Barolo & Friends 25:e Februari 2019

Sopexa hade tillsammans med några marknadsorganisationer i Piemonte samlat 23 producenter på Operaterassen denna februarieftermiddag. Frånvaron av de mer kända producenterna, som numera inte behöver marknadsföra sig, lockade undertecknad och många andra att förhoppningsvis hitta några underdogs, som tidigare inte nått en svensk publik. Dessutom kanske finna kvalitet, som inte kostar tresiffrigt i euro.

Jag koncentrerade mig helt och hållet på nebbiolo från Barolo/Barbaresco i det högre pris/kvalitetssegmentet för att smaklökarna skulle stå pall hela sträckan ut. Generellt kan man efter ett varv och några återbesök i favoritmontrar konstatera att man idag i det stora hela är ganska varsam med faten, ffa de producenter, som använder barriques i sina bästa viner. Få eller inga överextraherade viner med markerad rostad fatkaraktär, vilket är glädjande, då jag personligen ffa charmas av nebbiolodruvans parfym och elegans. Polariseringen mellan traditionalister och modernister förefaller ha börjat suddas ut en aning. Det finns också en ambition att ta fram en fruktighet i vinerna, som gör dem hyfsat drickbara redan i ung ålder. Dessvärre fanns det några enstaka tanninstinna undantag i trist oxiderad stil, med brist på frukt. Ungefär så som jag minns Barolo på 70/80-talet när jag började intressera mig för vin.

Lejonparten av de Barolos/Barbarescos som presenterades var från 2013-15. För mig var det speciellt intressant att möta 2015, som jag inte tidigare provat, men hört desto bättre rykten om. Intrycken bekräftade förhandsinformationen att det är en fin och solid årgång, som lovar gott inför framtiden.

Nedan följer några kommentarer om viner, som intryck och stack ut ur mängden.

Carlo Revello e Figlii La Morra är ett familjeföretag bestående av paret Carlo och Paola och deras 2 söner. Paola är svenskfödd och bekant med många Barolonördar för sin vinbutik i La Morra. Man producerar ca 30000 flaskor totalt av dolcetto, barbera och nebbiolo. Jag provade Barolo 2015, som visade upp en blommig, yppig ung doft. Smaken är frisk och balanserad och relativt rättfram och enkel. Ett steg upp i kvalitet är Barolo R.G 2015som har en större komplexitet i doften med inslag av hallon, körsbär och mynta. Ung, outvecklad, fyllig smak med fin balans. Lovande framtid!

Cascina Sòthör hemma i Montforte d’Alba, producerar ca 30000 buteljer totalt. Även Cascina Sòt visar upp 2 Barolos från 2015. Barolo 2015är bottilagrad och har en härlig floral, frisk doft med islag av viol. Smaken är ung, outvecklad med fin balans och längd. Prestigecuvéen Barolo ”Bricco San Pietro” 2015är firmans flaggskepp. Produceras av 85 år gamla stockar, lagring 32 månader i nya tonneaux(60%) och begagnade barriques(40%). Trots detta finns inget störande fatinslag i mitt tycke utan en ung, stor, komplex och ljusfruktig doft, med en smak som också den ännu är outvecklad, men här finns stor komplexitet och potential.

Palladinoi Serralunga d’Alba är en något större producent med sina 180 000 buteljer per år och har Bornicon & Salming som svensk importör. Alla nebbioloviner lagras på stora botti. En kommunbarolo från Serralunga med årgång -14 inleder. Ung, rättfram med ljus frukt. Ganska anonym. Barolo Parafada 2014är knuten i doften. Även smakmässigt outvecklad, stram med ordentligt påtagliga tanniner. Eftersmaken avslöjar dock att det finns underliggande kvaliteter. Kräver ganska många år på rygg. BaroloSan Bernardo Riserva 2012är lagrad 36 månader på stora botti och uppvisar en utvecklad doft  med tryffelinslag och en frukt åt det mörka hållet. Lång härlig eftersmak. Importören har dock valt att ännu inte ta hem detta vin, då prisläget ligger runt 5-600 kr.

Massimo Rattalinoavslutningsvis, var kanske den producent som imponerade mest. Belägen i Barbaresco, grundat så sent som 2000, har både Barbarescos och Barolos i portföljen. Totalt 80000 flaskor årligen. Vinerna är namngivna med siffror av för mig outgrundlig anledning. Om man inte hänger upp sig alltför mycket på detta finns massor att glädja sig åt som är viktigare. Samtliga nebbioloviner karaktäriseras av en öppen och inbjudande doft, underbart saliverande fruktighet i smaken och tanniner som är ytterst finkorniga och angenämt integrerade. Vinerna görs på traditionellt sätt med stor respekt för terroir och ursprungskaraktär. Lagring i stora botti. Barolo ”Trentaquattro 34” -13 (Novello) har en härlig blommig, parfymerad doft och en rik, ljusfruktig o lång, komplex smak. Vinet vann Platinum vid Decanter World Awards i maj-18 på hela 97 poäng, vilket kanske i mitt tycke är klart i överkant. Men för 20 euro per flaska är detta ett fynd. Nästa Barolo ”Novantuno 91” -13(Serralunga)är rik och yppig i doften, ett påtagligt inslag av örter och lite ”spicy” karaktär. Smaken är bred, rik och komplex. Tanninerna är perfekt integrerade i den rika frukten med en lång njutbar eftersmak. Även detta mycket vin för 28 euro. Avslutningsvis en mogen Barolo ”Trentasette 37” -11(Montforte d’Alba), som har en fullt utvecklad stor doft med animaliska drag av chark. Smaken är stor och rik med underbar balans. Ett vin jag återvände till flera gånger under eftermiddagen, varje gång lika övertygad om att detta var Wine Of The Day! 34 euro för detta är ”give-away-price”. Hoppas någon importör nappar!

 

//S-E T

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.