#1461 Italienska röda, att lagra eller inte?

AK inviterade redan tidigare till en uppställning italienska viner i olika lagringsstadier. Av rutiga skäl blev provningen skjuten på framtiden och inträffade därför nu. Med 7 karaffer innehållande olika mer eller mindre lika eller olika viner i skiftande ålder och en så korkdefekt att den fick bäras ut omgående inleddes provningen. Ansatsen var att försöka se om det otvetydigt är så att urvalet har en gemensam nytta av tid i källaren.

Dagens uppställ

IMG_6420

2004 La Fiorita, Brunello di Montalcino Riserva, 100% sangiovese

Rubinröd färg, tät. Mognadstoner i doften, läckra eteriska toner med inslag av lakrits, vingummi och äpple. Aningen funky dofter.

Kraftig smak med komplexa frukter och lite mynta. Stringent fruktighet, sandiga stinna tanniner med lite bittert avslut.

2010 Barbi, Brunello di Montalcino, 100% sangiovese

Rubinröd färg med liten tegelkant. Komplex doft med blandning av rosor, marsipan, mandel och örter. Slånbär och aning metallisk doft.

Torrt, tannindrivet med lite uttorkad frukt. Elegant och med litem bitterhet eller kartongighet i svansen.

Några provare tyckte detta vin var lite off, men jag tyckte det var bra!

1986 Barbi, Brunello di Montalcino,  XII Premi Int. Barbi Colombini, 100% sangiovese

Tegelfärgat. Mogen, tunn buljongig och oxiderad doft. Övermoget.

Komplex fruktdriven elegant smak med snälla tanniner och äppelsylighet. Uttorkad och tomatig efterhand.

2000 Morrelone, Le Caniette, 70% montepulciano, 30% sangiovese

– Så korkdefekt så karaffen fick bäras ut..

2010 Morrelone, Le Caniette, 70% montepulciano, 30% sangiovese

Mörkröd färg. Komplex doft med initialt röda bär, blod och trevliga fat. Efterhand lite godis, hallon och rosor.

Kraftig fyllig och komplex smak. Lite grov och robust, hög syra. Ungt!

2004 Barbaresco, Rombone, Nada Fiorenzo, 100% nebbiolo

Mörkrött, liten tegelkant. Sluten elegant mintdominerad doft. Komplex med mandel och röd frukt.

Komplex intensiv smak med bra syra, lite alkotrigg. Tanninstinnt bra frukt och balans.

2010 Barbaresco, Manzola, Nada Fiorenzo, 100% nebbiolo

Röd färg med markerad tegekant. Stram rödfruktig doft med en aning fat och örter. Enbär och lite saft.

Torr smak med tannindriven frukt. Stramt, stringent och med en läcker körsbärsfrukt.

1990 Barolo, Fratelli Giacosa, 100% nebbiolo

Tegelfärgad. Mogen buljongig doft med tydlig oxidation / gammalt. Fat och ceder.

Tråkig fruktfattig smak men med intensiva läckra supersträva tanniner. Övermogen med lite sotig fruktighet.

IMG_6424

Listan

  1. 2004 La Fiorita, Brunello di Montalcino Riserva, 1/0/14, 782kr, 17p
  2. 2010 Barbi, Brunello di Montalcino, 1/5/14, 279kr, 16p
  3. 1986 Barbi, Brunello di Montalcino,  XII Premi Int. Barbi Colombini, 0/3/14, 500kr, 11p
  4. 2000 Morrelone, Le Caniette, 300kr, TCA, utgått
  5. 2010 Morrelone, Le Caniette 0/0/14, 233kr, 15,5p
  6. 2004 Barbaresco, Rombone, Nada Fiorenzo, 8/0/14, 648kr, 17,5p
  7. 2010 Barbaresco, Manzola, Nada Fiorenzo, 2/1/14, 329kr, 14p
  8. 1990 Barolo, Fratelli Giacosa, 2/5/14, 308kr, 13p

– Mina lärdomar är att det är lätt att låta godsaker ligga för länge i källaren och att kork är en riskabel förslutningsmetod.

/JT

Annonser

Ett svar till “#1461 Italienska röda, att lagra eller inte?

  1. Lite lagring kanske kan löna sig, jag brukar dricka italienare (utom barolo) direkt. Ett par år kanske jag ska överväga efter denna provning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s