#1500 Semillon

Druvrena Semillonviner berättade Per W när han inledde provningen. ”Världens mest odlade druva på mitten av 1800-talet” var en annan obekräftad utsaga vi fick oss till livs!

IMAG3208.jpg

Nåväl, det är alltid spännande att pröva något jag har lite erfarenhet av och där det enda jag fått för mig är att det smakar/doftar vax och kommer från Australien. Mina fördomar fick jag omgående avfärda när vi satte igång att prova. De flesta av provarna upplevde vinerna som ganska olika sinsemellan, där flera upplevdes rena/fräscha med bra syra, frukt och ett litet grönt inslag medan några var mogna, fatade med lägre syra. En gemensam egenskap var en lite metallisk beska. Dags för vinerna ett och ett:

Vin nr 1. Tyrrell´s Wines VAT 1, Hunter Valley (Australien) 2009. Ljusgul färg, lite kritig och fet/vaxig doft med toner av gräs. Smaken hade syra, lite mineral/krita och gröna toner.
Allmänna kommentarer var ren, snygg men saknar stoppning.

IMAG3228

Vin nr 2. Henschke Louis, Hunter Valley (Australien) 2014. Ljust guldgul, lätt, floral med toner av burksparris och grön frukt. Smaken grön och lätt med lite syra och sparris.
Övriga hittade jord, stearin, vingummin och vattenkrasse/libbsticka!

IMAG3229

Vin nr 3. Mount Horrocks, Clare Valley (Australien) 2014. Ljusgul, doften fet, kritig, och grön med sparris. Torr, syrlig och ”grön” smak med burksparrisen igen.
Snygga fat, chardonnaylik, nässlor, ananas och grillad citron tyckte andra.

IMAG3231

Vin nr 4. Tim Adams, Clare Valley (Australien) 2002. Guldgul färg, torr mandel, torkad tropisk frukt och lite plåt i doften. Gul torkad frukt, lite plåt och gröna toner i smaken.
Väl utvecklad, petroleum, gammal riesling och fläder hördes runt bordet.

IMAG3233

Vin nr 5. Cederberg Ghost Corner, Western Cape (Sydafrika) 2013. Ljusgul, doft av nyslaget gräs och vit sparris med smör. Smaken mycket grön med burksparris och gräs.
Nässlor, svarta vinbär, ”smakar ju Sauvignon Blanc”, och ekfat sade några.

IMAG3235

Vin nr 6. Boekenhoutskloof, Franschhoek (Sydafrika) 2014. Färgen ljust guldgul, Doft av gul frukt, blomstjälkar, äpple och sparris. Lite fet gul frukt i den lite stjälkiga smaken.
Kommentarer var oxiderade äpplen, tallskott, hummerskal, vita vinbär och Rhônelik.

IMAG3237

Vin nr 7. Glenwood, Franschhoek (Sydafrika) 2013. Guldgul, lite härsket smör, mognad, bokna äpplen och champinjoner i doften. I smaken smör, bokna äpplen, fat och mognadstoner.
Fyllig, smörig, ingen syra, hemsk eftersmak av lösningsmedel var det blandade omdömet.

IMAG3239

Vin nr 8. Tyrrell´s Wines Brookdale, Hunter Valley (Australien) 2013. Ljus gulgrön färg, gräs, blommig, stram och gröna äpplen. Smaken hade sälta, gräs, gröna äpplen och torrhet.
Allmänna kommentarer var pärondoft, syra, lite reduktiv, mineralisk och chablistoner.

IMAG3241

 

  1. Tyrell´s Wines VAT 1 2009, 287:-, 1/0/12, 14p
  2. Henschke Louis 2014, 201:-, 0/1/12, 13p
  3. Mount Horrocks 2014, 168:-, 3/0/12, 14p
  4. Tim Adams 2002, 199:-, 2/0/12, 15p
  5. Cederberg Ghost Corner 2013, 240:- 0/7/12, 12p
  6. Boekenhoutskloof 2014, 259:-, 0/1/12, 13p
  7. Glenwood 2013, 136:-, 3/3/12, 16p
  8. Tyrell´s Wines Brookdale, 139:-, 3/0/12, 15p

Till detta serverade Per varmrökt lax, med potatissallad och lite grönt samt några ostar. Gott och en bra avrundning på en lärorik kväll!

IMAG3252

//TB

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s