#1477 Argentinsk Pinot

Pinot noir – ständigt känner sig vinmakare världen över utmanade av denna druva! Och många antar utmaningen, men endast ett litet antal lyckas särskilt väl. Jag skrev i min Oregonrapport för ett antal år sedan att det bara är tre områden i världen som kan sägas lyckas väl med sina pinotviner, nämligen Bourgogne (förstås!), Oregon och Nya Zeeland. Kanske kan man även räkna in delar av Tyskland, där onekligen många lyckade pinotviner görs, men där finns också fortfarande lite för mycket tråkiga saker för att landet ska räknas in bland de pålitliga områdena, skulle jag säga i alla fall. Andra kan säkert tycka annorlunda om den saken. Kommentera gärna i så fall, det vore kul med en diskussion i saken. Att Argentina inte kan räknas in bland de pålitliga producenterna av pinot noir torde vi (väl?) i alla fall vara överens om, men även i det landet, mest känt för sina viner på malbec och cabernet sauvignon, görs, naturligtvis, en del försök att odla pinot. Det är ju dock inte lätt för oss i Europa att skaffa oss en uppfattning av hur pass de lyckas. Inte mycket går att hitta här, men i AuZone har vi Janne som har bott i Argentina och återvänder dit någon gång per år. Nu hade han tagit med ett urval av pinot noir-viner från landet, vilka vi erbjöds utvärdera i en provning med AuZone. Det är fullt möjligt att liknande provning aldrig tidigare har hållits i Sverige, men sådant händer ju emellanåt i vår förening.

Under det inledande teoripasset fick vi i korthet lära oss att odlingen av pinot noir i Argentina är liten, endast 4800 hektar, vilket utgör 1,75% av den odlade arealen. 75% finns i Mendoza och ungefär 20% i det sydligaste området Patagonien, där den med mindre än 1000 hektar utgör runt 10% av vinarealen.  Mycket av det som odlas blir till mousserande viner. Odlingen av druvan ökar, men endast lite går på export. Det svala Patagonien har ett klimat som anses passa pinot noir. Den odlas här främst i Rio Negro-dalen där områdena konstbevattnas. I Mendoza har kvaliteten blivit bättre sedan man flyttat odlingarna till högre höjder, upp till 1300 m.ö.h. eller mer. Främst i Tupungato och Uco Valley. Längst norrut i Salta odlar man på de högsta höjderna. För att få tillräckligt svalt klimat klättrar vingårdarna här till och med över 3000 meter(!). Ett rätt nytt område för vinodling, där pinot också odlas en hel del är nära kusten, alldeles söder om Buenos Aires i området som kallas Chapadmalal, efter staden med detta namn. Här svalkar havet och konstbevattning behövs inte, något som är ovanligt i Argentina. Man har liknat förhållandena med Nya Zeelands.

Till teoripasset serverades ett argentinskt bubbel, 2012 Encuentro, Rutini, helt gjort på pinot noir. Det hade en dov, rätt köttig doft med jordiga inslag. En del kola och lite syntetgodis fanns där också. I munnen en bra, frisk syra, en del kött och pepprighet. I eftersmaken växer en jordig beska. Lite åt cavahållet. Helt OK, men för dyrt för 260 kr.

imag0996

Så över till pinoterna. Först ett ljusrött vin med likaledes ljusröd hallonfrukt. Lite kolasmakande fat och en liten rökighet. Frisk, närmast lingonlik syra. Frisk, slank smak med ordentlig beska. Sval, kryddig frukt, en hel del mineralitet och måttliga, torra tanniner. Torr och pepprig eftersmak.
2014 Barda, Bodegas Chacra, Rio Negro Valley, Patagonia

Vin nr 2 hade en dov, köttig doft med röd frukt, en del fat och toner av latex och mynta. Måttligt med charm. Smaken var frisk och snål, med mineralbeska och kritiga tanniner. Pepprig, jordig eftersmak med snål frukt som inte alls räcker till.
2012 Manos Negras Red Soil Pinot Noir, Manos Negras Añelo, Neuquén, Patagonia

Vin nr 3 visade i stället upp en fin, djup mörk frukt som drog åt körsbärshållet. Tätt och intensivt med markerat rökiga fattoner som gav intryck av varmkorv och cola. I munnen en frisk, djup bra, mörk och mustig frukt som väl samsades med kolatoner från faten. Intensivt och lite eldigt. En del lite lurviga tanniner gav en bra munkänsla. Bra längd med mörk frukt. Lite Nyzeeländsk känsla. Riktigt bra! Kul när vinet visade sig komma från världens högst belägna vingård uppe i Salta på mer än 3000 m.ö.h.!
2013 Colomé Pinot Noir Lote Especial Altura Maxima, Bodegas Colomé, Finca Altura Máxima, Salta

imag0998

Vin nr 4 var friskt och lätt med en snygg ljusröd frukt och fina toner av pyrande brasa. I munnen friskt och lätt med snygg, men väl gles frukt. Kryddigt slut.
2014 Mar y Pampa, Trapiche,  Chapadmalal, Buenos Aires

Vin nr 5 hade ett visst djup i färgen och en fatdominerad doft av kolasnören och kokospudding. Amerikanska fat? En sötfruktig smak med vanilj, choklad och kola, men också en bra, mörk frukt som ändå i viss mån lyckades stå emot fatattackerna. Rätt bra, finkorniga, väl inbäddade tanniner och ett eldigt slut där faten tittade fram igen.
2010 Salentein Pinot Noir Single Vineyard, Bodegas Salentein, Valle de Uco, Tunuyán, Mendoza

Vin nr 6 är stramt med en mörk, bra frukt och en del hyfsat balanserade fat. Snygg stil. I munnen friskt och läskande med ljusröd frukt och finkorniga, tuggbara tanniner. Snyggt och rent slut med en fin mineralitet. Allmänt rent, fräscht och välgjort.
2014 Savigny-lès-Beaune Premier Cru Les Lavières, Louis Jadot, Beaune, Bourgogne, Frankrike

imag0999

Vin nr 7 hade ett mer moget utseende med en djup mörkröd färg och en aning orange ton i kanten. Doften var ordentligt tät och mustig med en starkvinskänsla och toner av kola, kanel och ett stick av etylacetat som balanserar på gränsen till det acceptabla. Smaken var tät och sötfruktig med vaniljiga fattoner och en hygglig syra. Eldigt, koncentrerat och sötfruktigt efteråt. I och för sig lite kul, men pinot??
2009 Chacra 55, Bodegas Chacra, Rio Negro Valley, Patagonia

Även vin nr 8 hade en mognare färg, mer åt det ljusröda hållet. En tät doft med mörk frukt, choklad, en lite torr, dammig ton samt en markant doft av dill/kräftspad. Amerikansk ek igen? Smaken var frisk och tät med rätt ren frukt och god syra. Eldigt och intensivt med en del rätt snyggt integrerade tanniner och en rätt lång, tuggbar eftersmak. Smaken klart roligare än doften.
2008 Fin del Mundo Single Vineyard, Bodegas Del Fin del Mundo, San Patricio del Chañar, Neuquén, Patagonia

Vin nr 9 var lite dammigt med återhållen frukt. I stället hittade man alkohol, damm, fat, tjära och en aning grön ton. Smaken var frisk och eldig men rätt gles. Hygglig syra samt en dammig mineralton. Måttliga, kritiga tanniner och en eldig, varm eftersmak med hygglig längd.
2012 Marcus Gran Reserva Pinot Noir, Humberto Canale, General Roca, Alto Valle de Río Negro, Patagonia

0. 2012 Rutini Encuentro Brut Natur, Rutini, Tupungato, Mendoza, 260 kr

 1. 2014 Barda, Bodegas Chacra, Rio Negro Valley, Patagonia, 199 kr, 0-1, 13p
 2. 2012 Manos Negras Red Soil Pinot Noir, Manos Negras Añelo, Neuquén, Patagonia, 105 kr, 0-0, 12p
 3. 2013 Colomé Pinot Noir Lote Especial Altura Maxima, Bodegas Colomé, Finca Altura Máxima, Salta, 200 kr, 7-1, 14,5p
 4. 2014 Mar y Pampa, Trapiche,  Chapadmalal, Buenos Aires, 115 kr, 1-2, 13,5p
 5. 2010 Salentein Pinot Noir Single Vineyard, Bodegas Salentein, Valle de Uco, Tunuyán, Mendoza, 340 kr, 3-1, 11,5p
 6. 2014 Savigny-lès-Beaune Premier Cru Les Lavières, Louis Jadot, Beaune, Bourgogne, Frankrike, 275 kr, 2-1, 15p
 7. 2009 Chacra 55, Bodegas Chacra, Rio Negro Valley, Patagonia, 550 kr, 1-4, 12,5p
 8. 2008 Fin del Mundo Single Vineyard, Bodegas Del Fin del Mundo, San Patricio del Chañar, Neuquén, Patagonia, 260 kr, 0-3, 13p
 9. 2012 Marcus Gran Reserva Pinot Noir, Humberto Canale, General Roca, Alto Valle de Río Negro, Patagonia, 235 kr, 0-1, 12,5p

Och här lite baksidesetiketter för den som gillar sådana:

baksidor

 

Tack Janne för en unik och spännande provning! Alltid lika kul att prova sådant som man inte stött på tidigare.
/Anders K

Annonser

2 svar till “#1477 Argentinsk Pinot

 1. Skojiga viner! Höghöjdsvinet var så bra att jag impulsköpte en malbec på det lokala bolaget bara för att det stod Colomé på flaskan, trots att de rankorna bara växt på 2000-2500 m.

  ASi

 2. yquemisno1

  ”bara”… 🙂
  /A

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.