#1538 Goda Viner

Jacks årligen återkommande provning ”Goda Viner” brukar inte bara bjuda på goda viner utan även mogna viner. Så när Jack innan provningen avslöjade att producenterna till 7 av de 8 viner vi skulle prova själva ansåg vinerna vara drickfärdiga anade vi att här vankades ordentligt lagrade viner. Dags att skrida till verket!

IMAG5942.jpg

Vin nr 1. Bürklin-Wolf, Riesling Qba tr GC Edition, Ungeheuer, 2003.
Gyllengul, honung, mandelmassa, botrytis, gula bokna äpplen och någon oxidation i doften, smaken gulfruktig, hög syra, ngt oxiderad, mineral och lite äppelmos.
Allmänna kommentarer var wienerbröd, svavel, nötig, gamla äpplen, frisk syra i smaken med liten sötma.
IMAG5955

Vin nr 2. Vina Grgic, Posip Kvalitetno Vino Suho, Polozaj Cara, 2010.
Gul i färg, doften fet, fat, lite krita och något knuten. Jag hittade mineral, syra, kalk, gul frukt och lite fat i smaken.
Floral, vitpeppar, sluten, gröna toner var några av de allmänna synpunkterna.
IMAG5957

Vin nr 3. Hirtzberger, Grüner Veltiner Smaragd, Honivogl, 2001.
Färgen ljust gyllengul, doften peppar, grape, något mandel, lite grön och smaken syra, grape, peppar och med lång eftersmak.
Kollegorna hittade aromatiska drag, pepprighet, jordighet. Smaken pepprig syra och aromatisk. Gissningar på GV och Smaragd från Hirtzberger.
IMAG5958

Vin nr 4. Joguet, Clos de la Dioterie, Chinon (VV 80+), 2005.
Mörkröd/rödblå färg, fat, rosor, kött och mörka bär i doften. Mörka bär, fat, stall och sträva tanniner i smaken.
Medlemmarna tyckte vinet doftade gräs, paprika och hade en syrlig smak med fattoner.
IMAG5960

Vin nr 5. Meerlust, Rubicon, Meerlust, 2000.
Djupröd, mentol, multna bär, dill i den lite medicinala doften. Smaken bjöd på mörka bär, fat, torrhet med sträva tuggbara tanniner.
Andra tyckte den utvecklade doften var lite för gammal med tomattoner. Smaken bättre med känsla av norra Rhône eller gammal rioja.
IMAG5961

Vin nr 6. Mouton Rothschild, Mouton Rothschild, 1975.
Ljust brunröd, lakrits, mandel, syltade bär och lite fat i oxiderad doft. Smaken torr, uttorkad och lite bärig.
Lite TCA, torr och gammal, torra tanniner hördes från flera. Gissningar på Bordeaux 75 eller Italien.
IMAG5962

Vin nr 7. Pöckl, Rotwein QW tr, Mystique, 2000.
Mörkröd färg, doft av mörka bär, blåbär, björnbär och lite uttorkade fat. Smaken mörka bär, syra, fat och lång eftersmak. Mycket fat, bränt socker, kaffe, stylat tyckte några. Gissningar på Cornas, Ribera del Duero och äldre än 10 år.
IMAG5964

Vin nr 8. Fontanafredda, Barolo, Vigna La Rosa, 1998.
Ljust rödbrun, doft av fat, röda och mörka bär, växter, lite medicinal och något syltig. Smaken torr, sträv med tanniner och syra. Många fann vinet lite för gammalt med toner av mynta och spearmint. Nebbiolo med 20-30 år på nacken trodde några.
IMAG5966

Sammanfattningsvis kunde vi nöjt konstatera att Jacks viner var både goda och mogna och att det även var några nya bekantskaper (i alla fall för mig). Nedan några av oss som instämmer belåtet!
IMAG5948

  1. Riesling Qba tr GC Edition, Ungeheuer, 2003, 650:- (2006) 2/1/14, 17,5p
  2. Posip Kvalitetno Vino Suho, Polozaj Cara, 2010, 300:- (2012) 0/0/14, 16,5p
  3. Grüner Veltiner Smaragd, Honivogl, 2001, 650:- (2003) 3/0/14, 18,5p
  4. Clos de la Dioterie, Chinon (VV 80+), 2005, 400:- (2008) 2/0/14, 18p
  5. Rubicon, Meerlust, 2000, 400:- (2006) 0/3/14, 16,5p
  6. Mouton Rothschild, 1975, 1450:- (1985) 0/5/14 13p
  7. Rotwein QW tr, Mystique, 2000, 2250:- (2017) 7/0/14, 17,5p
  8. Barolo, Vigna La Rosa, 1998, 700:- (2004) 0/5/14, 15p
    //TB
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s