#1470 Egenproducerat

Till sommarens höjdpunkter hör att få prova Annicas och Olas hemproducerade produkter inom öl och cider. Förra sommarens provning, https://auzine.wordpress.com/2015/07/24/1424-hemproducerat/, var för mig första gången jag fick prova seriöst hemproducerat öl och cider. Då föll mig ölen mest i smaken, och så skulle det bli även denna gång. Både jag och Kristina, min bättre hälft, blev så tagna av kvalitén förra gången att vi tjatade oss till att få brygga öl tillsammans med Annica och Ola. Det var oerhört lärorikt att få göra det och lite stolta var vi att två av de ölen kom med på dagens provning.

img_2497img_2500.jpg

Öl # 1 var från februari-16, en ”saison”, d v s en ursprungligen lågalkoholig belgisk öl som bryggdes under vintern för att konsumeras på sommaren under skördearbetet. Doften var mycket fruktig, bra humlad och med mognadstoner, och upplevdes torr. Smaken, torr, syrlig och med bra beska, nästan mineralisk och lång torr eftersmak. Seriös. 3/0/12, 15p.

Öl # 2 var en veteöl från maj-16, gjord på återanvänd jäst (och som jag och Kristina var medskyldiga till). En doft jag känner alltför väl igen: lite ”pipi du chat”, eller stekt lever, eller om man ska vara elak, kisseblöja. Smaken torr, gräddig och rätt OK. På det hela inte så kul, även om många av våra egna flaskor varit bättre. 0/4/12, 11p.

Öl # 3 var det öl vi skulle ha bryggt, en veteöl, nu från juli-16. Doften stor, god, frisk, syrlig, citronig, som en ”Hefe Weissen” ska dofta. Smaken syrlig, mycket frisk och god, lite surdeg och jäst, men på pricken som hur en riktig veteöl ska smaka. 2/0/12, 16p.

Öl # 4 var en ”suröl”, d v s en hallonlambic från oktober-14 (samma som provades förra sommaren). Doften stor, fruktig, aningen instängd med lingon eller annan syrlig röd frukt. Smaken syrlig, torr god och med fyllighet och lång härlig syra och körsbärssmak. 1/1/12, 14,5p.

Öl # 5 var även den en lambic, men nu gjord på hjortron (även den provad förra året). Doften ganska stor fruktig och med syrliga inslag. Med lite god vilja kan man spåra hjortronen. Smaken brutalt torr, syrlig, besk och ganska ”funky”, ungefär som en hybriddruva. 0/4/12, 12p.

Öl # 6 var vi medskyldiga till, en belgisk ”bruin” från maj-16. Stor knäckig, något bränd, karamellig doft, julvört. Fyllig, besk, härligt mogen, bränd, lång god och vörtig smak. Diskussionen vidtog om vilket belgiskt bryggeriöl detta öl mest påminde om, och om detta enades vi inte helt, men det visar att ölet ligger nära idealet. Min favvo för kvällen bland ölen. 3/0/12, 16,5.

Öl # 7 var en kryddad (glöggkryddor) julöl från december-15. Stor, kryddig doft av julvört och lite hostmedicin. Smaken besk, fyllig, kryddig och ganska jästig och med lång härlig beska. 0/2/12, 14p.

img_2501img_2502

 

 

Öl # 8 var en IPA, gjord på en punk-IPA-klon från mars-16. Stor, mycket humlad och god typisk IPA-doft med fruktighet. Smaken fyllig, besk, kraftig och med lång IPA-beska. Mycket välgjort. 2/0/12, 16,5p.

Öl # 9 var en punk-IPA-klon, även den, och inslängd av Ola, då han trodde åttan inte riktigt höll måttet. Nian var ju nytappad och det märktes. Doften påminde mig mest om köttsoppa, en apart doft på en IPA, och en mycket jästig doft. Smaken fyllig, syrlig, med god beska och god smak. Dock var ju ölet inte färdigt, och ska ligga ytterligare några veckor på flaska. 1/1/12, 12,5p.

Ett snabbt hopp över till ciderprodukterna, som, om jag förstod det rätt, alla var med i förra årets provning:

Cider # 1 var en 2014 Lindö Klostercider på äpple och vildäpple. Den där lite typiska kisseblöjedoften jag kom ihåg från förra året, dock känner man även äppelfrukten. Smaken mycket syrlig, mycket torr och med distinkt äppelton. 0/0/12, 13p.

Cider # 2 var 2013 Esperens Herrepäron. Doften ganska stor, fruktig, lite volatilitet (eter eller sjukhusdoft), jäst och päronsoda. Smaken med en söt attack, päron (piggelinglass), god, lång smak. Min favvo bland cidrarna. 3/0/12, 15p.

Cider # 3 var 2013 Lindö Klostercider, 50% ek. Doften liten och diskret, medelstor, aningens äpplen. Smaken mycket torr, syrlig och litet funky (hybriddruva). 3/3/12, 13p

Cider # 4, 2013 Lindö Klostercider. Stor, fruktig doft, något kattpiss. Smaken syrlig, mycket torr, ganska fyllig och god med äppelfrukt. 1/0/12, 13,5

Cider # 5, Lindö Klostercider, 100% ekad. Ganska stor doft med viss äppelfrukt, aningens kattpiss. Smaken brutalt syrlig och med beska. Hm, nej detta var inget för mig, och mycket riktigt blev det röstat som sämsta cider i afton, 0/8/12, 11p.

Cider # 6, 2012 äpple/vildäpple/päron. En stor, fruktig och äpplig doft. Smaken syrlig, fyllig och god. Här kan man ana sig till en mognad, men ännu ingen riktig oxidation. Röstat som kvällens bästa cider, 5/0/12, 14,5p.

Nio öl och sex cider på en afton tär även på den vanaste provaren. Nu var ju inte alkoholhalten särskilt hög, mellan 6 och 7%, förutom på julölen och bruinen, som gick en bra bit över 7%. Lite mat efter provningen smakade gott, då det blev ganska torrt i munnen av framförallt cidrarna.

Provningen höll genomgående mycket hög och seriös kvalitet med IPAn, bruinen och den nybryggda veteölen som toppnummer. Inget av dessa öl låg efter många professionellt bryggda öl i kvalitet. Även saisonen uppnådde seriös kvalitet. Eftersom vi fått äran att vara med och brygga öl med Rodells, vet jag att Ola tar oerhört seriöst på uppgiften och inte minst då det gäller att hålla absolut perfekt hygien i brygglokalen och med utrustningen. De två lambicölen står jag dock lite tvivlande inför, även om de i år var aningen bättre (mognare) än förra året. Ett av mina favoritöl inom lambic-genren är ju Cantillon, vars lambicer uppges hålla upp till 30 år. Hm, kanske får vi tillfälle att prova A & Os lambicer även nästa år och de har då möjligen spottat upp sig ytterligare något snäpp?

Cidrarna upplevde jag, med något undantag, i år som aningen bättre än förra året, även om jag personligen har lite svårt för den extremtorra varianten. Jag vill gärna ha lite läskande sötma i min cider, så päroncidern passade mig bäst.

Verkligen kul att få prova på dessa egenproducerade drycker! Och modigt av A & O att ställa upp egenhändigt gjorda saker till granskning av våra kritiska näsor, gommar och ögon.

Bilderna är från vår gemensamma bryggning tidigare i år.

OW

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.