#1625 – Ickeitaliensk Nebbiolo

I AuZone och för trogna läsare av denna blogg är det en illa bevarad hemlighet att AK och ET på egen hand har hållit i flera ”once in a liftetime” provningar av förstklassig Nebbiolo från Piemonte. Enligt stora delar av vinlitteraturen är Nebbiolo en svårodlad druva som inte trivs speciellt bra utanför norra Italien men när AK och ET slår sina vassa Nebbiolo-näsor ihop och skapar en provning på temat icke italiensk Nebbiolo så är förväntningarna mycket högt ställda…

AK inleder med en kort presentation av vilka länder utanför Italien som odlar Nebbiolo i en något större utsträckning. Förutom de länder som vi sedermera provar så uppfattar jag att det även odlas Nebbiolo i Sydafrika, Mexiko och Virginia. AK berättar även en del spännande anekdoter från den omfattande icke italienska provning av Nebbiolo som gjordes i samband med att Petter Alexis Askergren (rapparen) och Alf Tumble (vinjournalisten) skrev boken ”Nebbiolo – Så funkar det”. Förutom AK så deltog på den provningen även andra kända vinprofiler såsom MW Madeleine Stenwreth, krögaren Daniel Crespi och min läromästare från Munskänkarna Torsten Rundqvist (aka Finare Vinare på sin välkända blogg / Insta). Efter introduktionen hugger 14 förväntansfulla vinprovare in på de 10 vinerna som serveras blint i en flight.

 1. 2016 Luke Lambert

Rödbrun. Inbjudande näsa med relativt hög och komplex doft. Aromer av röda bär (hallon, jordgubbar och nypon), espresso och en lätt svavelton. Smaken har inte riktigt samma höga intensitet och komplexitet som doften men bjuder bl.a. på röda bär(körsbär), örter och blå frukt. Syrligt slut med medellängd. Det här vinet känns inte helt färdigt och harmoniserat men det är ett lovande vin, tillika en bra start.

 1. 2013 S C Pannell

Ljust rödbrun. Medelintensiv doft av röda bär ek (kaffe) och lakrits. Relativt höga tanniner. Smak av röda bär (körsbär), örter, kära, espresso och medellångt och relativt neutralt slut. Som synes var mina noteringar på detta vin ganska knapphändiga och kanske är det rättvist eftersom detta vin var kvällens förlorare som drog på sig fem sämst-röster men ingen bäst-röst.

 1. 2017 Traviarti

Mkt ljust rödbrun. Fräscha och eleganta aromer av röda sommarbär (smultron). Relativt hög syra och extrakt. I smakpaletten hittar jag körsbär, örter och lerkruka. Medellång finish. Det här vinet är kanske inte helt på topp ännu men är definitivt ett bra vin. Vore kul att prova mer från denna producent.

 1. 2015 Giornata Luna Matta Vineyard

Rödbrun färg. Volatila syror (ammoniak / rengöringsmedel) och tobak. Vinet har både hög syra och mycket tannin och relativt stor kropp. I munnen framträder olika lager av röda bär (körsbär, nypon) och örter. Lång eftersmak. Nu börjar provningen verkligen komma igång. För mig är vinet det tredje bästa i hela provningen.

Giornata

 1. 2015 Domenica

Rödbrun färg. Något reduktiv doft med volatila toner och lite blåbär, men vinet har en rätt sparsmakad fruktighet. Smaken är något grön med bitter stjälkighet och örter. Finishen är torr med lite bitterhet.

 1. E. Pira – Chiara Boschis Mosconi Barolo

Rödbrun färg med medium- intensitet. Hög doftintensitet (bäst på hela provningen) med komplexa och utvecklade aromer av röd frukt (hallon, nypon), blåbär, kaffe, lerkruka, läder. Hög syra. Höga och uttorkande tanniner samt hög alkohol. Kraftigt vin med smak av lerkruka samt röd & blå bär och örter. Långt, torrt och rent slut. Kort sagt ett mycket bra vin med komplexitet och imponerande kraft.

Chiara

 1. 2009 Clendenen Family Vineyards Bricco Buon Natale

Ljust rödbrun färg. Ett moget, charmigt vin med aromer av volatila syror, tjära och ek (espresso samt en uns vanilj). Välstoppat med hög syra och bra längd. Detta är ett synnerligen bra vin som jag tror är en i en perfekt fas nu. För mig ger detta vin # 6 en tuff match om kvällens bästa vin men i slutändan så tycker jag trots allt att sexan har mer kraft och komplexitet vilket gör att den får en något högre poäng.

Clendenen

 1. 2008 Coronamento Pizzini

Ljust rödbrun färg. Förvånansvärt ungdomlig doft med volatila syror och vanilj. Hög syra och tanniner. Smak av espresso, målarlåda, röd frukt (nypon). Långt slut.

 1. 2009 Giaconda

Vinet är tegelfärgat och har sannolikt en medelintensiv färgintensitet men det är svårt att avgöra med säkerhet eftersom vinet har en del fällning. Vinet är mycket utvecklat på näsan med aromer av torkad frukt, rotsaker och tomatsoppa. Vinet har bra syra och tannin. Medelhög smakintensitet med i princip samma (över)mogna smakaromer som fanns i doften. För mig känns detta vin som om de har passerat sin mognadstopp och därmed röstar jag sämst på detta vin.

 1. 2009 Wind Gap Luna Matta Vineyard

Ljust rödbrun färg. Utvecklat vin med medium+ intensitet; bouquet av röda bär (nypon), rosor och tjära, volatila syror. Höga tanniner. Smakaromer av körsbär, örter och tjära. Fin balans och härligt sjung i syran. Detta vin är nog egentligen rätt bra och kanske förtjänar det en lite mer omsorgsfull beskrivning samt ev. en något högre poäng. Får erkänna att jag dock prioriterade att lägga tid och kraft på att analysera vin # 6 och #7 eftersom dessa viner förde en så tuff och jämn kamp om provningens bästa vin.

Wind Gap

Listan (pris, # bästa-sämsta röster, min poäng)

 1. 2016 Luke Lambert (Australien, Victoria, Yarra Valley), 0. – 0, 349 kr, 13,5 p
 2. 2013 S C Pannell (Australien, S Aus, Adelaide Hills), 0 – 5, 238 kr, 13+ p
 3. 2017 Traviarti (Australien, Victoria, Beechworth), 0 – 0, gåva från producenten, 14 p
 4. 2015 Giornata Luna Matta Vineyard (USA, Kalifornien, Paso Robles), 2 – 0, 392 kr, 15 p
 5. 2015 Domenica (Australien, Victoria, Beechworth), 0 – 3, 210 kr, 13 p
 6. E. Pira – Chiara Boschis Mosconi Barolo (Italien, Piemonte, Barolo), 0 – 0, 500 kr, 16 p
 7. 2009 Clendenen Family Vineyards Bricco Buon Natale (USA, Kalifornien, Santa Maria Vy), 4 – 1, 500 kr, 15,5 p
 8. 2008 Coronamento Pizzini (Australien, Victoria, King Valley), 0 – 0, 980 kr, 14 p
 9. 2009 Giaconda (Australien, Victoria, Beechworth), 0 – 3, 1602 kr, 13- p
 10. 2009 Wind Gap Luna Matta Vineyard (USA, Kalifornien, Paso Robles), 1 – 1, 375 kr, 14 p

Slutsatsen är paradoxal. Bra Nebbiolo kan definitivt produceras utanför Italien! På denna provning så står ändå originalet ut som en tydlig vinnare då den har mer kraft och nyansrikedom. Många av de andra vinerna skulle dock imponera stort på de flesta Nebbiolofreaks. Vi tackar AK och ET för ännu en spännande och minnesvärd Nebbioloprovning.

 

/AM aka v00alex på ViVino

Ett svar till “#1625 – Ickeitaliensk Nebbiolo

 1. Birger Jansson

  Kul att se att att Clendenens vin klarade sig bra. Jag träffade Jim Clendenen i Bourgogne i början av 90-talet, och han kom och hälsade på i Sverige lite senare. Då var det mest Bourgogne som gällde, men han hade redan börjat med Nebbiolo, och utan att veta det blev det en Barolo till middagen hemma hos oss då.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.