Making wine Down Under

Australian Wine på Grand Hotell 2017-10-10

Tänk dig att du och din käresta sitter på en uteservering i Ascoli Piceno. Kvällssol, ljumma vindar och den välklädda servitören häller med säker hand upp vin i ett glas som immar lätt på utsidan. Vinet är inte bara gott, det är magiskt. Lyckan berusar och ni enas om att kånka hem minst en låda av Marches ljuvliga vin. Servitören kallas in och ni frågar på knagglig italienska vad vinet heter?

  • Verdiccio dei Castelli di Jesi Classico Superiore Casal di Serra Vecchie Vigne, Signore.

Hade samma scen utspelat sig I Melbourne, Hobart eller Adelaide hade svaret varit:

  • ”The Dead Arm”, mate!

Det är ingen myt, Australien är enkelt att tycka om och människorna där är fantastiskt okomplicerade och jordnära. Det avspeglar sig även på vindagen på Grand Hôtel där vinmakarna döpt sina cuvéer till det som faller dem in. Du behöver inte en minneslapp för att komma ihåg ”The Boxer”, ”Jimmys Hat”, ”Hangin Snakes eller ”Money Spider”. Man kan bara älska attityden och försöka ta med sig lite av den till sin egen vardag.

Fraser

Fraser Gallop Estate

”Parterre” Margaret River Chardonnay. Mild, behaglig, krut och ek. Väldigt tydlig Chardonnay men utan att bli smörig. ”Parterre” Margaret River Cab 2013. – Bordeaux, blir min spontana reaktion och kvinnan bakom bordet skiner upp och utbrister, -You bet. Lätthet, glädje, mjuka tanniner och hyfsat mycket ceder. Gott redan nu men bägge vinerna är väldigt välgjorda och bör rimligen få ligga ett tag till. Vi provade även två årgångar av deras blend av Cab och Merlot, 2016 och 2014. Samma etikett men helt olika viner? Vi fick förklaringen att de blandat helt olika i de två årgångarna och så var det med den saken, inga konstigheter, bara en släng av australiensisk enkelhet. På deras hemsida nämns Bordeaux som en uttalad målbild och Parterre Cab som ett exempel innehåller fyra druvor till. Petit Verdot, Merlot, Malbec och Cabernet Franc. Voilà.

www.frasergallopestate.com.au

Stump Jump

d´Arenberg  och Mollydooker

Hos dessa producenter brakar lekfullheten loss och under fliken ”High Altitude Hillbillies” hittar man viner som ”The Lucky Lizard Chardonnay”. Etiketten på ”The Stump Jump” sägs vara hämtad från optikerns tavla med bokstäver. Kan man inte läsa den nedersta raden bör man kanske låta bli ett glas till. Men mitt i lättsamheten finns välproducerade produkter och en uppsjö av cuvéer. d´Arenberg ”The Custodian” Mac Laren Vale Grenache 2009 bjöd på en härlig uppvisning. Rund, mogen, milt kryddig med hallon, lite jullika kryddor och sköna tanniner. Mollydookers ”The Boxer” tog dock munterheten med sig in i flaskan. Här har vi en uppenbart grabbig stil med en okonstlad och rättfram attityd. Hög viskositet och 16% alkohol ger en häftig känsla i munnen. En bastant kropp, lakrits, lite plommon, björnbär, lite vanilj och milda tanniner. ”The Boxer is a knockout”

www.darenberg.com.au 

www.mollydookerwines.com.au jag tycker att du borde göra ett besök 😉

 

 

Loogan

Logan Wines

Distriktet ligger väst-nordväst om Sydney och Logans odlingar ligger i det högst belägna odlingsdistriktet i Australien med inslag av vulkanisk jordmån. Australien är ett ungt land och Logan är en ung vinproducent. Far och son drog igång så sent som 1997. Tjugo år låter som att man i alla fall har hunnit bli varm i kläderna men tittar man på deras breda utbud begriper jag inte hur de hinner med. De producerar vin av ett femtontal druvor till rena och blandade cuvéer. Nio var presenterade på mässan och jag föll pladask för ”Ridge of Tears” som fanns i två versioner, bägge på Shiraz men från två olika odlingsplatser. Mudgee på femhundra meters höjd och från Orange på nästan tusen meters höjd. Malolaktisk jäsning och 15 månader i gamla och nya franska fat. Orange var tungt röd i färgen, men med en medelfyllig känsla och en uppsjö av detaljer. Det händer någonting i varenda del av munhålan och allting stämmer. Trots det tryck det är i alla smaker är känslan sammetslen, torr och med behagliga tanniner. 2014 låter i mina öron som ett lite väl ungt vin men det här kan absolut korkas upp redan nu.

www.loganwines.com.au

Vid pennan, S-O J

Annonser

Ett svar till “Making wine Down Under

  1. Jag anmäler motsatt åsikt! Jag är fascinerad av alla regler och traditioner som begränsar vinframställning i Europa, och jag gillar att det är mer komplicerat med vin än med skumtomtar. Att ett vin är gott är nödvändigt men inte tillräckligt för att hamna på plus i min bok.
    ASi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.