#1489 Massandra II

En not från redaktören: Vi inleder det nya året med ett inslag som är skrivet av vår senaste medarbetare i AuZine-redaktionen, Annica R. Hon hälsas varmt välkommen i redaktionen!

Massandra II

OW, EW och HW höll en provning med åtta viner från Massandra på Krim. Detta var den andra provningen med massandraviner på Zonen. Den första ägde rum i januari 2013, men eftersom jag då inte hade nöjet att närvara, var detta första gången jag stötte på dessa söta viner. Provningen var intressant och vinerna hade en relativt stor spridning, både beträffande ålder, utseende, doft och smak.

Det gick att förbereda sig inför provningen genom att läsa ett mycket informativt kompendium om Massandra, som OW sammanställt. Detta kompendium kan man fördjupa sig i via fliken ”Teorisidor” ovan på denna sida. För säkerhets skull höll också EW en kort, sammanfattande dragning om vingården och dess viner, så att vi alla fick en gemensam plattform av kunskaper att utgå ifrån.

imag1700-2

De åtta viner vi provade var följande:

Vin 1. 2010. Oreanda.

Orange, klar, påminnande om rönnbärsgelé till färgen. Doft av sherry med tydliga russin och fikontoner. I bakgrunden en aning metallisk doft.

Smaken söt med en viss eldighet. Där fanns smak av katrinplommon och russin med en lätt kådig beska. Lång, eldig, men lite bitter eftersmak.

Kvällens förlorare tillsammans med nr 4.

Vin 2. 2005. Sonjatschna.

Rödorange färg. Klar och genomskinlig. I början en svag doft av höstskog och bränt socker som sedan övergick i toner av vanilj, kokos och mandel.

Smaken en blandning av söt torkad frukt och bittra örter. Lång, lite eldig eftersmak med en bränd ton.

Vin 3. 1969. Xeres.

Brunorange färg, klar med lite fällning. Doft av rönnbärsgelé, russin, fikon och mandel. En lätt cederdoft kunde anas.

Bra balans mellan smaker av russin, mandel, bränt socker, knäck och en eldigt kraftig eftersmak av lätt bittra örter.

Kvällens vinnare.

Vin 4. 1989. Madera.

Ljust brunorange, inte helt klart. Doft av syrliga apelsinkarameller som drar mot apelsinmarmelad.

Söt, lite simmig smak. Även här dominerar smaken av apelsin, nu i lite bittrare tappning, som engelsk marmelad (den bittra varianten). Eldig och ganska bitter eftersmak.

Kvällens förlorare tillsammans med nr 1.

Vin 5. 1977. Tokai South Coast.

Brunorange, med dragning åt brunt. Inte helt klart. Doft av aprikos, torkad frukt, apelsinblommor och apelsinmarmelad.

Smaken mycket söt med toner av honung, knäck, russin och dadlar. En lång och aningen bränd eftersmak.

Vin 6. 2009. Xeres.

Ljust brunorange, klar. Doften lite som min barndoms mariekex med apelsinmarmelad med en lite syrlig touch. Andra associerade till skogaholmslimpa.

Smaken sötsyrlig och ganska bitter. Grapefruktlik. Bitter eftersmak.

Vin 7. 2010. Kagor.

Mörk, tät blåröd färg. Doft av söt blå/mörk frukt som blåbär, björnbär, fläderbär och slånbär.

Fyllig, söt smak, som koncentrerad saft av blåbär. Andra tyckte att fläderbärssaft eller slånbärssaft var mer träffande. Eldig eftersmak.

Vin 8. 1998. Muskat.

Rödbrun färg med dragning åt rost, klar. Från början en svag doft av syrligt hallongodis som sedan övergår till tuttifrutti, aprikos och citrus. Det finns även en svag doft av myggstift.

Söt, lite eldig smak. Ganska bra balans mellan sött och bittert. Det finns toner av bitter engelsk marmelad.

Listan (poängen är AK:s bedömning)

  1. 2010 Oreanda 25 g socker/liter, alkoholhalt 16%, druvor: sercial, verdelho, albillo, inköpt i Bryssel 2015 för 275 kr, idag 300 kr, 0-3, 11p.
  2. 2005 Sonjatschna (= ”Solig”) 30 g socker/liter alkoholhalt 16%, druvor: sercial, verdelho, albillo, inköpt i Bryssel 2015 för 275 kr, idag 300 kr, 0-0, 13,5p.
  3. 1969 Xeres 33 g socker/liter, alkoholhalt 20,3 %, druvor ?, inköpt på Massandra 2014 för 875 kr, idag 1000 kr, 4-0, 13p.
  4. 1989 Madera 35 g socker/liter, alkoholhalt 19 %, druvor ?, inköpt på Massandra 2014 för 875 kr, idag 1000 kr, 1-4, 12,5p.
  5. 1977 Tokai South Coast 198 g socker/liter, alkoholhalt 19 %, druvor ?, inköpt på Massandra 2014 för 875 kr, idag 1000 kr, 2-1, 13p.
  6. 2009 Xeres 25 g socker/liter, alkoholhalt 19,5 %, druvor: sercial, albillo, verdelho, aligoté, inköpt på Massandra 2015 för 450 kr, idag 500 kr, 0-2, 11,5p.
  7. 2010 Kagor (=Cahor) 160 g socker/liter, alkoholhalt 16 %, druvor: cabernet sauvignon, bastardo, inköpt på Massandra 2014 för 250 kr, idag 300 kr, 1-1, 16p.
  8. 1998 Muskat 160 g socker/liter, alkoholhalt 16 %, druvor: muscat de Frontignan & lunel, inköpt i Moskva 2004 för 200 kr, idag 400 kr, 3-0, 16p.

imag1701-2

 /AR

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s