#1476 Priorat

AG höll provning på temat Priorat med både vita och röda viner.

Provningen påades med orden: Priorat, ett tidigare lite bortglömt och slumrande spanskt vinområde, som under de senaste 15-20 åren fått ett riktigt uppsving och efterfrågan på viner från Priorat är idag skyhög!

Dagens uppställ:

IMG_5805

Vita viner

1. 2015 Fonta de la Figuera – 55% viognier 40% garnacha 5% chenin blanc

Ljust gul färg. Slank doft med markerad mineralitet. Efterhand viss komplexitet med övervägande päron och godistoner.

Kraftig vinös smak med hög syra och liten bitterhet. Aromatisk och aningen tanniner. Fruktdriven.

2. 2003 Gran Clos –  80% garnacha, 20% macabeo

Guldgul färg. Mognadstoner och fylliga fat i doften. Påminner om mogen eller övermogen Bordeaux doftmässigt.

Fyllig och rik smak med kraftig fruktig och mogen smak. Liten fatbeska och känsla av fernissa.

Röda viner

3. 2012 Martinet Bru – garnacha och syrah

Tät röd färg med litet blåstick. Initialt doft av fat, stall, mogen frukt och ceder. Efterhand mer åt rå potatis och djuriska drag med lite tobak. Aningen grov.

Fruktdriven smak med liten bitterhet. Långt lite vilt och med spearminttoner. Ungt och tanninstinnt.

4. 2013 Empit Seleccio  – 70% cariñena, 30% garnacha

Mörkrött med liten blåkant. Doft av exklusiva fat och trä, efterhand blå och röd frukt, kött, slaktbänk och bär. Örtigt och kryddigt. Läckert!

Kraftig smak packad med frukt. Salmiak, lakrits och svartfrukt uppburet av en rejäl syra. Välstoppat och med aningen söta vaniljiga eftersmaker.

5. 1997 Clos Mogador – 40% garnacha, 20% cariñena, 20% syrah, 20% cabernet sauvignon

Rubinfärgat med en tydlig brunton. Tät mogen kryddig doft med peppar och örtighet. Lite murrigt och aningen oxiderad karaktär med stallig komplexitet. Efterhand floralt och örtigt. Lite åt mogen Hermitage enligt en provare.

Kraftig intensiv eterisk smak med mynta, efterhand bitterhet och övermoget. Fikon och plommon snarare än cassis.. Uttorkad frukt!

6. 2005 Clos Martinet – 60% garnacha, 20% cariñena, 10% merlot, 10% cabernet sauvignon

Tät mörkröd färg. Initialt sluten, slank doft. Efterhand bröd, chark och köttighet, därefter rotfrukter och lite spretigt.

Kraftig fyllig smak. Ceder, cassis, moreller och köttiga toner. Örtighet, balanser och lite extra juliga nejlikor i svansen.

7. 2006 Clos de l’Obac – 35% cabernet sauvignon, 35% garnacha + syrah, merlot och cariñena

Mörkröd tät färg. Balanserad doft med snälla balanserade fat. Cassis och lite skitiga funkiga toner efterhand. Elegant och läckert.

Fyllig rik och balanserad smak med bra frukt och lagom fat. Kraftiga sandiga tanniner och bra bett i syran i svansen.

8. 2013 Terroir al Limit Arbossar – 100% cariñena

Blåröd färg. Kraftig pepprig doft med lite örtiga inslag, syrah? Ungt fylligt och långt. Besvärande maceracion carbonique-doft och reduktiv känsla.

Rå frukt och kraftig robust smak. Välstoppat med obalanserat med grova tanniner. Ungt och med ett avslut fyllt av lingon och grädde.

IMG_5807

 

Listan (omröstningen per vita och röda viner)

  1. 2015 Fonta de la Figuera, 2/10/12, 20€, 12p
  2. 2003 Gran Clos, 10/2/12, 189kr, 14,5p
  3. 2012 Martinet Bru, 0/4/12, 20€, 13p
  4. 2013 Empit Seleccio, 7/0/12, 25€, 17p
  5. 1997 Clos Mogador, 3/5/12, 60€, 13p
  6. 2005 Clos Martinet, 2/1/12, 65€, 16,5p
  7. 2006 Clos de l’Obac, 0/2/12, 589kr, 16p
  8. 2013 Terroir al Limit Arbossar, 0/3/12, 50€, 14p

//JT

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s