#1498 Prestigechampagne 1996

Bara namnet på provningen gjorde mig övertygad om att detta inte får missas. Så när Sven-Erik kallade var jag och 11 andra AuZonemedlemmar inte sena att anmäla oss.
IMAG3030

Hur var de då? Fortfarande stenhårda syror, färdiga att dricka eller hade de börjat tröttna? Svaret var att samtliga hade utvecklats och av några av dom skulle fortsätta utvecklas med välbehag medan några var helt klara. Nedan kommentarer vin för vin.
IMAG3024

Vin nr 1. Veuve Clicquot Ponsardin La Grande Dame 1996. Ljust guldgul, jäst, fat och gul frukt, kall mineral, citrusmarmelad i doften, smaken torr, hög syra, gul frukt och mineral. Allmänna kommentarer var slank, bitsk syra, ”klassisk blanc de blancs”, flintkross, citruspräglad och låg dosage.
IMAG3053

Vin nr 2. Tattinger Comtes de Champagne 1996. Ljust guldgul i färg, doften krut, torkade växter, blöt kalksten, mineral och massivt rostad. Jag hittade syra, fat, bröd, kalksten i smaken och en lång eftersmak av gul söt frukt. Fat, rök, rostade fat, rondör och röda äpplen var några av de allmänna synpunkterna.
IMAG3054
Vin nr 3. Salon Blanc de Blancs Le Mesnil 1996. Färgen ljust guldgul, doften lite knuten, gul frukt, mineral, gröna äpplen och smaken hög syra, gröna äpplen, stram, ren och med lång eftersmak. Kollegorna hittade rosor, mineral och florala toner i doften. Smaken lång och krävande. Kan lagras länge var de flesta överens om.
IMAG3055
Vin nr 4. Dom Ruinart Blanc de Blancs 1996. Mellanguldgul färg, fet, citrus, fat, gula äpplen och smör i doften. Syra, gula äpplen, lite smör och söt frukt i smaken. Medlemmarna tyckte vinet doftade krut, cava och hade en besk, lite metallisk syradriven smak.
IMAG3056

Vin nr 5. Philipponnat Clos des Goisses 1996. Guldgula färgtoner, fat, smör, trä, aprikos och mango i doften. Smaken bjöd på syra, fat, smör, trä och tropisk frukt. Andra kände arrak, fudge och nötter i den utvecklade doften och knäck och mineral i den lite oxiderade smaken.
IMAG3058

Vin nr 6. Bollinger R.D. Extra Brut 1996. Guldgul, bokna äpplen, citrus, mineral, fat i doft. Smaken hade smör, bokna äpplen, syra och gul frukt samt lång eftersmak. Grillad citron, parfym, brynt smör, crème brûlée och frisk syra hördes från flera.
IMAG3060

Vin nr 7. Billecart-Salmon Les Clos Saint-Hilaire 1996. Guldgul färg, doft av smör, kakor, trä/fat, torkad gul frukt och bokna äpplen. Smaken torkad gul/tropisk frukt, bokna äpplen och bra syra. Rostad lite medicinal doft med rotfrukter och torkad frukt tyckte övriga. Smaken fann de fyllig med rotfrukter och hög syra.
IMAG3063

Vin nr 8. Bollinger Champagne La Grande Année 1996. Guldgul, doft av gul frukt, fat, smör, något popcorn och lite oxidation/bokna äpplen. Smaken hade gul frukt, lite sötma, smör och bokna äpplen samt tydlig syra. Vanilj, kraftfull och viss sötma tyckte några.
IMAG3066

Sammanfattningsvis kan sägas att vi upplevde vinerna som 2 grupper, en utvecklad (drick nu) och en fortfarande under utveckling (bättre doft än smak). Samtliga hade bra, goda syror och komplex smak.
IMAG3068

Efter provningen bjöd Sven-Erik bl.a. på nederländska ostron, inte illa!

  1. Veuve Clicquot Ponsardin La Grande Dame 1996, 1000:- (2007) 0/0/13, 15p
  2. Tattinger Comtes de Champagne 1996, 980:- (2007) 4/1/13, 18p
  3. Salon Blanc de Blancs Le Mesnil 1996, 1600:- (2007) 2/4/13, 16,5p
  4. Dom Ruinart Blanc de Blancs 1996, 1000:- (2007) 0/5/13, 14,5p
  5. Philipponnat Clos des Goisses 1996, 899:- (2007) 1/2/13, 18p
  6. Bollinger R.D. Extra Brut 1996, 1075:- (2007) 1/0/13, 17,5p
  7. Billecart-Salmon Les Clos Saint-Hilaire 1996, 2490:- (2007) 3/1/13, 17p
  8. Bollinger Champagne La Grande Année 1996, 700:- (2007) 2/0/13, 18p 

//TB

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s