#1617 Eric Tenebergs favoriter

1983 var året då Erik T på allvar började intressera sig för vin. Vin-Sverige såg annorlunda ut då. SB hade inte öppet på lördagar (kom 2001), sortiment och prislista i fysisk form (inget internet), och ett fokus på gamla världen-viner. Vinerna från Bordeaux var härtappade, vinerna från Tyskland söta och vinerna från Spanien dilldoftande. Nya världen hade knappt gjort sitt insteg. Få kände till orden barrique och terroir. Kvällens provning skulle spegla 1983:s års utbud, men med något yngre viner.

Till varje vin finns kommentaren bäst-sämst/min poäng/pris idag i kr

1.2011 Abts Erde Riesling GG från Keller (Rheinhessen) 1-0/15p/672

Trots sina åtta år känns vinet oförlöst. En ung, knuten doft; torr, medelfylligt smak av mineral och äpplen med bra syra. Vinet är gott men jag förväntar mig mer av en Keller GG. Är det helt enkelt för ungt?

2. 2012 Corton-Charlemagne GC Louis Jadot 3-1/17p/1642

Och nu till något helt annat. Här ett vin som verkligen levererar. Massor av ek, frukt och mineral i härlig kombination. Betydligt fylligare och mer smakrikt, men på ett balanserat och elegant sätt. Lång eftersmak. Inser hur sällan jag dricker vit Bourgogne av den här kvalitén och hur ekade vinerna trots allt är.

3. 2009 Clos de la Roche GC J-C Boisset 1-3/17p/1500

Bourgogne igen, men nu röd. Gissar på nebbiolo (rosor i doften), men med tanke på kvällens tema är det naturligtvis osmart. Det dracks inte mycket nebbiolo i Sverige 1983. Jag gillar det här vinet initialt. Har den där härliga kombon av frisk syra, röda bär (lingon) och rejäla tanniner som tar tag i en. Håller den som bästa vin vid omröstning, men det håller inte riktig kvällen ut. Förmodligen passerat toppen.

4. 2007 Chateuneuf-du-Pâpe Le Vieux Donjon 0-7/13p/740

Oj, vad är det här? Ett mycket mörkt vin med doft av fikon och fyllig, eldig smak med alkohol och beska. Inte speciellt angenämt. Visst gissar man fel, men brukar åtminstone ha en idé. Inte denna gång. Kvällens enda riktiga besvikelse. 2007 var trots allt ett bra år och Parker har gett den 96p. Är det flaskvariationer?

5. 2003 Château Leoville-Poyferré (St-Julien) 6-0/18p/1200

Strålande Bordeaux med perfekt mognad. Underbar ceder och tobak, komplext och bra längd. Blir bara bättre i glaset och håller säkert tio år till. Kvällens bästa vin (trots allt).

6. 2008 Estate Cuvée, State Lane Vineyard, Kapscandy Family Winery (Napa Valley) 1-0/16p/1200

Ett gott, imponerande vin, där gissningarna går mot Spanien (typ modern Tempranillo i franska fat). Trots 68% cabernet sauvignon hittar jag ingen cassis, men det är mycket koncentrerat, fylligt och smakrikt med rejäla tanniner. Gott idag, men förmodligen på topp om 5-10 år och då högre poäng.

1963 Vintage Port Warre’s 1-2/17p/1210

Port är gott, och bevisas härmed. 56 år gammalt, läderfärgat, med stor, öppen russindoft och lång, söt, eldig smak.

Som extravin serverades en 2004 Dönnhof Riesling Spätlese. God den också, förstås. Tack Erik!

PW

Ett svar till “#1617 Eric Tenebergs favoriter

  1. Får man lite nyfiket fråga hur en Keller Abtserde GG (d.v.s. en torr Riesling från en ”kultproducent” och dessutom namngiven med en icke-officiell del av ett officiellt vingårdsläge) skulle spegla dåtidens vinurval fast i yngre tappning? Tänkte att det kanske fanns någon associationsbana á la ”Melodikrysset” som kunde vara underhållande att få ta del av. 🙂

    För övrigt infördes lördagsstängningen 1982, så den var inte så gammal 1983.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.