#1629 – Brunello vs. Nebbiolo

Markus bjöd in till en lysande tvekamp mellan de två stora distrikten för långlagrade viner i Italien, Brunello di Montalcino och Nebbiolo från Piemonte i formen av Barolo och Barbaresco

Vi provade 8 viner i två flighter om 4 från vardera distrikt, helblint förstås och noggrannt utplacerat i ordningen för att inte ge några ledtrådar.  – Låter väl skitenkelt, alla kan väl skilja nebbiolo från sangiovese grosso eller??

IMG_1972

Vin 1. 2009 Brunello di Montalcino Veccie Viti, Le Ragnaie

Klarröd färg, ganska ljus. Floral doft med lite fat, läcker, lätt stallig elegant med mognad och lite brett. Aromatisk.

Kraftig smak med mycket tanniner, kompakt men komplext, bra längd, lite eldigt avslut och mognadskänsla. Fruktpackat men inte utan elegans.

 

Vin 2. 2007 Monprivato, Giuseppe Mascarello

Genomröd färg. Rustik, blåfruktsdominerad doft, kompottig, målarlåda, lite fenoliska toner. Intressant men lite svår.

Kraftig, tannindriven, lätt metallisk smak. Bra frukt, lite kort och med viol, plommon, björnbär, hallon och godis.

 

Vin 3. 2006 Asili Veccio Viti Barbaresco, Roagna

Mörkröd färg. Rödfruktig, stallig, mogen, rustik doft. Efterhand tjära och spearmint med en försvarlig mängd brett.

Syradrivet,  moget, tanninstinnt, men ändå hyggligt balanserat.

– Ett av få viner där alla markörer pekade åt ett håll, nebbiolo!

 

Vin 4. 2009 Brunello di Montalcino, Poggio di Sotto

Ljusröd/klarröd färg. Mandel och kakdeg i doften. Komplex, elegant, fyllig, läcker, lång rik doft. Fruktdrivet och med en lagom dos snygga fat.

Kraft, frukt, generöst/rikt med massa primärfrukt kvar. Läckert och med lite florala toner snyggt inbakade i svansen.

– Många neb-markörer i min bok på denna Brunello..

 

Vin 5. 2010 Brunello di Montalcino Tenuta Nuova, Casanova di Neri

Mörkröd färg. Kraftig doft med massa varm röd frukt, plommon och kompott i doften. Komplex med mineral, svartfrukt, stall och fat-toner. Tyvärr en lite besvärande doft av glutamat..

Ung men rik smak, läcker komplex, syltig och lätt eldig frukt. Ungt.

 

Vin 6. 2009 Barolo Le Rocche del Falletto, Bruno Giacosa

Klarröd färg. Solbakad doft med mandel och rödfrukt, viss floral karaktär. Lätt metallisk och med vissa medicinala toner. Bergamott enligt flera provare. Komplex!

Fruktdriven lång kraftig smak med viss mognad. Läcker balans med markerade tanniner.

– Inte på långa vägar glasklart vad det var men med eftertanken och anteckningarnas hjälp pekar det på neb..

 

Vin 7. 2005 Barolo Cascina Francia, Giacomo Conterno

Genomröd mörk färg. Sluten, kompakt, ung lite klumpig frukt i doften. Obalanserad, en del metalliskadrag. syltig men rustik doft.

Syradriven, ung smak. balanserat, bra komplexitet, lite metalliska ranniner och eldigt avslut. Saknar glädje..

 

Vin 8. 2001 Brunello di Montalcino Annata, Biondi Santi

Genomröd färg med tydlig tegelkant. Elegant men fokuserad doft med skitiga inslag. Läcker, lång mogen lyxig doft med supereleganta fat. Läckert stalligt avslut.

Mogen, balanserad, superläcker frukt/brett balans. Tanninstinnt, rikt med klingande syror bredfrukt och lång svans!

IMG_1973 

  1. 2009 Brunello di Montalcino Veccie Viti, Le Ragnaie, 675kr, 0/5/14, 15p
  2. 2007 Monprivato, Giuseppe Mascarello, 2120kr, 0/1/14, 16p

  3. 2006 Asili Veccio Viti Barbaresco, Roagna, 1950kr, 2/1/14, 17p

  4. 2009 Brunello di Montalcino, Poggio di Sotto, 9/0/14, 1350kr, 18p

  5. 2010 Brunello di Montalcino Tenuta Nuova, Casanova di Neri, 0/3/14, 995kr, 16,5p

  6. 2009 Barolo Le Rocche del Falletto, Bruno Giacosa, 0/2/14, 1600kr, 14,5p

  7. 2005 Barolo Cascina Francia, Giacomo Conterno, 2/2/14, 1470kr, 17p

  8. 2001 Brunello di Montalcino Annata, Biondi Santi, 1/0/14, 1425kr, 17,5p

/JT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.