Goda viner (#1490)

Vinåret 2017 inleds Auzonemässigt (förutom en BYO) med att Jack ställer fram åtta ”goda viner”, fyra vita och fyra röda i en gemensam flight. Erfarenhetsmässigt vet jag att det som inte kommer provas är röda, fruktiga viner med restsötma. Rosé lär inte heller förekomma. Däremot ett knippe mogna, strama viner, där några kräver en viss ”acquired taste”.  Gott så.

Första vinet är tyvärr korkskadat. TCA:n ligger tjock över en viss petroleumdoft som antyder riesling. Det är en 2004 Breuer Berg Schlossberg. Tyvärr odrickbar, och utgår ur röstningen.

Andra vinet har en mörknande gul färg, som antyder ålder; en mogen brödig doft med nötter à la Champagne; en medelfylligt torr smak med mineral och låg syra. Bra komplexitet, härlig längd och mycket god. Gissningsvis norra Rhône, garderat med vit Bordeaux. Det är en 1999 Chapoutier Hermitage (Chante-Alouette), och ett exempel på hur bra vita Rhôneviner kan vara.

Tredje vinet har en ungdomlig gulgrön färg; en öppen frisk doft av svarta vinbär; en frisk, torr, syrlig smak med mera svarta vinbär och mineral. Tveklöst sauvignon blanc av bättre kvalitet. Förmodligen Loire, men det kan också vara nya världen. 2004 Dagueneau Silex. Oj, en tolv år gammal SB som känns lite för ung. Måste vara speciella vinstockar.

Fjärde vinet har en kraftig gul färg; en stor, öppen, angenäm doft av nötter; smaken är superb: torr, fyllig och väldigt lång med grape och vitpeppar. Viskositeten är ”fet”. En perfekt grüner veltliner. 2002 Pichler FX GV Smaragd ”M”.

Femman är första röda. Ganska mörk röd; initialt något knuten med doft av röda vinbär; smaken är medelfyllig med bra syra, tanniner och kirsch. Gott vin, men har ingen aning om vad det är. 2005 Alves de Sousa Quinta da Gaviosa. Ok, Portugal och Duoro.

Sexan är mogen överallt. Färgen är tegel; doften är utvecklad med jord, mineral och röda bär; smaken är medelfyllig, ganska frisk och tanninrik, något låg frukt. Även här har jag svårt att gissa druva/distrikt. 1998 Guigal Côte-Rôtie.

Sjunde vinet har också en begynnande tegelfärg; en öppen, mogen doft av höstlöv och tomatsoppa; smaken är fylligt mogen med lingon, men framförallt dominerar tanninerna totalt. Förmodligen nebbiolo. Det blir obalanserat, och för gammalt. 2000 Massolino Vigna Rionda ”X”. 

Sista vinet känns yngre. Färgen är mörk, närmast blåsvart; doften är öppen och mintig (Australien?) med massor av mörk frukt; smaken är fyllig med bra balans mellan frukt, syra och tanniner. Balanserat och gott. Bra grejer, men vad är det? 2005 Olazabel Quinta do Vale Meao. Åter Portugal och Duoro.

img_2212

Så till röstning (bäst-sämst, mina poäng, pris)

1999 Chapoutier Hermitage (0-7, 17p, 450 SEK)

2004 Dagueneau Silex (0-2, 16p, 900 SEK)

2002 Pichler FX GV Smaragd ”M” (3-0, 18p, 650 SEK)

2005 Alves de Sousa Quinta da Gaviosa (0-2, 16p, 600 SEK)

1998 Guigal Côte-Rôtie (7-0, 15p, 900 SEK)

2000 Massolino Vigna Rionda ”X” (2-2, 14p, 1000 SEK)

2005 Olazabel Quinta do Vale Meao (2-1, 16p, 800 SEK)

Tack Jack!
/PW

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.