#1623 Kanariska viner

I höstmörkret samlades vi för att värmas av solbestänkta viner från de kanariska öarna (Teneriffa, Gran Canaria, Lanzarote, La Palma. La Gomera, Fuerteventura och El Hierro är de 7 större). Provningsledare Jack beskrev förutsättningarna för dessa viner som bl.a. är: ett klimat som är relativt jämt året runt, vulkaniska jordar och framförallt de oympade gamla vinstockarna. Det innebär gamla lokala druvor med speciell stil.

Nåväl, över till vinerna:
Vin nr 1. El Esquilón, Suertes del Marqués, Teneriffa: Valle de la Orotava, 70% Listan Negro 30% Tintilla, 2010.
Ljust röd/blå/brun färg med doft av röda bär, fat, gröna blad, mineral och krut. Smaken torr, uttorkad med syra, röda/mörka bär och fat. En del tyckte aromen var som gammal bordeaux men även sv vinbär, hallon och florala toner hittades.

Vin nr 2. Tara Tintilla, Viña La Guancha (Pérez), Teneriffa: Ycoden Daute Isora, Tintilla, 2009.
Färgen mörkt rödbrun, doften grönstjälkig med svavel, ngt syltiga toner och uttorkade bär. Torr grönstjälkig och lite syltig smak. Allmänna kommentarer var tomat, salami, basturökt skinka, ceder/lagerblad, blommig doft och köttbuljong.

Vin nr 3. Vinátigo, Bod Vinátigo, Teneriffa: Ycoden Daute Isora, Tintilla, 2013.
Scharlakansröd med rödbruna toner, fat, mörka bär och choklad i doften, syra, röda och mörka bär, sötma och lite blåbärssylt i smaken. Andra fick Syrah-triggningar och kände sötma, kaffe, blommor och mjuka/dämpade tanniner.

Vin nr 4. Los roquillos tinto, Vinos Roque Cano, La Gomera: Vallehermoso, Cuvee 90% Listan Negro, 2017.
Scharlakansröd färg med doft av ljusa röda bär, jäst och lite ammoniak. Smaken jästig, ngt oxiderad och sur. Naturvin, brett, kort, lätt och läskande. Ett ungt vin tyckte många med naturvinstoner, brett, och kort, lätt och läskande smak.

Vin nr 5. Castellana Negro Colección, Dominguez Cuarta, Teneriffa: Tacoronte Acentejo, Castellana Negra, 2013.
Färgen rödbrun, fat, mynta, lie te och mörka bär i doften. Torr smak med fat, ek, mynta och mörka bär. Köttig, dillkött, tanniner, kokos och tanniner hördes runt bordet. Vissa tyckte det smakade rioja eller australisk Cab.

Vin nr 6. Gran Tehyda, Bod Valleoro, Teneriffa: Valle de la Orotava, Listan Negro, 2012.
Mörkt blåröd i färg, doft av syltade mörka bär (björnbär och blåbär). I smaken hittade jag mörka bär, sylt, och en torr och uttorkad eftersmak med tanniner. Koncentrerat, mycket tanniner och uttorkande eftersmak tyckte mina medprovare.

Vin nr 7. Tanajara, Bod Tanajara, El Hierro, Babosa Negro, 2010.
Ljust rödbruna färgtoner med doft av lite tomat, ättika, mognad, vinäger och kardemumma. Lite vinäger, mognad, ngt tomat och lite oxiderad smak. Ved, pinot-markörer, salmiak, t-sprit, extraktrikt och mycket smak var olika synpunkter.

Vin nr 8. Listan Negro barrica, Monje, Teneriffa: Vino de Calidad, Listan Negro, 2013.
Färg röd (ngt brun), doft lite grön, fat, mineral, krut och röda bär. Smak grön, lite jästig, ngt fat och torr syra. Några hittade grape, myggmedel, svart peppar och rökighet i doft och smak.

1. El Esquilón, 280:- (2012) 2/0/14, 15,5p
2. Tara Tintilla, 250:- (2012) 2/0/14, 14,5p
3. Vinátigo, 280:- (2017) 5/0/14, 16,5p
4. Los roquillos tinto, 75:- (2018) 0/6/14, 11,5p
5. Castellana Negra Colección, 370:- (2018) 3/0/14, 15,5p
6. Gran Tehyda, 300:- (2018) 0/1/14, 15p

7. Tanajara, 260:- (2017) 1/7/14, 13p
8. Listan Negro baricca, 180:- (2018) 1/0/14, 15p

//TB

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.