#1509 Turbiana

Det är inte ofta man provar viner på druvor för första gången, och det är än mer ovanligt att prova druvor man inte ens hört talas om. Men ikväll var det dags. Druvan heter Turbiana och odlas i DOC Lugana vid Gardasjöns sydspets. EH hade lyckats hitta sju exemplar på SB vilket t.ex. är fler än antalet torra Vouvray. Lite svårt att förstå hur SB tänker. Kul med udda saker, men det kan väl knappast spegla allmänhetens intresse?

Enligt EH är det lite oklart hur Turbiana, även kallad Trebbiano di Lugana, är släkt med andra druvor. Tidigare har man trott den är släkt med Trebbiano di Soave och/eller Verdicchio, men DNA-tester har omkullkastat dessa teorier. Det ska dock visa sig att det finns klara likheter med dessa druvor, och även med Garganega, Soaves druva.

Vinerna vi provar blint är:

 1. 2015 Catulliano, Turbiana, DOC Lugana
 2. 2015 Lugana Limne, Turbiana, DOC Lugana
 3. 2015 I Frati, Turbiana, DOC Lugana
 4. 2015 Tralivio, Verdicchio, DOC Verdicchio dei Castelli di Jesi
 5. 2014 Il Lugana, Turbiana, DOC Lugana
 6. 2015 Le Creete, Turbiana, DOC Lugana
 7. 2014 Brolettino, Turbiana, DOC Lugana
 8. 2014 Lugana Riserva Sergio Zenato, Turbiana, DOC Lugana

Dvs, alla utom vin #4, kom från utlovad druva och område.

Nedan min poäng, röstpoäng (bäst-sämst) och pris.

2015 Catulliano var torr, bra syra, något mineraldriven, diskret, enkel men tilltalande. 13p, 0-4, 129 kr

2015 Lugana Limne var ett snäpp bättre med gul frukt och viss komplexitet. 13p+, 3-0, 170 kr

2015 I Frati hade en floral ton i kombination med citrus. God och 14p, 0-0, 139 kr

2015 Tralivio hade en torr, vaxig textur med lätt bitter smak (Verdicchio). 12p, 0-5, 122 kr

2014 Il Lugana hade en ylleton liknande chenin blanc och nötter i smak och doft. 14p-, 0-1, 150 kr

2015 Le Crete för tankarna till sauvignon blanc: massor av svarta vinbär och frukt. 14p, 2-1, 180 kr

2014 Brolettino är tveklöst kvällens vinnare. En stor öppen, fatig (?) doft som för tankarna till chardonnay. Smakrikt vin med bra komplexitet och viss längd. 15p, 4-0, 165 kr. Snudd på fynd.

2014 Lugana Riserva Sergio Zenato har en doft av honungskarameller, ganska uttrycksfullt vin men låg syra. 14p, 2-0, 296 kr

Det här är viner som bra prissatta med undantag för det sista. De är torra med diskret men tilltalande karaktär, oftast bra syra, angenäma att dricka och kul alternativ till alla de riesling, chardonnay och sauvignon blanc som klunkas. Sitter säkert som en smäck till sommarens mat, gärna italiensk, typ caprese eller pasta med skaldjur. Förmodligen ska de drickas unga.

Tack EH för en kul provning.

/PW

Annonser

5 responses to “#1509 Turbiana

 1. Per Karlsson, BKWine

  Jag hade for mig att det var tvart om, att det visat sig att turbiana faktiskt ar samma som trebbiano, men att odlarna sjalva i Lugana ar angelagna om att den ska betraktas som en egen sort. Vem pastar att det nu ar klarlagt att det verkligen ar olika druvor?

 2. Det är ju inte så att Systembolaget har tänkt något alls om dessa viner, eller tagit in något av dem i sitt sortiment. Samtliga finns ju endast som beställningsvara, dvs helt upp till importörerna.

 3. yquemisno1

  Per, jag tror Per inte riktigt fick till texten rätt här. Det jag har förstått är att turbiana inte är samma som trebbiano (vad det nu är, emedan det finns så många varianter av den). Däremot är den, enligt gängse DNA-metoder, samma som verdicchio och trebbiano di Soave, vilka två alltså är identiska. Sedan är det ju så att DNA-metoderna man använder för att finna släktskap mellan druvsorter inte alltid skiljer på sorter som vi anser vara olika. Det tydligaste exemplet är väl pinot noir, gris och blanc,vilka inte skiljs åt med de metoderna. Du kan t.ex. läsa mer här: http://fringewine.blogspot.se/2012/02/turbiana-trebbiano-di-lugana-veneto.html. Att verdicchio och turbiana åtminstone är mycket nära släkt får anses säkert.
  /Anders

 4. Angående druvans ursprung och släktskap: http://www.amaronetours.it/wines/lugana

  Åke, det stämmer säkert att SB inte tagit in dem i ordinarie sortimentet, dvs det är importörerna som erbjuder dessa. Slutsatsen blir dock densamma: Det är lättare att fixa en provning på Turbiana än torr Vouvray, eller tysk Weissburgunder.

  /PW

 5. yquemisno1

  Udda. Undersökningen som Fringe Wine refererar till hävdar precis det motsatta. http://www.vitis-vea.de/admin/volltext/e041087.pdf
  /Anders

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s