#1469 Galicien

Vita viner från nordvästra Spanien tyckte Janne passade för en sommarprovning och tio provare höll med honom i semesterstiltjen. Janne var nyss återkommen från en resa i området, som alltså utgörs av vinområdena Rias Baixas, Ribeiro, Ribeira Sacra, Monterrei och Valdeorras, alla belägna i den autonoma regionen Galicien.

Kvällen bjöd endast på vita viner, men regionen producerar även mycket rött vin. Albariño är säkert områdets mest kända gröna druva, och i mitt eget tycke ett mycket prisvärt vitvinsval på krogen. Andra gröna druvor som används för vitvinsframställning är godello, treixadura, doña blanca, caíño blanco och loureiro, som väl inte är några kioskvältare på monopolbolagets hyllor.

Första vinet bjöd på stor, mycket fruktig doft av exotisk frukt (mango, ananas), lite vax och en sniff av gamla pinnglassen piggelin. Smaken var syrlig, torr, fyllig och med ett stänk av alkohol. Det fanns honung i eftersmaken.

2015 Orange Republic, Casa Rojo, Valdeorras, gjort på 100% godello. 1/0/10, 14,5 p

Andra vinet hade en stor doft av vax, harts, kåda, lite återhållen frukt (mango, kiwi). Smaken torr, ganska god, rund och mjuk. Låg syra, med fatbeska i eftersmaken.

2014 Viña Mein Tega do Sal, Ribeiro, gjord på treixadura, albariño och loureiro. 3/1/10, 14p

Tredje vinet började i en lättare stil med lite vinbärsblad, vax och något flyktig doft. Smaken syrlig, torr, med lite mineral, någon fyllighet och en bra beska. God lång syra.

2014 Lapola, Domino do Bebei, Ribeira Sacra, 70% doña blanca, 30% godello. 1/1/10, 13p

Fjärde vinet började med en stor, vaxig doft med honungsmelon och god. Smaken var syrlig, frisk och med en hel del mineral. Bra beska och lång fräschör gjorde att jag tyckte det var gott. Här gissade jag på albariño, vilket var delvis rätt. Röstat till kvällens bästa vin.

2013 Terras Gauda La Mar, Rias Baixas, druvor caíña blanca, albariño och loureiro. 3/0/10, 14p

gal.png

Femte vinet gjorde ett återhållet intryck i doften, med lite mineral och vax. Smaken var även den mineralig och med ganska låg syra. Inte så kul.

2013 Castro Caudaz La Vertical, Ribeira Sacra, 100% godello. 1/0/10, 12p

Sjätte vinet hade stor, lite bränd, köttig doft (ost sa några), dock en klart apart doft i ett vitt vin, kanske för mycket fatad? Smaken syrlig med mycket mineral och något fet. Kvällens sämsta vin i de flestas böcker. Systervin till det korkskadade vinet, en sinkadus?

2011 Gorvia Blanco, Muradella, Monterrei, 100% doña blanca. 0/8/10, 11p

Sjunde vinet hade en stor, fyllig, god och lite ”fet” doft av vax, harts, frukten möjligen lite lätt. Smak med bra syra, bra frisk frukt och lång, god eftersmak. Gissade rätt på albariño och blev min favvo för kvällen.

2011 Frore de Carma, Piñeiro, Rias Baixas, 100% albariño. 1/0/10, 15p

Sista vinet utgick pga korkskada, dessutom en kraftig sådan.

2010 Muradella, Monterrei, 90% treixadura och 10% monstruoso. X/X/10

untitled.png

Så vad blev provarnas dom om dessa viner? Jo, albariñorna gick väl hem bra, med tydligt är att det går att göra bra viner även på de andra druvorna från området. Janne jämförde i teoriavsnittet albariño med riesling, och godello med sauvignon blanc samt doña blanca med vit port (det en vit portvinsdruva). Dessutom fick vi ett teoripapper med de övriga druvorna karaktäristika beskrivna. Hur stämde då det? Nja, sådär får man väl säga. Själv hade jag tre rätta druvor på sju viner (vara ett var ett blandvin), så särskilt lätt var det ju inte. Vinerna ska inte lagras mer än upp till tre-fyra år, trodde vi, då de lever på sin friskhet och frukt. De fatade varianterna kanske tål lite längre lagring.

Men hur funkade vinerna till mat? Jo, Janne hade gjort en seriös sallad och serverade ostar och lite korvar från Spanien, och det funkade utomordentligt till vinerna. Så även om Janne talade sig varm för att dricka dessa viner till färska skaldjur, så måste jag tillstå att de funkade utmärkt även till lite fetare mat.

Tack Janne för att du utvidgade såväl våra sinnen som våra kunskaper.

OW

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.