#1632 Moget icke-europeiskt rött

”Källarrensning” var Tomas inledning på provningen av röda viner med ursprung utanför Europa som han höll dagen före Lucia. Nu var jag, och mina medprovare, inte speciellt oroade av denna skämtsamma inledning då vi vet att Tomas vinkällare håller en genomgående hög kvalité. En snabb okulär besiktning och sniffprov efter att vinerna hällts upp avslöjade att jag kunde vara lugn.

20191212_193426.jpg

Vin nr 1. Chateau Musar 2001.
Färgen ljust rödbrun, doften ngt oxiderad med rostade fat, röda bär (jordgubbar). Smaken lite söt, oxiderad, multna jordgubbar, fat och torr syra. Allmänna kommentarer: charmigt skitig, bismak, utvecklad och god syra.

Vin nr 2. Le Dix de Los Vacos, Domaine des Barons de Rothschild 2007.
Blåröd färg, mynta, fat, svarta vinbär och mentol i doften. Syra, svarta vinbär, fat, mynta och torr eftersmak. Sv vinbärssaft med alkohol, cassis, körsbär och påklistrad syra hördes runt bordet.

Vin nr 3. Selection del Enologo, Tomero 2004.
Mörkröda färgtoner med doft av mörka bär (blåbär/björnbär) och körsbärssylt. I smaken hittade jag mörka bär, torr/stram syra med lite blåbärssylt. Mina kollegor pratade om mörk choklad, bar tanniner och skitig/floral känsla.

Vin nr 4. Rubicon, Meerlust 2003.
Färgen mörkt rödbrun, doften bjöd på vaniljrostade fat, cigarrtoner, mörka bär och mognad, smaken på fat, syra, sv vinbär och mognad. ”Kallt kaffe, Sydafrika/Bordeaux, slipdamm och chokladbeska” var några av synpunkterna.

Vin nr 5. Larose Cabernets, Stonyridge 1997.
Mörkt rödbrun, lite köttig/syltig doft med mörka bär och något fat. Stram syra, fat och mörka bär (björnbär) i smaken. Här hördes cassis, eukalyptus, torr frukt och lite dammig eftersmak från de övriga.

Vin nr 6. Moss Wood 1999.
Mörkröda färgnyanser, mogen doft med mörka bär (vinbär/körsbär) och fat, smaken ngt syltig och tjock med strama mörka bär. Söt frukt med bra längd, mycket fat, linolja/målarlåda och ngt överkoncentrerad var allmänna synpunkter.

Vin nr 7. Ashmead Single Vineyard, Elderton 2001.
Färgen mörkt rödbrun, doften hade lite dill/vanilj/kokos, mentol och mycket ekfat. Smaken fatdominerad med mentol och kokos. Övriga provare pratade om amerikanska fat, vanilj och druvsötma. Gissningar om Australiskt ursprung från flera.

Vin nr 8. Dominus 2002.
Mörkröd färg, syltig doft av björnbär/körsbär och ngt fat. Smaken hade viss sötma, mörka bär och en torr/stram eftersmak. Kollegorna pratade om ett yngre/outvecklat vin som fortfarande var lite stumt.

20191212_200841.jpg

Sammanfattningsvis tyckte vi att det var mycket fat/eukalyptus och ”gamla världen-stil” på vinerna med mycket Cabernet Sauvignon-känsla. Tack igen Tomas för lärorik ”lagerrensning”!

  1. Chateau Musar 2001, Libanon, Bekaadalen, Cab. Sauv., Cinsault och Carignan, 13,5%, 292 :- (2013), 1/4/12, 15p.
  2. Le Dix de Los Vascos 2007, Domaine des Barons de Rothschild, Chile, Colchagua, Cab, Sauv. >85%, Syrah och Carmenère, 14%, 215:- (2011), 0/5/12, 13,5p.
  3. Selection del Enologo 2004, Tomero, Argentina, Mendoza, Petit Verdot, 14,3%, 170:- (2008), 0/1/12, 13p.
  4. Rubicon 2003, Meerlust, Sydafrika, Stellenbosch, 69% Cab. Sauv., 19% Merlot och 12% Cab. Franc, 13,5%, 209:- (2008), 2/1/12, 16,5p.
  5. Larose Cabernets 1997, Stonyridge, Nya Zeeland, Waiheke Island, 65% Cab. Sauv., 20% Merlot, 7% Malbec, 7% Cab. Franc och 2% Petit Verdot, 13%, 450:- (2011), 0/0/12, 15,5p.
  6. Moss Wood 1999, Australien, Western Australia, Cab. Sauv., 14,5%, 475:- (2011), 1/1/12, 13p.
  7. Ashmead Single Vineyard 2001, Elderton, Australien, South Australia: Barossa, Cab. Sauv., 14,5%, 0:- (gåva), 3/0/12, 16p.
  8. Dominus 2002, USA, Kalifornien: Napa Valley, 83% Cab. Sauv., 9% Cab. Franc, 5% Merlot och 3% Petit Verdot, 14%, 720:- (2010), 5/0/12, 14,5p.

//TB

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.