#1461 BYO

Kvällens ordinarie provning blev inställd p.g.a. sjukdom, och istället fixade medlemmarna snabbt till en BYO. Varför ställa in? Alltid lika roligt att prova helblint, inget tema, ingen aning, allt kan dyka upp.

Först två vita i egen flight, där det första vinet har tydlig mognad, en mineral- och yllekaraktär som för tankarna till chenin blanc (Loire);  stor fyllighet och smakrikedom. Vinet klarar dessutom temperaturhöjning i glaset vilket visar på klass. Det visar sig vara en 2006 Pape Clément (Pessac-Léognan, FR). Så hände det igen, mogen vit Bordeaux förväxlas lätt med Loire eller vit Rioja. Gott, men jag föredrar dessa viner när de är något yngre, även om de då kan vara väl ekade. För 1445 SEK lär det inte bli sommarens picnic-vin, men kul upplevelse. 15p idag, hade förmodligen fått minst 16p för fem år sedan.

Andra vinet är ingen gissning eftersom det är mitt bidrag. Här är det mer ungdom (för ungt till och med), med en citruston, mineral och ganska mycket ek även om det den inte tar över. Syran ganska låg och vinet är absolut kruttorrt. 2013 Boekenhoutskloof Semillon (Paarl, SA). Gott vin för 199 pengar. 15p+

I omröstningen får Pape Clément 6-5 (bäst-sämst) och Boekenhoutskloof Semillon 5-6. Det finns beröringspunkter mellan vinerna då även det första innehåller en hel del semillon.

vita

Nu sju röda viner. Först ut ett relativt ljust rött vin med initial diskret, knuten doft som behöver tid i glaset; en syrlig, pepprig smak med alkohol och tanniner. Svårplacerad, som uppenbarar sig som en 2007 Calera Ryan (Central Coast, US) med 100% pinot noir. Gissade absolut inte på pinot, men den kan kanske vara så här pepprig? Även om den är nio år, så verkar den ung. Vore kul att prova om fem år. 14p; 2-2

Nästa vin är desto tydligare pinot noir med klassisk lakrits, viol och röd frukt som hallon och jordgubb i schysst combo. Bra nu, och jag gissar på US, men det är 2008 Felton Road Cornish Point (Central Otago, NZ). Inte lika imponerande som andra Felton Road jag druckit. Den här är mer fruktdriven, och har inte samma komplexitet, men visst är den god. 15p; 3-0

Så till ett vin som skriker cabernet franc. Härligt vegetal i doft och smak; paprika och gräs, syrlig och röda bär som lingon. 2014 Nuit d’Ivrese (Bourgueil, FR). En av kvällens favoriter för mig, och ett klart köp för 189 riksdaler. 15p+; 0-5 och kvällens förlorare.

Nästa vin har en medelröd färg; en öppen doft av bacon, apelsinskal och mörka bär; söt frukt, smakrik men ganska enkel. Doften känns som syrah från norra Rhône, men det är södra Rhône och 2013 Le Hurlevent (Châteauneuf-du-Pape, FR), så även om det finns syrah så är det nog mer grenache. 14p; 0-0

Så ett vin i en internationell, modern stil. Snyggt, prydligt och välgjort. Ungt, med mörk färg och blåa kanter; fatig doft med mörka bär, mycket smakrikt, fruktdrivet och rejäla tanniner. 2013 Artadi Vinas de Gain (Rioja, SP). Jaha, Spanien och tempranillo, inte helt oväntat. Kunde även varit en Ribera del Duero. Moderna riojor med stil. 239 kronor som kommer räntera sig väl med några års lagring. 15p, 1-0.

Nu till något helt annat. Ett tegelrött vin som dessutom är lite grumligt av bottensatsen; väldigt mogen doft och smak med höstlöv och jord, och faktiskt lite tomatsoppa. Det här kan vara nästan vad som helst från mogen Bordeaux till Brunello. Riktigt gamla viner får gemensamma drag. 1989 Château de Beaucastel (Châteauneuf-du-Pape, FR). Ett klassiskt vin, fortfarande gott, men som passerat bäst före. 14p, 2-3.

Sista vinet är jag säker på vara en Barolo. Ljus röd färg, rosor och viol i doft och smak; syrlig och tanninrik. Charmigt vin, som jag ger kvällen högsta poäng: 17p. 2010 Etna Rosso Feudo (Sicilien, IT) med 97% nerello mascalese och 3% nerello cappuccio. Rätt land, men resten fel. Första gången jag provar detta vin, men några i församlingen som känner till vinet anser det defekt. Wow! Då måste ett perfekt ex vara magiskt. 3-1 i poäng.

röda

Kul kväll, flera BYO!

/PW

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.