#1460 Baskiska viner

I torsdags bjöd Solveig och Bosse Gartzell på fest med vin och mat från Euskadi (Baskien). Inledningen var en föredömligt väldokumenterad och lagom innehållsrik ”teorigenomgång”. Vi fick då en dos historia (t.ex. att sedan 1980 åtnjuter såväl Baskien som Navarra återigen ett nytt självstyre), en genomgång av de distrikt som bildar Baskien (Araba=Álava, Nafarroa=Navarra m.fl.) , beskrivning av klimat och jordmåner (maritimt klimat, rikligt med regn och lös sandig alluvialjord över lera/märgel/kalksten), vindistrikt (Getariako txakolina, Bizkaiko txakolina, Arabako txakolina, Irouléguy på franska sidan, Rioja Alavesa och Navarra), druvsorter (Ondaribbi Zuru som dominerar med 85%, Ondaribbi Beltza, Folle Blanche, Petit Manseng, Gros Manseng och Petit Corbu samt experimentella odlingar av Chardonnay, Pinot Blanc, Sauvignon och Riesling) och sist men inte minst vad det är för mat man huvudsakligen äter till sina viner (fisk och skaldjur, fårost från fårrasen Latxa som heter Idiazábal och Pinchos/Pintxos.
IMAG0477IMAG0536

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till ”teorigenomgången” serverade Bosse ett ”teorivin” som hälldes upp på traditionellt ”baskiskt” sätt.

IMAG0511

Vin nr 1. Juan Sebastian, Geriako Txacolina. Ljust gul med lite jäst, aromatisk citruston och mineral i doften. Smaken hög syra, päron och något pärlande.

IMAG0512

Vin nr 2. Údico, Arabaco Txacolina. Ljust gyllengul i färg, gråpäron, gul frukt, kanderad citron och blommig doft. Smaken mjuk, päron, fat och citrus.

IMAG0513

Vin nr 3. Hegoxuri. Gyllengul med lite oxiderad doft, fat, äpplen och parfym i doft, fat, äpplen och lite oxidton i smaken.

IMAG0514

Vin nr 4. B de Basilio Blanco. Ljust gyllengul, fat, oxidton och gul mosad frukt i doft och smak av svamp, bittermandel, citrus. Lite champagnelikt.

IMAG0519

Vin nr 5. B de Basilio Tinto. Mörkröd och syltig doft av röda bär samt syltig lite sträv smak av röda bär och något ”gräddig”.

IMAG0520

Vin nr 6. El Terroir. Scharlakansröd och doft av mörka bär och fat med syra, fat, tanniner, mörka bär och tjock munkänsla.

IMAG0522

Vin nr 7. Valserrano Gran Reserva. Ljust rubinröd i färgen och dill, vanilj, fat och röda/mörka bär i doften. Fat, dill, vanilj och röda/mörka bär i smaken.

IMAG0524

Vin nr 8. Terran de Vallobera. Blårött i färg med kompakt doft av mörka bär, fat, syra och något sylt. Smaken mörka bär, plommon, strävt och även den kompakt.
IMAG0527

Sist, men allt annat än minst, måste Solveigs fantastiska mat nämnas. Bl.a. pintxos, en med räkor saffransaioli och rivet ägg samt en med krabba i majonnäs. Strålande gott! Där har kommande arrangörer något att inspireras av!

 

  1. Juan Sebastian, Zimmemann-Alkorta, 2014 2/4/10, 12p
  2. Údicio, Roberto Oliván, 2014 1/1/10, 15p
  3. Hegoxuri, Famille Riouspevrous, 2013 4/2/10, 16p
  4. B de Basilio Blanco, Bodegas Basilio Izquierdo, 2011 3/3/10, 14,5p
  5. B de Basilio Tinto, Bodegas Basilio Izquierdo, 2011 0/5/10, 12p
  6. El Terroir, Domanies Lupier, 2010 3/2/10, 15p
  7. Valserrano Gran Reserva, Bodegas D La Marques, 2001 5/2/10, 15p
  8. Terran de Vallobera, Bodegas Vallobera, 2009 2/1/10, 16p

//TB

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s