#1497 – Kvalitet och pris – rött

EH upprepade sin succéprovning där kvalitets och prisrelationen försökte belysas, fast nu med röda viner på samma druva.

Sist provade vi chardonnay i diametralt olika prislägen, nu har turen kommit till motsvarande övning men med röda viner.

Inbjudan denna gång gjorde klart att alla som medverkade provade utan skyddsnät: Vi korkar upp 8st röda viner i likartad stil, ett prisspann på 43ggr – från för billigt till för dyrt, ordningen helt slumpmässig givetvis. Motsvarar priset kvaliteten på något sätt överhuvudtaget? Förra övningen pekade på en obehaglig korrelation mellan pris & kvalitet.

Dagens uppställ

IMG_6619

Vin 1. 2014 Bourgogne Rouge, Oka, Dom Arlaund, Bourgogne, FRA

Ljusröd färg, liten blåkant. reduktiv ton, MC, kryddigt och rödfruktigt, slankt/enkelt.

Syradrivet, enkelt, bittert avslut, lingonfruktigt

– En deltagare gav detta vin epitetet “Svag vargtass”

Vin 2. 2005 Felton Road, Pinot Noir, Central Otago, NZL

Mörkröd tät färg, liten brun kant.. Köttig rik komplex fyllig doft. Blåfrukt och chark, fyllig frukt med liten elegant grönton.

Kraftig, lång, komplex, kryddig rödfruktig smak med snygga fat och en aning övermogen känsla.

Vin 3. 2012 Calitopia, Pinot Noir, Kalifornien, USA

Röd färg. Syltig, stum slank doft med aningen fat. Svavel och viss pinosity.

Elegant saftig smak med snälla syror och tanniner.

Vin 4. 2014 Gardo & Morris, Pinot Noir, Marlborough, NZL

Röd färg med viss blåkant. Elegant, jordgubbsdominerad doft med aning av fat. Efterhand begynnande komplexitet och trevlig fruktdriven doft.

Syradriven smak med längd, bra tanniner och frukt. Balans men efterhand lite blåfruktsdominerat, aningen klumpigt.

Vin 5. 2013 Kistler, Sonoma Coast, Pinot Noir, Kalifornien, USA

Genomröd tät färg. Komplex, kryddig doft med mängder av blå och röd frukt. Snygga fat och läcker stringent karaktär med massor av pinosity.

Polerad, balanserad fruktrik och komplex elegans. Välstoppat och riktigt bra nu med ett långt liv framför sig.

Vin 6. 2009 Mazis-Chambertain, Grand Cru, Bourgogne, FRA

Mörkröd tät färg. Mullig komplex doft som initialt är sluten men efterhand blir alltmer läcker. Drav av kola och bränt socker i doften, lite rökig.

Robust mogen smak med lite låg frukt och aningen eldighet, årgångstypiskt?

Vin 7. 2012 Sangreal By Farr, Victoria, AUS

Defekt på nåt vis. Eterisk kraftigt stjälkig grön doft med massa paprika och oxidation. Grov smak

Vin 8. 2009 Vosne-Romaneé 1:er Cru, Sylvain Cathiard,“En Orveaux”, Bourgogne, FRA

Genomröd mogen färg. Komplex doft med lite lätta fat. Intensiv pinocity med många / alla röda frukter. Läcker exklusiv doft, lite bilhandlarkänsla.

Välstoppad fyllig intensiv smak med klingande syra . Balanserad syra och tanniner med dominans av frukt och elegant fathantering!

IMG_6621

– Vad i helvete har hänt med By Farren?

Matrisen

I likhet med förra kvalitet/prisprovningen tvingade vi alla provarna att inte bara rösta bäst sämst i vanlig ordning utan dessutom tala om vad de trodde respektive vin kostade, provningsansvarig undantaget förstås.

Vin P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10 snitt Pris
1 65 100 80 150 60 200 80 70 50 120 98 200
2 500 250 600 250 750 800 150 600 2000 500 640 389
3 350 400 300 60 120 300 350 400 200 70 255 50
4 1200 500 150 250 450 69 250 290 100 200 346 100
5 2500 1000 400 1600 1000 1900 1200 850 300 700 1145 870
6 100 300 500 600 350 400 600 400 500 1200 495 2149
7 Utgått 499
8 1500 600 2500 800 1500 600 500 2800 400 3000 1420 1109

Listan

  1. 2014 Bourgogne Rouge, Oka, Dom Arlaund, 0/6/11, 200kr, 12,5p
  2. 2005 Felton Road, Pinot Noir, 2/0/11, 389kr, 18p
  3. 2012 Calitopia, Pinot Noir, 0/3/11, 50kr, 13p
  4. 2014 Gardo & Morris, Pinot Noir, 0/1/11, 100kr, 16p
  5. 2013 Kistler, Sonoma Coast, Pinot Noir, 5/0/11, 870kr, 19p
  6. 2009 Mazis-Chambertain, Grand Cru, 0/1/11, 2149kr, 15,5p
  7. 2012 Sangreal By Farr, – utgått ur omröstn, 499kr – defekt
  8. 2009 Vosne-Romaneé 1:er Cru, “En Orveaux”, 4/0/11, 1109kr, 19p

/JT

Annonser

4 responses to “#1497 – Kvalitet och pris – rött

  1. Jag var med på den första provningen, och tyckte den var kul. Den här missade jag tyvärr pga resa. Tittar på tabellen och slås av siffrorna. Medelvärdet är en sak, men standardavvikelsen är ju minst lika intressant. Det är fascinerande att den är så stor och visar väl ännu en gång hur svårt det är när man provar blint.

    /PW

  2. Vilken odlare är det på sista vinet?

  3. Sorry, förbisåg att det var Sylvain Cathiard på Vosne-Romanéen
    /JT

  4. yquemisno1

    Samma fråga beträffande vin 6?
    /A

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s