#1473 Furmint

Furmint (#1473)

Eric T hade plockat ihop ett antal torra viner från Ungern gjorda på Furmint. Hur tyckte vi i Auzone om dessa? Nedan kommer mina och deltagarnas intryck. Niklas Jörgensen skriver så här i ”Vinbanken” (https://vinbanken.se/2013/08/11/furmint-fran-tokaj/): ”I grund och botten är furmint en ganska neutral druva som dock gärna tar till sig intryck från växtläget och den mänskliga touch som den bjuds på. Fat? Gärna, men ståltank fungerar precis lika bra. Knastertorr eller viss restsötma? Bägge versioner fungerar fint och syran anpassas fint till sötmagraden. Omedelbar konsumtion eller lagringsobjekt? Här tillåts växtlägets betydelse tala och med de hundratal olika vingårdslägena så kan Tokaj’s furmint nästan mätas med Bourgogne’s chardonnay ifråga om variation i stil”.

imag1448

imag1444

Vin nr 1. Birtokbor Furmint, Zoltan Demeter. Blekt gul färg, päron/piggelinglass i doften och hög syra med lite ylle, gula plommon och liten strävhet i smaken. Församlingen hittade också sauvignon blanc, avslagen lättöl, tutti-frutti och päronsoda. ”Välgörande kort eftersmak” var en kommentar.
imag1454

 

Vin nr 2. Szigeti Furmint, Nagy-Sagmeister. Ljust guldgul, citrus, jäst och aprikostoner med fat och syra i den strama smaken. Andra hittade rotfrukter, fotogen, honung/mandel och lindblom.
imag1455

 

Vin nr 3. Urágya, Szepsy. Färgen ljust guldgul, doften grön/vegetabil med smör/vax och smaken mycket syrlig, fet/vaxig och fatad med gröna inslag. Kollegorna hittade parfymerad god vodka, citrus, mineral och rieslingsyra. ”Lite som vit bourgogne”.
imag1456

 

Vin nr 4. Szent Tamás, Szepsy. Ljust guldgul, bokna äpplen, lite nötig. Ylle, fat, gula bokna äpplen med vax och hög syra. Medlemmarna kände sesamfrön i doften och tyckte smaken var oljig, vaniljsöt, sydrhônsk och stoppad med alkohol.
imag1457

 

Vin nr 5. Halenberg Riesling Grosses Gewächs, Schäfer-Fröhlich. Gröngula färgtoner, ammoniak och gummi i doften. Smaken lite oxiderad med gult godis och torr syra. Någon hittade ung Riesling (Prüm) vilket ju var helt rätt. Andra upplevde svavel, restsötma och gammal vitlökssalami.
imag1458

 

Vin nr 6. Mandolas Furmint Dry, Oremus. Ljust gult, gult äpple, lite gräs, citron och parfym i doft. Smaken citronsur, lätt, grön och torr. Många tyckte vinet var utan egenskaper ”kött- och benfritt”, neutralt med gröna krusbär och lite geléråttor.
imag1459

 

Vin nr 7. Szil-Völgy Furmint, Gizella Pince. Gröngult, frukt, örter, fat och aprikos i doft, fat, aprikos och torr gul frukt i smaken. Elegant som vit bourgogne tyckte en del, bra koncentration med brödig ton och lite rostade fat tyckte andra.
imag1460

 

Vin nr 8. Szent Tamas, Szölöbirtok es Pinceszet. Färgen ljust guldgul, doft av fat, smör och gul frukt. Smaken mjuk med fat, smör, vax och gul frukt. Flera upplevde en oxiderad ton som i sherry, smör och rostat bröd.
imag1461

 

Till detta bjöd Eric på en mycket god gulasch! En intressant provning som för mig var något så gott som oprövat tidigare.
imag1463

 

  1. Birtokbor Furmint, Zoltan Demeter, 2015, 240:- 0/3/13, 12p
  2. Birtokbor Furmint, Zoltan Demeter, 2013, 225:- 0/1/13, 14p
  3. Urágya, Szepsy, 2013, 510:- 4/0/13, 11p
  4. Szent Tamás, Szepsy, 2013, 560:- 4/0/13, 14p
  5. Halenberg Riesling Grosses Gewächs, Schäfer-Fröhlich, 2011, 351:- 1/5/13, 10p
  6. Mandolas Furmint Dry, Oremus, 2014, 130:- 0/3/13, 10p
  7. Szil-Völgy Furmint, Gizella Pince, 2012, 296:- 1/0/13, 14p
  8. Szent Tamas, Szölöbirtok es Pinceszet, 2011, 410:- 3/1/13, 16p

//TB

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s