus på lera och kalksten och är mager och väldränerad. För att göra det bästa av denna terrroir har Tesserons infört ett system där varje enskild terrioir behandlas, skördas och vinifieras separat. Filosofin är att ingripa så lite som möjligt och så naturligt som möjligt i vingården. Endast traditionella vindruvor och odlingsmetoder används. Kemiska medel är förbjudna. Druvsorter är 62% cabernet sauvignon, 32% merlot, 2% petit verdot och 4% cabernet franc.

Skörden görs sedan 1999 genom att druvorna plockas i små plastbackar som fulla väger 7-8 kg, vilka sedan kan staplas utan att druvorna förstörs under transporten till sorteringsbordet på vingården. På så vis undviks krossning av druvorna, vilket skedde tidigare då man använde traditionella stora korgar som tömdes på vagnar. Noggrann sortering görs, varvid endast hela och mogna druvor används till förstavinet. Efter sortering av druvorna transporteras de enligt gravitationsprincipen för krossning. Jäsningen sker mest i betongfat men även stora träfat används. Förstavinet lagras i 16-20 månader i 60% nya ekfat före buteljering; andravinet i 100% använda fat under 12 månader.

Sedan 2003 är gården biodynamisk (som enda klassificerade gården i Bordeaux) – med ett litet avsteg för det fuktiga och oïdiumrika 2007.

Pontet-Canets produktion är bland de största av klassificerade viner i Medoc med nästan 20,000 lådor av förstavinet, och hälften så många lådor av andravinet, Les Hauts de Pontet (sedan 1982).

Bästa årgångar: 1929, 1945, 1961, 1982, 1990, 1995, 1996, 2000, 2002, 2003, 2005, 2006, 2008 och 2009.

One response to “Chateâu Pontet-Canet

  1. Pingback: #1240 Pontet-Canet | AuZine

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s