Gambero Rosso tre bicchieri 2018

Mitt första inlägg som bloggare på AuZine där jag representerar AuZone efter inbjudan av Nordic Wine. Platsen är Grands vinterträdgård tisdagen den 16 januari 2018 och det är alla de producenter som har fått betyget tre bicchieri som är berättigade att medverka. Jag har inte den exakta siffran, men det är omkring 350 viner som fått det högsta betyget. Det är idag 37 producenter representerade och de flesta har passat på att ha flera viner med sig, så det finns 106 olika viner att pröva.

Producent Cantina Lunae Bosoni från Ligurien 

Colli di Luni Vermentino Lunae Et.Nera och Et. Grigia, bägge från 2016 och gjorda med vermentino druvan. Et. Nera är den högre rankade och bägge ligger på jästfällning men olika lång tid. Bägge är florala, och med en exotisk frukt av persika. Som kuriosa så skriver man LVNAE på etiketten men det är latinets V som skall uttalas som U.

Producent Ferrari från Trentino 

De har tre olika mousserande viner, med 100% Chardonnay. Ferrari Organic NV som är relativt enkel, Trento Brut Perle 2010 som är balanserad och mediumfyllig. Sedan deras flaggskepp Trento Brut Giulio Riserva del Fondatore 2006 som endast tillverkas utvalda år och har en fyllig smak med gula äpplen.

Producent Monte del Frá från Veneto 

Custoza superiore Cá del Magro 2015 som är gjord med 8 olika druvor. Frisk, välbalanserad och prisvärd.

Producent Ottella från Veneto 

Lugana Le Creete 2016 som är ljusgult och blommigt. Lugana Molceo Riserva 2015 med citrus och mineral.

Producent Ruggeri & C. från Veneto 

Två olika Prosecco, Valdobbiadene Brut Quartese NV, fruktig och snarast ett aperitif-vin samt Valdobbiadene Extry Dry Giustino B. 2016 blommig, syrlighet och mineraler.

Producent Tenuta di Angoris från Friuli-Venezia-Giulia 

Collio Bianco Riserva Giulio Locatelli 2015, 3 olika druvor med Fruiliano 60%, Sauvignon Blanc 30% och Malvasia 10%. Blommig karaktär men SB känns tydligt i smaken, medelfylligt.

Producent ColleMassari från Toscana. 

Rosso di Montalcino 2014 “Poggio di Sotto” som är fylligt, omoget och med en ungdomlig elegans. Grattamacco Bogheri Superiore 2014, fylligt, mörka bär och välbalanserat som kräver mer lagring (7-10). Montecucco Sangiovese Poggio Lombrone Riserva 2013 med körsbärsfrukt, tanniner och mineral i en välbalanserad smak. Fylligt med lång eftersmak som kräver mer lagring (10+).

Producent I Campi från Veneto. 

Soave classico Campo Vulcano 2016 med hög syra och bra frukt som är gott att dricka nu, men tjänar nog på ett eller två års lagring. Valpolicella Superiore Ripasso Campo Ciotoli 2015 med mycket frukt och fyllighet. En sötma är också närvarande men inte så besvärande för att vara en Ripoasso.

Producent Donnafugata från Sicilien. 

Tancredi 2013 med mörka bär, körsbär och choklad. Fylligt och tanninrikt med lång eftersmak och bra balans. Mille e una Notti 2012, komplext och elegant som samtidigt är fylligt och har lång eftersmak.

Producent San Felice från Toscana. 

Bell’Aja 2016 från Bolgheri. Ung vingård och detta är den första årgången som släpps på marknaden och det reflekteras i vinets karaktär. Chianti classico “Il Grigio de San Felice” Riserva 2014. Körsbärsfrukt och klassisk Chianti. Vigorello 2013 som är en “super-Tuscan”, mörka bär med komplex fyllig smak med lång eftersmak.

/JEP

Annonser

Ett svar till “Gambero Rosso tre bicchieri 2018

  1. Ping: Gambero Rosso 2018 | AuZine

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.