#1475 Franskt bubbel av kvalité – kusinen från landet

Vad kunde nu detta betyda? Hade Mikael Anzén en kusin från Frankrike som producerade champagne? Eller var det ”bubbel/mousserande vin” som var mycket bra fast det ej producerades i Champagne utan någon annanstans ”landet”?
Frågorna var många när vi samlades 15/9 för Mikaels premiärprovning. Fick vi några svar? Nej, inte före provningen, men väl efteråt när Mikael på ett mycket underhållande sätt redde ut vad titeln betydde.

imag1553

Nåväl, buss på vinerna!

Vin nr 1. Taittinger Brut Reserve NV.
Ljust guldgul, något mineral, citrus och gul frukt i doften och syra, mousse och torr gul frukt i smaken.
Allmänna kommentarer var bra syra, mineral men lite tråkig och ”svårt att komma igång”.
imag1577

Vin nr 2. Taittinger Brut Millisimé 2006.
Guldgul i färg, doften sa smör, fat, bröd och gul frukt. Jag hittade syra, fat, gul frukt, lite smör och dosage i smaken.
Några tyckte mycket bra om detta vin medan några tyckte dosagen var för hög och eftersmaken besk.
imag1579

Vin nr 3. Taittinger Prélude NV.
Färgen guldgul, doften mineral, kalk, lätt och gröna äpplen och smaken syrlig, torr mousse, mineral och gröna äpplen. Kollegorna hittade parfym, viol, och en floral ton som blev bättre med tid i glaset. Andra tyckte syran var sur!
imag1580

Vin nr 4. Taittinger Comtes de Champagne 2006.
Guldgul, mineral, kalk, gröna äpplen. Syra, bra mousse, mineral och gröna äpplen i den torra smaken. Medlemmarna tyckte vinet var elegant, druvigt, krämigt, hög syra och innehållande mycket chardonnay.
imag1581

Vin nr 5. Taittinger Comtes de Champagne 2005.
Ljust gula/guldgula färgtoner, sten, mineral, kalk och gul frukt i doften. Smaken hade syra, fat, torr mineral och god gul frukt. Bra fat, härlig citrus, rostade toner med hög syra och låg dosage i de allmänt positiva omdömena.
imag1582

Vin nr 6. Taittinger Brut Millisimé 2008.
Ljust guldgul, söt gul frukt, lite rostad och toner av citronmarmelad i doft. Smaken bars av hög syra, citrus, rostat bröd och god mousse. Många gissade blanc de blancs och kände mineral, syra och en lång smal eftersmak.
imag1583

Vin nr 7. Taittinger La Folie de la Maquetterie NV.
Guldgul, tutti-frutti, söt gul frukt, lite unken doft, tutti-frutti, päron och torr smak.
Föll ej så många i smaken: klumpig, blomvatten, smygrosé och trötthetsbeska var domen.
imag1585

Nå, vad tyckte vi/gissade vi allmänt och var det någon som hittade Taittinger?!
De flesta höll på champagne med möjligen något insmuget mousserande vin och en av oss gissade på att Comtes var med alldeles innan vinerna avslöjades.
imag1561

Men hur var det med provningsnamnet och släktskap? Jo, Mikaels frus faster är gift med Pierre-Emmanuel Taittinger som idag driver champagnehuset!

1. Taittinger Brut Reserve, NV, (40% Ch, 35% Pn, 25% Pm), 385:-
0/2/11, 14p
2. Taittinger Brut Millisimé, 2006, (50% Ch, 50% Pn), 700:-
3/2/11, 17p
3. Taittinger Prélude, NV, (50% Ch, 50% Pn), 499:-
0/2/11, 14p
4. Taittinger Comtes de Champagne, 2006, (100% Ch), 1350:-
0/1/11, 15p
5. Taittinger Comtes de Champagne, 2005, (100% Ch), 1428:-
6/0/11, 16p
6. Taittinger Brut Millisimé, 2008, (50% Ch, 50% Pn), 489:-
2/0/11, 16p
7. Taittinger La Folie de la Maquetterie, NV, (45% Ch, 55% Pn), 350:-
0/4/11, 12p

//TB

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s