Australian Wine Tasting

Den 10 oktober var det dags för den årliga provningen av viner från Australien inne på Grand Hotel. Min taktik i år var att ta mig igenom alla Chardonnay-viner först för att sedan, om jag kom ihåg att spotta ut hela tiden, ge mig på en provning av de röda vinerna. Det innebar att jag hoppade över en del vita viner av andra druvor men det fanns helt enkelt inte möjlighet att prova allt. Så för att summera Chardonnay-intrycken så tycker jag mig se en fortsatt trend att ta sig bort från de överdrivet ekade vinerna men att den tropiska frukten fortsatt är kvar. Vissa av vinerna var nästan på gränsen till att ha en restsötma men jag tror det mest beror på det varma klimatet, mogen frukt och för lite syra. De föll i alla fall inte mig i smaken. Enligt mig så var det bästa Chardonnay-vinet Wakefield ¨St Andrews¨ Clare Valley Chardonnay 2015. Enligt importören ”Enjoy Wine” så skulle priset ligga på ca 250 kr men tyvärr kommer de tidigast att kunna få in några flaskor till den svenska marknaden under 2018. Men håll ögonen öppna. Det var ett fantastiskt vin med mjuka och mycket balanserade rostade fattoner som lutade åt rostad kokos. I smaken fanns en behaglig syra, tropiska frukter och återigen den behagliga tonen av fat och rostad kokos. Jag är verkligen besviken på att det inte går att köpa några flaskor i dagsläget.
På rödvinssidan så fanns det också en hel del trevliga viner och det var i alla fall nytt för mig att testa både Nebbiolo och Tempranillo från Australien. Faktiskt rätt så trevliga upplevelser båda två. Men jag är en sucker för Cabarnet Sauvignon och Shiraz så jag fokuserade i slutändan mest på dessa druvor. Återigen så gjorde Wakefield  rejäla avtryck med sina två prestigeviner (se bilderna). I mitt tycke var dock ”The Pinoneer Clare Valley Shiraz 2012” lite lätt oxiderad men ”The Visionar Clare Valley Caberet Sauvignon 2013” var magiskt god. Båda kostade dock 750 kr och med de priserna kan jag helt klart slå ett slag för den betydligt billigare ”Wakefield Jaraman Clare Valley Coonawarra Cabernet Sauvignon 2014. Med en prislapp på 190 kr så känns det nästan som ett riktigt kap.
Avslutningsvis så fastnade jag också för några producenter som letade efter importörer och som fanns på ett och samma bord. Soumah  (www.soumah.com.au) hade en riktigt trevlig Chardonnay med sin ”Single Vineyard Hexham Yarra Valley Chardonnay 2016” som enligt mitt tycke var den näst bästa av alla Chardonnay-viner. Även deras ”Single Vineyard Hexham Yarra Valley Pinot Noir 2016 var riktigt trevlig med sina röda bär, kryddighet och behagliga tanniner. På detta bord fanns flera mindre producenter och även ”The Hairy Arm Heathcote Nebbiolo 2013” måste nämnas. Det var som att dricka en riktigt trevlig italienare så håll ögonen öppna eller kolla in deras hemsida (www.hariyarm.com). Ett sista vin att nämna från detta bord var ”The Trust Nagambie Lakes Shiraz 2014” som nog hade lurat mig i en blindprovning och fått mig att gissa på norra Rhône-dalen. Ett pris på ca 160 kr om någon börjar importera vinet gör ju inte saken sämre (www.trustwines.com.au). Men ni får ta mina sista intryck från det här bordet med en nypa salt för då hade jag provat viner i nästan fyra timmar och jag ska väl i ärlighetens namn säga att jag inte spottade hela tiden mot slutet.
/Anders S
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.