#1558 Mencia

Förra gången jag var på en menciaprovning i AuZone var omkring 2001 (?). Då var mencia en ny upptäckt, med några slående prisvärda och ganska bra viner. Efter provningen då var jag dock besviken, det fanns visserligen viner som var dyrare än de jag tidigare druckit, men de var knappast bättre. Sen dess har jag druckit någon enstaka, som dock varit dödad av faten. Undertecknad gillar inte alls viner med kakaokaraktär från hårt brända fat, vilket tyvärr är vanligt i Spanien.

Druvan mencia odlas huvudsakligen i den del av Spanien som ligger rakt norr om Portugal, och där mest i Bierzo. På provningen var också tre viner  från Ribeira Sacra och ett från Monterrei med. I Portugal kallas druvan jaen men den förekommer knappast oblandad.

Till vinerna:

2012 Aires de Vendimia, Jose Antonio Garcia, Bierzo, hade liten doft, besk fatsmak, låg syra och frukt.

2015 Penapedre, Alberto Nanclares, Ribeira Sacra, 60% mencia, 30% garnacha. Doft av röd frukt, ett lätt vin med tanniner, mycket ungt och lite kartigt.

2015 Finca Meixeman, Guimaro, Ribeira Sacra, 80% mencia. God kryddig och blommig doft, påminnande om syrah. Lång frukt, bra syra, lite fatkaraktär och bra balans. Finns på ett bolag nära dig, rekomenderas!

2014 Lacima, Dominio Do Bibei, Ribeira Sacra. Nästan doftlöst, lätt, surstävt, ek.

2015 Moncerbal Corrulon, Descendientes de J. Palacios, Bierzo. Ett vin från den mest namnkunniga producenten av mencia, visserligen dyrt men priset är ändå mindre än en tredjedel av toppvinet La Faraona. God doft, med frukt och björnbär, ganska lätt men lite strävt och viss kakaobitterhet. Vinet imponerade tyvärr inte på undertecknad.

2015 Gorvia Tinto, Quinta da Muradella, Monterrei hade en härlig violdoft men också väl ung och lätt smak.

De två vinerna nedan avvek kraftigt från de övriga med mycket högre koncentration. Vinerna innan var ganska mörka, medan dessa var närmast svarta. Jag hörde vissa invändningar mot balansen, (jag höll ej med), och det mogna av dem vann helt överlägset kvällens omröstning.

2012 Tebaida Nemesio, Casar de Burbia, Bierzo, var svart med dragning åt blått, god doft av aska och färsk ved, lång koncentrerad smak med syra, tanniner och igen aska. Riktigt god smak där kanterna kommer att jämnas ut med lite högre ålder och vinet blir då som nästa:

2007 Leiros, Luzdivina Amigo, Bierzo, svart med dragning åt brunt, en god animalisk doft som drog åt blöt hund. Smaken var kompakt, lång, sträv med igen aska och trots denna beskrivning balanserad och bäst denna kväll.

Tabellen
2012 Aires de Vendimia, Jose Antonio Garcia, Bierzo, 233 kr, 0-0, 11p
2015 Penapedre, Alberto Nanclares, Ribeira Sacra, 376 kr, 0-4, 13p
2015 Finca Meixeman, Guimaro, Ribeira Sacra, 249 kr, 0-2, 15p
2014 Lacima, Dominio Do Bibei, Ribeira Sacra, 370 kr, 0-3, 10p
2015 Moncerbal Corrulon, Palacios, Bierzo, 1113 kr, 1-2, 12p
2015 Gorvia Tinto, Quinta da Muradella, Monterrei, 352 kr, 2-1, 14p
2012 Tebaida Nemesio, Casar de Burbia, Bierzo, 383 kr, 2-0, 16p
2007 Leiros, Luzdivina Amigo, Bierzo, 293 kr, 7-0, 17p

Således dålig korrelation mellan pris och kvalitet, de två sista hade mycket högre kvalitet och koncentration utan att kosta mer. Tyvärr vet jag inte alls hur man får tag i dem. Sista vinet demonstrerade att 10 år är en bra ålder för en välbyggd mencia och glädjande var att inget av vinerna var egentligen överfatade med mina mått.

En vecka  senare provade jag om 2015 Finca Meixeman hemma, och då blev jag aningen besviken. Den var kantigare än jag kom ihåg, så jag föreslår att man sparar den ett år till och öppnar sen.

ASi

Annonser

2 svar till “#1558 Mencia

  1. År 2001 hade vi inte upptäckt mencia. Jag höll en menciaprovning i juni 2011 som jag är ganska säker på var AZ:s första. Enstaka viner på druvan kan ha förekommit tidigare.

  2. Du har säkert rätt, bara en etta fel…
    ASi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.