#1462 Det nya Beaujolais

I torsdags bjöd Lena på Beaujolaisviner i ”zonen”. Hur ofta dricker/köper ni det?! Måste själv erkänna att jag i princip aldrig gör det (eller som Johan T uttryckte det: ”Sen jag köpte en provlåda från Duboeuf och allt smakade bananchips har jag aldrig köpt Beaujolais”).

IMAG0609

Nåväl, förutfattade meningar är till för att ändras!

IMAG0628

Vin 1: Ljust scharlakansrött, bärig och grön/gräsig doft med syra, bär, torkat gräs i smaken. Övriga provare kände bl.a. apelsin i doften och en lite tunn/kort smak. Korrekt men enkelt.

 

 

 

 

IMAG0629

Vin 2: Ljust rödblått, ngt oxiderad, kryddig och spritig doft. Smaken kryddig, syrlig och med röda bär och tydligt osvavlad. Andra kände tutti-frutti, punkig naturvinskänsla och tydlig alkohol.

 

 

 

 

IMAG0630

Vin 3: Ljusrött, röd bärsylt med nässlor och lite jäst i doften. Smaken syltig, syrlig och grön/gräs/torkade örter. Flera tyckte detta vin var arketypiskt för Beaujolais (det gissades på Duboeuf).

 

 

 

 

IMAG0631

Vin 4: Färgen ljusröd, doften kryddig, lite fat, uttorkad och i bakgrunden omisskännlig ”skitdoft”. Smaken bärig, grönstjälkig och lite oxiderad. Övriga hittade apelsinmarmelad, cider och uppfattningen var funkigt naturvin.

 

 

 

IMAG0632

Vin 5: Ljust blåröd, liten grön doft med mineral och smaken rödbärig, stjälkig och ngt kort. Gissningar om cabernet franc blandades med kommentarer om strävhet/beska och att vinet behövde lagring.

 

 

 

 

IMAG0633

Vin 6: Mörkt rödblått, massiv doft av blåbär, fat, lite kryddighet och stall. Smaken sträv, bärig och torr. Detta vin upplevde de flesta som ett ungt men mycket koncentrerat vin. Cassis och korint hittade några.

 

 

 

 

IMAG0634

Vin 7: Färgen mörkt rödblå och intensiv doft av bär och rosor med fat. Varm, sträv och torr/syrlig smak. Utvecklat vin med tanniner, citrus och limeblad tyckte församlingen.

 

 

 

IMAG0635

Vin 8: Mörkt rödblått med tydlig fatdoft, lite dill och mörka bär. Smaken sträv, fatig och mörkt bärig. En kombination av allt, läckert och gott med fetma och extrakt i smaken var några av kommentarerna.

 

 

 

På det hela fick, i alla fall jag, revidera mina förutfattade åsikter och inse att detta är riktigt bra matviner (vilket framgick vid intagandet av Lenas goda skinkor, korvar och ostar till vinerna). Uppenbart har ”bananchipsen” ersatts av naturlig jäst som gett gröna, stalliga och funkiga toner.

  1. 2013 Régnié Vielles Vignes, Georges Descombes, 222 kr, 0/2/11, 13p
  2. 2010 La Croix de Rameaux, Lapalu, 281 kr, 0/1/11, 13p
  3. 2014 Clos de Lys, Domaine Chamonard, 234 kr, 0/5/11, 11p
  4. 2014 Côte du Py, Jean Foillard, 269 kr, 1/2/11, 12p
  5. 2013 Eponyme, Jean Foillard, 269 kr, 1/1/11, 10p
  6. 2013 Moulin à Vent Vielles Vignes, Thibault Liger-Belair, 225 kr, 0/0/11, 13p
  7. 2011 Moulin à Vent Les Michelons, Domaine Jules Desjourneys, 489 kr, 2/0/11, 15p
  8. 2011 Les Clos, Domaine Labruyère, 7/0/11, 299 kr, 14,5p

//TB

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s