#1596 Champagne, hus VS odlare

”Äntligen får man lära sig vad som är storhusstil!”. Kommentaren hördes på S-O Js provning som hölls 7/3 hos AuZone.

Fick vi det? Nja, jag återkommer till frågan. Det vi fick prova var viner från 4 st ”småodlare” som S-O gillar och haft med i andra tidigare provningar. Mot dessa ställde han 4 viner från ”storhus”. En intressant jämförelse skulle det visa sig.

Provningsledaren i sitt esse!

Vin nr 1. Savart, l’Accomplie, NV.
Ljust gyllengul, citrus, mineral och lite parfymerad doft, smak av vita vinbär, krusbär, hög syra och torr eftersmak. Några uppfattade vinet som snålt och utan dosage. Gissningarna gick mot ”småodlare.

Vin nr 2. Vadin Plateau, Chene la Butte, 2013.
Färgen ljusgul, doft med jästtoner, gul söt frukt, fat och med smak av äpplen, gul frukt, syra och mineral samt lång balanserad eftersmak. Här tyckte en del sig känna ”storhusvibbar”, en gissning var Pol Roger.

Vin nr 3. Vouette et Sorbee, Blanc d’Argile, 2015.
Blekt gyllengul färg, citrus, söt frukt och gula äpplen i doften. Smaken torr, syrlig med mineral och järntoner. Floral, stenig, låg dosage hördes runt bordet där gissningen var ”småodlare”.

Vin nr 4. Jacques Selosse, Initial, NV.
Gyllengul, doft av syltad citrus, fat, krita och torrt trä, smaken fat, gul frukt, och rostat trä. ”Bilhandlarchampagne”, pinotdriven, sherry/sauterntoner sa mina kollegor. Gissningen var ”småodlare”.

Vin nr 5. Moet & Chandon, Brut Imperial, NV.
Ljust blekgul färg, lite saftig doft med gul frukt och pärontoner. Saft, söt frukt och lite syror i smaken. Många undrade om detta var champagne. Kanske prosecco tyckte några. Gissningen var ”storhus” om det nu var champagne.

Vin nr 6. Louis Roederer, Brut Vintage, 2008.
Färgen ljust gyllengul, doften fet med citrus, fat och lite torkad frukt, smaken gul frukt, fat, fet och lite kalk/mineral. Komplext balanserad smördoft med generös dosage. Gissningen var bra ”storhus”.

Vin nr 7. Bollinger, Grand Anné, 2004.
Blekt gyllengul, ngt svamp, gula äpplen, fat och söt citrus i doften. Fat, svamp, lite äpplen och syra i smaken. Tungt, charmigt, nötigt vin från bra ”storhus”. Bollinger var en gissning.

Vin nr 8. Krug, ”Standard”, NV.
Gyllengul färg, med doft av citrus, mineral, fat och mognadstoner. Smaken mogen med syra och krita. Gammal cider, ostron och gamla äpplen dvs ett vin med härlig mognad utbrast några. Snyggt oxiderad blanc de blanc tyckte andra. Ingen tydlig uppfattning om ”småodlare/storhus.


Uppställningen.

Efter provningen bjöd Erik T mycket ambitiöst och uppskattat på fisksoppa. Mycket gott och passande till champagnerna.
Nå, hur var det nu med ”storhusstilen”?! Nej, vi kunde inte definiera en tydlig sådan. Det vi var mest överens om var att hus som enbart satsar på volym och PR (vin nr 5) ej klarar smaktestet mot ambitiösa ”storhus/småodlare”.
Tack S-O för kul jämförande provning med goda viner och ET för god mat!

Eriks goda fisksoppa!
  1. Savart, l’Accomplie, NV, 385:- (2018), 0/2/14, 14p.
  2. Vadin Plateau, Chene la Butte, 2013, 535:- (2018), 4/1/14, 17,5p.
  3. Vouette et Sorbee, Blanc d’Argile, 2015, 685:- (2018), 1/0/14, 16p.
  4. Jacques Selosse, Initial, NV, 630:- (2015), 5/2/14, 16,5p.
  5. Moet & Chandon, Brut Imperial, NV, 399:- (2019), 0/7/14, 12,5p.
  6. Louis Roederer, Brut Vintage, 2008, 499:- (2014), 2/0/14, 17p.
  7. Bollinger, Grand Anné, 2004, 749:- (2015), 0/1/14, 16,5p.
  8. Krug, ”Standard”, NV, 1395:- (2017), 2/1/14, 16p.

//TB

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.