#1482 Pechstein

Tillbaka till Tyskland och riesling, och denna gång till ett 17 ha stort berg med namnet ”Pechstein” (Einzellage), se http://www.weinlagen-info.de/weinlage.html?lage_id=1503. Namnet kommer av att berget till stora delar består av basalt som påminner om ”Pechstein” (vulkaniskt glas). Det har alltså inget med den andra betydelsen av ”Pech” (otur) att göra. Här har en hel namnkunniga odlare som Bassermann-Jordan, Bürklin-Wolf, von Winning med flera odlingar, och vi kommer prova några av dessa. Tillsammans med förvinet så blir det totalt nio viner, och man frågar sig hur stor variationen kan bli.

Förvinet är ljust gult, har en öppen citrusdoft med antydan till mineral, mycket torr, lätt smak och det är nästan som att dricka pressad citronsaft. Påminner om en Chablis, och med syran och den torra smaken blir den perfekt som aperitif, men desto svårare till mat.

Det är en 2014 Kimich Pechstein Riesling Spätlese Trocken. Gott vin, men förvånansvärt lätt för en Spätlese.

Första ordinarie vin har en ljus, gul färg, öppen, fruktig och angenäm doft av gröna äpplen och stänk av petroleum; smaken är torr, medelfyllig och med markerad syra. Här finns citrus och mineral. Gott!

2014 von Winning Pechstein GG, 0-0, 15p, 464 SEK

Andra vinet är kraftigare gult; har en öppen och mogen, lite bränd doft av marsipan; smaken är fylligare, torr, lätt oljig med rejäla syror. Känns lite övermoget trots syrorna.

2007 Bassermann-Jordan Pechstein GG, 0-5, 14p, 538 SEK

Tredje vinet andas också mognad. Här finns en hel del petroleum och bokna äpplen i doft och smak; det är torrt, smakrikt med lång finnish. Ganska komplext och gott.

2007 Bürklin-Wolf Pechstein GC, 0-3, 16p, 496 SEK

Fjärde vinet är strålande. Fin gul färg; stor öppen doft av petroleum, tallbarr och vita blommor; smaken är ung, torr, fyllig och smakrik med mineral och syra. Långt avslut.

2011 Bürklin-Wolf Pechstein GC, 1-0, 17p, 381 SEK

Femte viner är något knutet, men har en exotisk doft av papaya och marsipan; smaken är torr, frisk och nästan oljig. Grape-tonen ger vibbar av Österrike. Mycket bra.

2012 Bassermann-Jordan Pechstein GG, 2-1, 17p-, 382 SEK

Sexan har en stor, öppen doft med petroleum och tallbarr; smaken är torr, medelfyllig och smakrik med röda äpplen och mineral. Komplext och gott.

2011 Bürklin-Wolf Pechstein GC, 3-1, 16p, 463 SEK

Sjuan är knuten, något ung; angenäm, lätt tropisk doft med massor av mineral; torr, syrlig smak av grape. Mycket gott.

2013 Bassermann-Jordan Pechstein GG, 5-1, 17p, 386 SEK

Sista vinet skiljer sig rejält. Här finns nästan en malolaktisk ton, som en Bourgogne med flera lager dofter; mycket koncentrerad smak av frukt, syra och mineral. Bästa vin för mig och 18p även om den kanske inte är helt riesling-typisk?

2012 von Winning Pechstein GG, 1-1, 17p+, 438 SEK

pechstein

OBS! Vinerna 2-8 från höger i bilden. Vin nr 1 saknas på bilden.

Detta var viner av genomgående hög kvalitet. De är som man kan förvänta sig väldigt lika med några få undantag. Priserna är helt ok, snudd på billigt jämfört med t.ex. vit Bourgogne (men det gäller ju det mesta).

Tack Magnus!

/PW

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s