#1479 Sauternes

För en dryg vecka sedan samlades gottgrisarna i AuZone för att se vad Sven-Erik hade plockat ihop ur sin vinkällare och mycket generöst tänkte bjuda oss på. Det handlade om Sauternes och viner från 80- och 90-talet från några av de bästa slotten.

imag1840

 

Vin nr 1. Chateau Suduiraut 1982. Ljust gyllengul, marsipan och saffran i doften och kanderad citrus, fat och sötma från bränt socker i smaken. Allmänna kommentarer var lite lätt, apelsinjuice, klassisk sauternes, isglass och något enkel.

imag1876

Vin nr 2. Chateau Guiraud 1990. Mörkt guldgul i färg, doften mandel, lösningsmedel och söt sprit. Jag hittade sötma, torkad frukt, lite julkryddor, ngt beska och rom i smaken. Romrussin, trä, fernissa, diskmedel, möbelpolityr, eldig och koncentrerad var några av de allmänna synpunkterna.

imag1877

Vin nr 3. Chateau Climens 1989. Färgen gyllengul, doften citrusdominerad med saffran och bränt socker och smaken söt, citrus, saffran och ganska lätt. Kollegorna komplex doft, grapefruktjuice, lösningsmedel. Bra syra och läcker citruston!

imag1879

Vin nr 4. Chateau Raymond Lafon 1983. Ljust, lite rödaktigt guldgul, tydlig saffransdeg i doften med lite kryddor och citrus. Sötma, beska, saffran, kanderade citrusskal och syra i smaken. Medlemmarna tyckte vinet doftade saffransbulle och lite svamp och fruktjuice och saffransdeg.

imag1880

Vin nr 5. Chateau Suduiraut 1989. Ljust bronsgyllene färgtoner, mandel, romfat, citrus och något saffran i doften. Smaken söt, romfat, saffran och något kort. Andra kände parfym, enbär, rosor och honung i doften och ylle och en god men ”svår” eftersmak.

imag1881

Vin nr 6. Chateau de Fargues 1989. Bronsröd, saffranskryddig, fat, citrus och bränds sötma i doft. Smaken hade fat, citrus och lite beska i saffranssötman. Komplex, nötter, citronzest och stor smak med solrosolja och fet mogen sauternes hördes från flera.

imag1882

Vin nr 7. Chateau D´Yquem 1990. Bronsröd färg, doft av sötmandel, torr saffran, kanderade citronskal, fat och kryddighet. Smaken söt, kryddig, fat med citrus och lång eftersmak. Klass, moget, finess, harmoniskt, gräddigt, elegant och nya fat.

imag1883

Vin nr 8. Chateau Rieussec 2001. Gyllengul, doft av klor, citrus, lösningsmedel, saffran och bittermandel. Smaken tjockt söt, saffran, lite bitter och med syra. Lakrits och först mystiskt fenoldoftande tyckte några.

imag1884

Sammanfattningsvis kan sägas att vi upplevde vinerna som utvecklade, härligt mogna och med dofter och smak av svamp, saffran, grapejuice, äpplen och med bra syror.

Sist, men inte minst, fick vi gott tilltugg. Ankleverepaté är ett fantastiskt komplement till dessa viner!

imag1888

  1. Chateau Suduiraut 1982, 225:- (1985) 0/3/14, 16p
  2. Chateau Guiraud 1990, 375:- (2001) 0/4/14, 14p
  3. Chateau Climens1989, 450:- (1994) 2/1/14, 15p
  4. Chateau Raymond Lafon 1983, 360:- (1987) 0/3/14, 17p
  5. Chateau Suduiraut 1989, 310:- (1990) 0/0/14, 13p
  6. Chateau de Fargues 1989, 625:- (1999) 2/0/14, 16p
  7. Chateau D´Yquem 1990, 2300:- (2000) 5/1/14, 18p
  8. Chateau Rieussec 2001, 1150:- (2007) 5/2/14, 14p

    //TB
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s