#1590 Röda viner från Jura

Den andra och sista delen i Juradubletten. De vita skrev jag om tidigare (#1574), de hade bra syra, var ofta lite oxiderade, och var rätt bra. Inför de röda hade jag lägre förväntningar, kanske som bäst som en kommunbourgogne?

I Jura odlas vin på 2000 ha, vilket ger 100000 hl varav 1/4 är röda och rosé. Förutom pinot noir odlas poulsard/ploussard som är mycket ljus (enligt engelska wikipedia använd till och med den ljusa pinot för att göra poulsardviner mörkare), samt trousseau (vilken är mer känd som bastardo, bland annat i portvin). På senare år har Jura blivit uppmärksammat på grund av det det finns många producenter av ”naturviner”. De två appelationerna för röda viner är Côtes-de-Jura och Arbois. Vinerna var:

2016 L’Enfant Terrible, J-F Ganevat, Cotes du Jura (poulsard)
Mycket ljus, klar, mycket god doft av jordgubbspinot och rök. Smaken var som doften med bra syra och längd. Många kände en tydlig karaktär av brett. Jag tyckte det var kanonläckert trots sin lätthet, men tyvärr höll vinet inte ända in i kaklet. På färgen var det svårt att inte gissa på poulsard, och det stämde.

2016 DD, Stephane Tissot, Arbois (pinot, poulsard och trousseau)
Grumlig färg, kryddig god doft som efterhand drog mot mint. Balanserad lång smak med hallon och en viss beska. Ganska bra.

2005 Rouge, Chateau d’Arlay, Cotes du Jura (pinot noir)
Mogen färg, ingen doft, sursträv smak, kvällens förlorare, minst ett decennium för gammalt!

2015 Cuvee Julien, J-F Ganevat, Cotes du Jura (pinot noir)
Ljus, klar färg, doft av gummi, hallon och lite naturvinston i smaken.

2015 Trousseau Amphore, Stephane Tissot, Arbois (trousseau)
Opak gråbrun färg, doftar hallon och naturvin, god syra, hallon och funk i smak. Vinet började bra men var klart instabilt, och efter ett tag ville jag inte alls ha mer av det. Man använder väl amforor för att stabilisera vinerna, men svavel verkar säkrare…

2016 Morgon Cote Du Py, Jean Foillard, Beaujolais (gamay)
Kvällens mörkaste vin, gummi och hallon i doft, mest gummi i smaken. Ok, men inte så mycket mer. Ingen gjorde kopplingen till gamay eller Beaujolais.

2015 Nuit-St-Georges, Duband, Bourgogne (pinot noir)
Denna avvikare var också ett av de mörkaste vinerna, med åter igen pinothallon i doft och smak. Ungt, inte komplext men riktigt gott och så här långt in i provningen uppskattade jag som omväxling ett vin som var rent och stabilt. Många andra klagade på den dominerande ektonen, men lättrostad ek har jag hög tolerans för. Kvällens klara vinnare, och det enda som inte fick någon sämströst.

2014 Lulu, Lulu Vigneron, Cotes du Jura (pinot noir)
Klar, doft av nejlika, men inte så god smak. Den som kallade det för körsbärsvin slog huvudet på spiken, med mycket karaktär av körsbärskärnorna.

För den nyfikna finns en bok, ”Jura Wine” av Wink Lorch.

Tabellen (vin, pris nu, röstsiffror bäst-sämst, min poäng)
2016 L’enfant Terrible, J-F Ganevat, Cotes du Jura, 415 kr, 0-2, 16 p
2016 DD, Stephane Tissot, Arbois, 400 kr, 1-2, 14 p
2005 Rouge, Chateau d-Arlay, Cotes du Jura, 253 kr, 0-5, 7 p
2015 Cuvee Julien, J-F Ganevat, Cotes du Jura, 515 kr, 4-1, 14 p
2015 Trousseau Amphore, Stephane Tissot, Arbois, 400 kr, 1-2, 15 (initialt)-11 p
2016 Morgon Cote Du Py, Jean Foillard, Beaujolais, 299 kr, 2-1, 13 p
2015 Nuit-St-Georges, Duband, Bourgogne, 440 kr, 5-0, 17 p
2014 Lulu Vigneron, Cotes du Jura, 346 kr, 1-1, 10 p

Således var inget av juravinerna bättre än just denna kommunbourgogne i min bedömning, men dels var bourgognen riktigt bra, och dels bjöd de sex juravinerna på mycket underhållning, med vild variation både mellan glasen och i varje glas. Så de var utmärkta viner för en kicksökande provare… Efter provningen kommenterade någon med ”knappast kommer något av de här vinerna att väljas till årets vin” men å andra sidan var det en stark kandidat till ”årets intressantaste provning”.

Jag kan också tänka mig att Jura är ett perfekt område att beställa in vin glasvis ifrån. Jag besöker visserligen aldrig vinbarer, med arrangören hälsar att det finns bra utbud av Juraviner på Bar a vins på Narvavägen.

För övrigt ska jag hålla ögonen öppna efter poulsard i fortsättningen!

ASi

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.