Nya Zeeländska vindagen 23/1-17 på Operaterassen – SET

Uppemot 20 producenter hade rest långväga för att visa upp sina senaste alster för Stockholmspubliken. För att inte riskera att ta mig vatten över huvudet koncentrerade jag mig på de röda vinerna och Pinot Noir i synnerhet. Landet har trots, i många fall, ganska få år av PN-produktion lyckats prestera eleganta och högkvalitativa viner av den erkänt kräsna och svårodlade druvan. Det samlade intrycket är att deras spjutspetsproducenter går från klarhet till klarhet.

Burn Cottage vineyard i Central Otago har endast funnits sedan 2003 och har hittat till Sverige genom Divines försorg. Man visade upp 2 viner, Burn Cottage Moonlight Race PN (439 kr) samt Burn Cottage Cromwell Basin PN (559 kr), båda med 2014 som årgång. Den förstnämnda en cuvée från 3 olika lotter, frisk, fruktdriven och ganska komplex i doft och smak. En anings grönton stör huvudintrycket en smula.  Den senare är en ”single vineyard”, lite mörkare i frukten, i dagsläget en aning sluten i doften. Smaken är elegant, slank med fin koncentration och har liksom doften en härlig örtig ton. Fin lång eftersmak som lovar gott om vinet får utvecklas några år.

Akarua, också denna firma från Central Otago, presenterade 2 st PN-viner. Rua PN -16 är ungt rödfruktigt i doften men inte så mycket komplexitet. Får betraktas som korrekt men väl enkelt. Dock inget att invända för måttliga 159 kr. Betydligt mer prisvärt är deras Akarua PN -15. Här finns en yppig, ung doft med stor komplexitet av garrigue och animaliska toner. Fin rik och lång smak med balanserad fatton trots enligt uppgift 100 % nya fat. Akarua importeras till Sverige av Domaine Wines.

En för mig ny bekantskap var Babich wines, som ännu saknar svensk importör. Här finns vinodlaranor sedan 3 generationer och man håller till i Marlborough. Instegsvinet Babich PN-15 är ett relativt enkelt, rödfruktigt vin utan större personlighet. Betydligt roligare blir det när Babich Black Label PN-15 kommer i glaset. Upp stiger en charmerande, ljust rödfruktig, blommig doft. Smaken är mycket slank och elegant, en aning eldig men med fin koncentrerad frukt och lång fin eftersmak. Gott som bara den precis just nu. Skulle kosta strax under 300 kr om den fanns att köpa här. Babich Family estates Headwaters Organic PN-14 har en tydlig stallkaraktär i både doft och smak, lite väl funky för mig.

Schubert Wines från Wairarapa Valley(importör Wicked Wines) visar upp viner med lite mer mognad. Deras instegsvin Schubert PN-14 håller god klass med en hyfsat rik och ganska komplex smak för sina 189 kr. Schubert Marion’s Vineyard PN-13 (339 kr) visar först upp en oren doft och smak, som efter provning av en ny och piggare flaska visar upp sig från en helt annan och bättre sida. Jag skulle dock själv lägga på några tior till Schubert Block B PN-13 (379 kr). Här stiger en härligt komplex Pinotdoft ur glaset med charktoner och alldeles lagom lite brett och stall. Begynnande mognad men struktur och frukt att hålla många år till. Gick raka vägen hem och klickade för några flaskor i BS.

Greywackes PN Marlborough-14 (269 kr) (importör Handpicked wines) visade upp en trevlig sida med härligt örtig skogshallondoft. Smaken utmärkt välbalanserad med rik frukt och fin komplexitet. Riktigt gott!

Välbekanta Felton Road gör sällan mig besviken. Full uppställning med senaste årgången 2015 för deras PN, som släpps på Bolis i början av mars. Brukar numera vara krig om de få flaskor som letar sig till Sverige. Man lanserar också en helt ny Chardonnay, Block 6, som jämfört med Block 2 har en betydligt yppigare doft och en stor bred frukt med vansinnigt stiliga syror och varsam fathantering. Generellt har Felton på senare år minskat på faten mer och mer. Endast 10% nya fat i de bästa cuvéerna. Intrycket är bara positivt, tycker jag. Bannockburn PN-15 (389 kr) har en fin, komplex örtig doft med fin frisk balanserad smak. Cornish Point PN-15 (499 kr) är stämt i lite djupare tonart med lite mer backbone också. Calvert PN-15 (559kr) har även den en fin komplex rödfruktig doft med bra koncentration och lite trevlig örtig ton. Av de båda toppnumren Block 3 och Block 5 visar sig 3:an just nu mest öppen och tillgänglig. Båda har en fantastisk rikedom och komplexitet. Men smakar det så kostar det, 699 kr för både 3:an och 5:an. Det börjar onekligen bli lite svettigt dyrt även för Kiwi-Pinot av riktigt bra märke. Blir dock svårt för egen del att låta bli att köa framöver trots allt.

SET

Annonser

3 svar till “Nya Zeeländska vindagen 23/1-17 på Operaterassen – SET

  1. The Wall

    Hmm, Feltons Block 3 och 5 börjar verkligen promenera uppåt i pris, har tom passerat Pousse d’Or med viss marginal. Kan de tänkas gå för det dubbla om 5 år eller passeras bara fyrsiffrigt på håret?

  2. Felton Road Block 6 är inte ny, den har funnits i många år, men inte hittat till våra breddgrader.

  3. Jag nöjer mig med en flaska av Schubert Block B PN-13, den var ganska god men lite elak fatbeska gör att jag inte köper fler. Beskan kan ju visserligen gå tillbaka, men jag chansar inte på det.
    ASi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.