#1486 Framåtblickande Jubileumsprovning

butts-framatblickande
Den sista programpunkten på AuZones veckolånga 30-årsfirande kan ha varit den svåraste att arrangera. Vad provar man egentligen på en ”framåtblickande jubileumsprovning”

Trots avsaknad av viner från 2036 skulle det visa sig att Eric skött uppgiften med den äran. Det hela inleddes med ett bubblande vin nr 0 och en icke-elektronisk presentation/diskussion om framtidens viner.

Denna diskussion utgick från begrepp som Adress – Växtplats – Ek -Klimat – Tradition – Socker. På många områden fann vi att exakt motriktade trender pågår samtidigt, t ex blir ju många enkla röda allt sötare emedan helsöta klassiska (ex. Sauternes) verkar få det svårt i framtiden.

Att pågående klimatförändring redan håller på att förändra vingeografin, och kommer att göra så i allt högre grad var vi också överens om.

Vinet (0) som dracks till debatten var en ung, ganska torr champagne av hög klass, med aning jästiga och brödiga toner. Inte tokig alls, och visade sig vara (vill minnas att en del provare spikade) 2010 Louis Roederer Blanc de Blancs Brut. Detta vin ingick inte i omröstningen om bäst/sämst.

Fortsättningen av blindprovningen var ovanlig på så sätt att viner med minst tre olika färger stod framför oss, i tur och ordning två vita, fem röda och till sist ett brunaktigt.

Vin 1 var gult med en tung, komplex doft med aloe, marsipan och citrus. Nära torr smak med mineralisk syra och mycket hög koncentration. Att riesling var druvan var givet. Detta var 2010 Keller AbtsErde Riesling GG.

Det andra vita var blekare med tydlig nos av rostade fat och citron, kanske grape. Mjukare syra än 1, rostade brödiga toner i den intensiva och aning eldiga smaken. Inte självklart nya världen, mycket hög klass på 2011 Felton Road Block 2 Chardonnay. Kunde varit en vanvettsdyr bourgogne.

Det första röda, vin 3, hade en parfymerad och viltig pinot-doft med klara naturvinsvibbar. Eldig, ung och köttig i smaken med söt druvfrukt. Kanske borde 2013 Domaine de la Côte Bloom’s Field Pinot Noir ha presterat något bättre? Behövs mer tid? Litet oväntat provningens förlorare.

Något spritig och julkryddig doft bjöd vin 4 på. Lätthet, läder och finstilta tanniner plus kryddighet åt svartpeppar i smaken. Personligt om än något svårgripbart blint: 2013 Occhipinti Il Frappato från Sicilien.

Det femte elementet, förlåt vinet, hade gula reflexer och stram i huvudsak neutral doft med någon mognad. Bitter och rejält sträv men tilltalande smak, italienska syror och mint. Visade sig vara nebbiolo från Alto Piemonte: 2010 Travaglini Gattinara Riserva.

Mörkast färg hade vin 6 och till det en fatig doft med svarta vinbär, och litet inälvor. Lång smak med bra frukt och söt attack: svarta vinbär, mynta. Varm men fin syra och tannin åt barolo-hållet. Det var ju emellertid 2003 Chateau Leoville-Poyferre, ett snyggt vin från ett väl varmt år som vann provningen.

Ganska mörkt och mer lila i kulören var vin 7 som uppvisade eldig, något örtig doft som efter hand gick mot korv à la norra Rhône. Smaken söt i attacken, rödbärig och ung/stram med inslag av fat. Riktigt gott som sig bör för 2011 Schist Syrah från Mullineux i Swartland.

Till sist det blekt bruna starkvinet som också var verkligt bra. Bränd, knäckig, god doft med något etylacetat. Intensiv och god bränd och eldig starkvinssmak. En mycket ung 20-åring. Kom delad tvåa med Felton Rd, och var förstås en madeira: Henriques & Henriques Terrantez 20 years.

Att detta var goda viner, värdiga en jubileumsprovning i AZ, hoppas jag framgått. Men jag överlåter åt läsaren att fundera på varför dessa nio viner valts till en framåtblickande provning. Kanske det till och med kan bli en liten diskussion i kommentarsfältet?

Vin, ursprung, pris, röster (bäst-sämst), betyg.

  0. 2010 Louis Roederer Blanc de Blancs Brut (Champagne, Fra, 695 kr) n/a 15p

  1. 2010 Keller AbtsErde Riesling GG (Rheinhessen, Tyskl, 520 kr 2014) 1-1 15p
  2. 2011 Felton Road Block 2 Chardonnay (Central Otago, Nzl, 359 kr 2012) 3-0 16p
  3. 2013 Domaine de la Côte Bloom’s Field Pinot Noir (Sta Rita Hills, CA, USA, 650 kr 2015) 0-8 13p
  4. 2013 Occhipinti Il Frappato (Sicilien, Ita, 250 kr 2015) 0-4 14p
  5. 2010 Travaglini Gattinara Riserva (Piemonte, Ita, 200 kr 2014) 0-0 15p
  6. 2003 Chateau Leoville-Poyferre (St Julien, 2.cru, Fra, idag: 800 kr) 4-0 17.5p
  7. 2011 Mullineux Schist Syrah (Swartland, S-Af, 599 kr 2015) 3-1 16p
  8. Henriques & Henriques Terrantez 20 years (Madeira, 649 kr) 3-0 17p

/Åke J

Annonser

One response to “#1486 Framåtblickande Jubileumsprovning

  1. Jag väntar på att öltrenden ska komma till vinvärlden; det är inte bara glögg som kan kryddas. Lite grön paprika och vinbärsblad i en enkel sauvignon blanc, jordgubbar i alkoholstinn pinot. Det gäller bara att inte vara låst av rigida regler!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s