#1633 Port

AuZones sedvanliga portvinsprovning innan jul hade i år temat tawny. MW hade i vanlig ordning plockat ihop en samling spännande och goda viner.

Port glas

Som synes ovan är första vinet klart avvikande från de övriga med sitt ungdomliga utseende med övervägande röda nyanser och ett klart större djup. Doften är söt och lite eldig med snygg, ren, ung frukt, mint och en liten örtig medicinal ton. Smaken är söt, frisk och läckert intensiv med ung, mintig frukt. En del snyggt finkorniga tanniner och en ren, lång, ungdomlig eftersmak.
Wine & Soul 10y

Med tvåan är vi mer i den typ av viner man väntar sig av en provning som angetts handla om tawny, dvs. viner som är mer påtagligt påverkade av sin utsträckta tid i faten. Doften är fyllig och med ett lätt volatilt inslag och en söt, varm torkad frukt med drag av fikon, russin och stekt banan. Vinet har, trots den torkade frukten, en aningen ungdomlig känsla. Alkoholen sticker ut en aning. Smaken är rätt söt med ett friskt inslag i den torkade frukten. Mogna inslag samt ett friskt inslag av klementiner och apelsinblom. Lite torrt och uttunnande slut med en växande känsla av alkohol. Välgjort, men sitter inte riktigt ihop.
Taylor’s 20y

En tydligt mogen tawny med tobak, fikon, nötter, rök, tjära och en läcker träig ton. En söt, tät smak med bra intensitet och en hyggligt balanserande syra. Massor av torkad frukt och ordentlig utveckling utan att vara trött. Lång, varm och ordentligt söt eftersmak. Riktigt bra.
1979 Kopke Colheita

Fyran är friskt mintig och rätt ungdomlig med bra, rund frukt och toner av vaniljtoppar, ljus choklad och kokos. smaken är söt med en frisk, god syra. Läckert intensiv med torkad frukt, mint, fikon och en något bränd ton. Lång, rätt söt, rökig, intensiv eftersmak.
1994 Graham’s Single Harvest. (Notera att Graham’s väljer att inte använda uttrycket Colheita utan kallar i stället sina årgångsbetecknade tawnies för Single Harvest.)

Femman är rätt utvecklad med toner av fikon, trä apelsin och bourbon. Rökig och lätt örtig med lite trött frukt. Smaken är söt, varm och eldig med en hygglig syra. Kryddigt och intensivt eldigt med lite torr frukt, rök och trä efteråt.
1989 Kopke Colheita

Utvecklad, dov, bred doft med gammal byrålåda, träolja, mörk choklad och lite medicin. Dov, söt, rökig och intensiv smak med en lysande syra. Klart moget med massor av tobak, torkad frukt och rök. Komplex, lång, rökig eftersmak. Riktigt bra!
1982 Krohn Colheita

Även i det sista vinet har vi ett rejält utvecklat och charmigt vin. Näsan möts av brända, rökiga toner med asfalt, tobak och en trevlig liten apelsinton. Smaken är bred, söt och rökig med tobak, torkad frukt, apelsin och trä. Rätt bra syra som piggar upp. Mycket lång, rökig eftersmak med toner av bränt trä men även en bra frukt.
1976 Quinta do Noval Colheita

Port butta

Tabellen:

  1. Wine & Soul 10y, 339 kr, 0-9, 16p
  2. Taylor’s 20y, 499 kr, 0-3, 14p
  3. 1979 Kopke Colheita, 739 kr, 2-1, 16,5p
  4. 1994 Graham’s Single Harvest, 1100 kr, 1-2, 16p
  5. 1989 Kopke Colheita, 598 kr, 1-0, 15p
  6. 1982 Krohn Colheita, 795 kr, 7-0, 19p
  7. 1976 Quinta do Noval Colheita, 1282 kr, 4-0, 18,5p

Tack MW för en provning som sedvanligt trivsamt skapade julstämning!

/Anders K

2 svar till “#1633 Port

  1. Har du nån aning om när vinerna är buteljerade?
    ASi

  2. yquemisno1

    Allt var köpt relativt nyligen på Systemet, vilket torde betyda att de också
    buteljerats relativt nyligen. I alla fall inte för ett antal år sedan.
    /A

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.