Kilchoman, ett litet destilleri med hög kvalitet

Kilchoman buttsFör ett tag sedan besöktes importören Enjoy av grundaren och ägaren till Kilchoman, Anthony Wills, det första nystartade destilleriet på Islay på hela 124 år! Produktionen startade år 2005 och den första treåriga whiskyn släpptes på marknaden 2009. Tillverkningen är starkt begränsad till runt 100 000 liter/per år och det är väl egentligen att kalla för ett ”Farm destillery”, man mältar en stor del av kornet direkt på destilleriet (allt till 100% Islay), och använder främst Bourbon och Sherryfat till lagringen, som all whisky från Islay så är den alltid rökig.

Det som är lite speciellt med Anthonys filosofi är att han tycker att en Islaywhisky skall vara rätt så ung för att visa den sanna karaktären och han tycker att mycket whisky idag lagras allt för länge. Han anser att den maximala lagringstiden är mellan 8-12 år, men Kilchoman lagras oftast bara 5-7 år. Nu har man även börjat använda fat för lagring som tidigare innehållit Madeira, Sauternes och Portvin. Ingen av whiskysorterna är kylfiltrerad (för att behålla alla smakämnen) och man tillsätter heller inga färgämnen typ sockerkulör.

Kilchoman glasKilchoman 100% Islay
5 år i first fill Bourbounfat, 50% Abv
Ung, rökig, med viss fruktighet och elegans med inslag av ljunghonung och vanilj. Smaken är fyllig och fruktig, med inslag av rökighet, sälta och en aning ton av salmiak. Min absoluta favorit i serien.

Kilchoman Machir Bay
C:a 5 år i 90 % Bourbonfat och 10% Olroso-sherryfat, 46% Abv
Ung och rökig, med inslag av mandelmassa och vanilj, fyllig, fruktig och rökig smak med inslag av salmiak och menthol.

Kilchoman Sanaig
C:a 5 år i 30% Bourbonfat och 70% Oloroso-sherryfat, 46% Abv
Stor, söt, fruktig och rökig doft med inslag av torkad frukt och sherry. Mycket fyllig smak, rätt torr rökig och lång.

Kilchoman Loch Gorm
6 år i 100% Oloroso-sherryfat, 46% Abv
Här hittar vi chokladkola, kaffe, mogen frukt och nedtonad rökighet. Smaken har inslag av kaffe, något bränd rökighet, torkad frukt och salmiak.

Kilchoman PX
5 år i first fill Bourbonfat, 3 mån i PX-sherryfat, single cask och cask strenght, 58-59% Abv
Stor söt doft, med inslag av torkad frukt, rökighet, gräddkola och sherry. Smaken är stor, fyllig och kryddig med intensiv rökighet och sötma.

Sammanfattningsvis har vi här en serie ung, fräsch och rökig whisky i en stil som bör gå hem i Sverige, och till jämförelse mot till exempel mot Mackmyra så hittar vi här en större elegans.

Anthony WillsVilken whisky gillar annars Anthony bäst? Svar Ardbeg!

/Roland E

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s