Gambero Rosso 2018

Gambero Rosso ger årligen ut sin bok ”Italian Wines” som är en benchmark för konsumenter och professionella över italienska viner. Upplagan från 2018 innehåller mer än 22 000 utvalda viner från  2 485 producenter.  2018 upplaga når sin 31:a utgåva och 436 viner har vunnit den prestigefyllda Tre Bicchieri. Varje vin rankas enligt Gambero Rosso ”Bicchieri” skala, man kan få upp till 3 Bicchieri (glas). Pocket upplagan kan beställas på engelska från bl.a., https://www.adlibris.com/se/bok/italian-wines-2018-9781890142193

Boken innehåller en fin översikt över italienska viner, är väl strukturerad och mycket läsvärd.

Den finns numera översatt till engelska, tyska, kinesiska och japanska.  Gambero Rosso organiserar mer än 50 evenemang i världens huvudstäder, bl.a.  i Stockholm.

Årets upplaga gick av stapeln 16 januari 2018 i Grand Hotell i vinterträdgård i samarbete med Nordic Wine Institute. Året provning höll en mycket hög nivå. Lorenzo Ruggeri från Gambero Rosso hälsade alla välkomna. Det var sammanlagt 37 vingårdar representerade i vinterträdgården. På Amaroneguiden finns en bra beskrivning av vinerna från Valpoliciella samt antal glas de fått i Gambero Rosso, http://www.amaroneguiden.se/gambero-rosso-tre-bicchieri-2018-i-stockholm/

På AuZine finns det flera inlägg från Gambero Rosso genom åren, det senaste: https://auzine.wordpress.com/2018/01/28/gambero-rosso-tre-bicchieri-2018/

Två viner  som jag införskaffat till min egen vinkällare blev:

1. 2015 Reve Offida Pecorino (nr 76029) – Velenosi

Pecorino är en tunnskalig vindruva som används i Italiens östra kustregioner, särskilt i Marche och Abruzzo. Ett klassiskt Pecorino-baserat vin är torrt och mineraliskt, halmgult i färg och har en elegant blommig bukett av jasmin, ibland kryddad med en svag hint av lakrits. Staden Offida ligger i provinsen Ascoli Piceno, i regionen Marche i centrala Italien. Dess vingårdar var en gång täckt av Rosso Piceno DOC men fick slutligen sin egen klassificering 2001, och DOCG-status i juni 2011.

Vinet är elegant fylligt och koncentrerat med ljuvlig fruktighet och tydliga mineraler. Druvorna kommer från DOCG-vingårdar i Ascoli Piceno och Castel di Lama. Jäsningen startas på ståltank. Vid 2 % alkoholhalt dras hälften av vinet om till nya franska barriquer i 6 mån, sedan tillbaka till ståltank där det vilar på sin jästfällning i 9 månader innan blend. Vinet är inte filtrerat.

2.  2014  Ben Rye Passito di Pantelleria (nr 86883) – Sicilien

Druvan Zibibbo  även kallad Muscat av Alexandria är en gammal druvsort som används både för bordsdruvor och vinproduktion. Trots sin långa historia förblir sorten ganska okänd och ligger i skuggan av sin finare, mer aromatiska kusin Muscat Blanc a Petits Grains. Ändå finns det en handfull vinregioner som gör högkvalitativa viner från Zibibbo, oftast söta.

Vinet har en doftande och komplex bukett med av färsk aprikos och apelsinskal i kombination med dofter av Medelhavskryddor som timjan och rosmarin.

Vinet kommer från producenten Donnafugata på ön Pantelleri.  Pantelleria är en vulkanisk ö som ligger mellan Sicilien och Afrika. Donnafugata har 68 hektar vingårdar  spridda över 14 distrikt. På grund av vindarna är vinrankorna låga och formade av vinden, en del 100 år gamla. Alla druvor plockas för hand.

/JEL

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s