#1478 Låt er inte förledas av att vinet är gott

Rubriken på denna provning lär komma från ett tillfälle i Auzone då ett vin inte skulle bedömas efter om det var gott, det ansågs ovidkommande, utan snarare efter andra parametrar. JT triggades av detta och frågan vad ”gott” innebär. Spontant vet alla när hen upplever något som är gott, men vilka egenskaper hos ett vin gör det gott? Efter en diskussion där egenskaper som balans, syra, längd, koncentration etc avhandlades kunde vi, inte helt oväntat, säga att det är strikt subjektivt vad som är gott och att det inte nödvändigtvis måste vara ett vin av hög ”kvalitet” (ett annat begrepp att definiera). Även ”enkla” viner kan vara goda, om än just enkla. Gillar man inte en druva så kommer den aldrig att vara god, inte ens i händerna hos den bäste vinmakaren. Omvänt så kan man stå ut med ganska mediokra viner på druvor man gillar.

För att testa några av dessa begrepp så provades ett vin som nog alla gissade var en champagne. Mer klassisk champagne blir det inte. I detta fall en ”blanc de blancs” från Le Mesnil (2004 Sublime). Torr, frisk smak, alldeles perfekt balans mellan syra och frukt, äppeltoner, bra längd, härligt mogen etc. Väldigt gott, helt enkelt. Ett vin som inte tröttar ut gommen. Så varför är det här godare än t.ex. en cava från Spanien eller en sekt ifrån Tyskland? Jag hittar ingen annan förklaring än att champagnens komplexitet (på denna nivå) är helt överlägsen motsvarande mousserande viner från andra distrikt. Alla beståndsdelar samverkar och levererar en helhet ”som är jättegod”.

Därefter provades åtta viner, som i tur och ordning var (bäst-sämst inom parentes):

img_2153

  1. 2014 Craggy Range Te Muna Road, Martinborough, NZ (pinot noir) (0-0)
  2. 2014 Alain Graillot Crozes Hermitage, FR (syrah) (0-4)
  3. 2012 Le Grappin Beaune 1er cru Boucherottes, Bourgogne, FR (pinot noir) (0-1)
  4. 2011 Bien Nacido Syrah X Block, Central Coast, USA (syrah) (0-2)
  5. 2004 Beaune 1er cru Clos des Ursules, Bourgogne, FR (pinot noir) (6-1)
  6. 1990 M. Chapoutier Hermitage La Sizeranne, FR (syrah) (2-0)
  7. 2008 Felton Road Pinot Noir Block 5, Central Otago, NZ (pinot noir) (3-2)
  8. 2008 Glaetzer Shiraz Amon-Ra, Barossa Valley, AU (shiraz/syrah) (1-2)

Som synes var det pinot noir – syrah hela vägen (och i den ordningen)- 1-2 kategoriserades som ”ung pinot/syrah”, 3-4 som ”prisvärd pinot/syrah”, 5-6 som ”mogen pinot/syrah” och 7-8 som ”exklusiv pinot syrah”.

Jag gillar såväl pinot som syrah, och på den här kvalitetsnivån är de alla mer eller mindre goda. Motsvarande provning av t.ex. grenache, som jag inte gillar ensammen, hade inte varit god.

Ettan är tveklöst pinot från nya världen (USA eller NZ); smakrikt, fruktigt om än något enkelt. Ingen större komplexitet och längd. De flesta gillar nog den förföriska frukten och skulle äga att den är god. 14p+

Tvåan är lika typisk syrah från norra Rhone med peppriga toner, hög syra och bra längd. Ganska ungt, men uttrycksfullt. Gott! 16p

Trean gissar jag nebbiolo (Barolo eller liknande). Här är det en ljus röd färg parad med hög syra och röda bär typ lingon. Om man är van vid fruktdrivna viner så är det här förmodligen inte gott; ganska snipigt och torrt. 14p

Fyran är intressant. Här gillar jag doften men är inte lika förtjust i smaken. Se där, en annan egenskap hos ett gott vin är att man gillar bägge. Doften är öppen och fruktig med lite gummi; smaken är bränd, mängder av tanniner och lätt kemisk. Det låter värre än det är. Påminner om vissa österrikiska röda viner. 14p

Femman är fenomenal, men återigen så gissar jag nebbiolo. Men visst, det finns klara likheter mellan t.ex. Barolo och Bourgogne. Det här vinet kännetecknas av elegans och balans, alla komponenterna samspelar. Syran gör att det känns friskt och tillsammans med de röda bären blir det en god kombo. 16p+

Sexan är, tror vi alla, en klassisk mogen Bordeaux. Här finns ceder, cigarrlåda, höstlöv etc. Det är en Hermitage. Väldigt gott, och perfekt moget nu. Känner ingen som inte skulle gilla detta vin. 17p

Sjuan är också väldigt stilsäker; en pinot från nya världen. Flera känner igen den som Felton Road. Klart bättre än första vinet (Craggy Range) men den har för mycket söt frukt för att bli min favorit. 16p

Åttan är klassik shiraz från Barossa. Inget annat vin påminner om detta. Det är mycket av allt, dvs frukt, fat och massor av mynta. Jag blir förvånad att det är en 2008, trodde det skulle vara yngre. Kan säkert ligga tio år till. Min, men bara min, favorit ikväll. 17p+

Tack JT för en kul provning.

/PW

Annonser

One response to “#1478 Låt er inte förledas av att vinet är gott

  1. Klart fascinerande att en 2004 från Beaune blir bästa bästa vin, när 2004 räknas som 2000-talets svagaste årgång i Bourgogne (även om 2003 för all del är mer atypisk). Kanske undvek detta vin de störande gröna toner som annars karaktäriserar många viner i årgången? Clos des Ursules är i och för sig Jadot:s bästa Beaune 1er cru, och brukar i sin ungdom vara tuffare än övriga, så Nebbiolo-intrycket kan ha sin förklaring.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s