#1468 BYO France

auzine160714Kvällens provning inföll den 14:e juli. Hur kan man bättre fira Frankrikes nationaldag än genom att hålla en BYO provning med tema Frankrike? Just Frankrike borde vara väl representerat i de flesta av medlemmarnas vinkällare vilket bådar för en bra provning. Efter provningen utlovades biff och bea vilket styrde ens vinval.

I väntan på det första vinet diskuterade vi var gränserna gick för provningen. Kravet borde vara att regionen som vinet kommer ifrån var en del av Frankrike i aktuell årgång. Något algeriskt lantvin årgång 1961 dök inte upp under provningen utan det blev besök i några av de mer välbekanta distrikten. Provningen inleddes med ett mousserande vin och fortsatte sedan med två flighter om vardera fyra röda viner för att sedan avslutas med ett vitt sött vin.

Vin 1. Clos des Goisses
Djup guldgul färg. Komplex doft och smak. Utvecklat men samtidigt fina toner av torkad frukt. Fylligt och rikt men bakom finns en rejäl fruktsyra. Vi var snabbt överens om att vi var i Champagne och slutet av nittiotalet. I glaset samsas både Chardonnay och Pinot Noir. Detta var för mig provningens bästa vin. Det höll sig under hela kvällen och passade mycket bra till ostarna som kom fram på slutet av provningen.

Vin 2: 2011 Cote Rotie ‘Vialliere’, Clusel-Roch (bäst 5/sämst 1)
Djup blå färg. Stor fruktig doft med peppar. Rund smak med frukt och peppar. En fin primörfruktig Syrah med bra balans.

Vin 3: 1996 Vosne-Romanée Les Beaumonts 1 cru, Bruno Desannay-Bissey (1/4)
Rostbrun färg. Mogen doft med lite rödfrukt. Mogen smak med påtagliga tanniner. En Pinot Noir som passerat bäst före dag.

Vin 4: 2011 Cote Rotie Madinière, Yves Cuilleron (2/1)
Djup blå färg. Stjälkig, kryddor, frukt och bränt gummi. Smak av plommon, nivea och tydliga tanniner. En Syrah på väg in i tunneln?

Vin 5: 2005 Les Perruches, Gerald Vallée, Saint Nicolas de Bourgueil (2/2)
Rödbrun färg. I doften bläck, ceder och örter. Smak av ceder, blåbär och plommon.

Vin 6: 1997 Pommard, Louis Jadot (3/1)
Blek färg. Stor doft med röd frukt. En härlig Pinot Noir med utveckling. Vinet visar upp en fin komplexitet och med en liten kryddighet.

Vin 7: 1998 Mas de Daumas Gassac, Vin de Pays de L’Herault (4/1)
Rödbrun färg. I doften röd frukt men mörkare en föregånde vin. Smakar som en fruktig Bordeaux. Klassisk vinmakning a la Medoc med dominerande druva Cabernet Sauvignon följt av åtta andra stora druvor.

Vin 8: 2009 Chateauneuf du Pape Reservée, Domaine du Pegau (2/0)
Doft av bleck och svart frukt. Smak av örter och plommon. Jag gissade på Syrah men med mer i blandningen.

Vin 9: 2011 Grenache de Pierre, Domaine Giraud (0/7)
Doften domineras av söt frukt. I smaken samma söta fukt samt alkoholvärme. Det visade sig var kvällens andra besök i Södra Rhone vilket är ett distrikt jag själv sällan besöker.

Vin 10: 1997 Gewürztraminer Vendange Tardives, Weinbach
Gul färg. Fin söt och fruktig doft. Smak med torkad frukt och bra syra. Här hamnade vi alla snabbt i Alsace och då Pinot Gris. Nästan rätt, mycket bra vin.

Jag vill rikta ett stort tack till Lena för en mycket bra arrangerad provning.
/MT

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s