#1459 2004 Bordeaux

Image1Torsdagens provning den 28 april tillägnades temat ”Bordeaux 2004”. Därmed var tre fakta för en blindprovning redan på bordet: land, region och år. Men trots denna hjälp på vägen erbjuder detta land, region och år på många överraskningar och en viss mått av oförutsägbarhet. Var ens alla viner från  Bordeaux? Och kunde medlemmarna i AuZone lukta sig fram till vilka Bordeaux som hade ställts fram, högra eller vänstra stranden?

Provningsledare Eric T ägnade det korta teoripasset åt att förklara att 2004 inte betraktas som någon stor årgång, gröna toner och tanniner med grepp.  Vinodlarsäsongen markerades av en kall vår och sommar, men fin höst som räddade skörden – och som också kom att bli rekordstor.

Totalt 13 var vi personer som efter ca 30 minuters sörplande och gurglande kom följande samlade omdömen för de åtta viner som provades:

Första vinet hade till en början vissa klassiska inslag av tobak och ceder och tydliga tanniner. Något ”dammig”. Ju mer tiden led desto sämre blev det i glaset och vissa metalliska toner framträdde liksom en grynighet. Med nio sämstaröster blev detta kvällens bottennapp.
Château Beausejour Bécot, S:t Emillon 2004

Det andra vinet var lättare, stjälkigt, med tydliga gröna toner – grön paprika för vissa -jod för andra. Vinet var inte helt balanserat men för egen del kan jag uppskatta vissa gröna toner. En sämsta röst.
Château Grand-Puy-Lacoste, Paulliac, 2004

Det tredje vinet var samma som vin nummer två – men år 2003 – och i övrigt inte mycket som talade för att det var samma vin. En tydlig vaniljton, fatiga inslag, röda bär och karamell. En bra balans mellan doft och smak och en viss lenhet i munnen.
Ett bra vin som denna kväll varken fick en bästa eller sämsta röst.
Château Grand-Puy-Lacoste, Paulliac, 2003

Fjärde vinet hade en instängd och för min del mycket otrevlig doft. Jag strök det som defekt men föreningens övriga deltagare försvarade det som en äldre Bordeaux av ”klassiskt snitt”, dvs att det smakar källare och blöt kartong. Jag kan hålla med om att det inte var korkdefekt, men någon annan oren smak fanns där och som gjorde att jag och två andra röstade detta som kvällens sämsta vin. Inga ytterligare kommentarer om denna flaska.
Château Leoville-Poyferré, S:t Julien, 2004

Femte vinet hade en mogen doft, viss fruktighet med gröna toner som drog åt det ”klassiska” Bordeauxhållet med läder och tobak. I munnen var det lättare och med lätta tanniner. Några provade tyckte det fanns ”skitiga toner”. Samtliga var överens om att det inte var ett vin som skulle sparas ytterligare utan drickas omgående. Detta vin fick tre bästaröster.
Château Sociando-Mallet, Haut-Médoc, 2004

Sjätte vinet var kvällens ulv i fårakläder. Med viss erfarenhet att dricka Bordeaux, stack detta vin inte ut, som en italienare annars  lätt gör, kanske för att det var just ett svårt Bordeauxår. Jag hörde heller ingen säga att det skulle vara en italienare men en gissning var Pomerol. Hur det smakade? Vinet hade en en fin och god doft, med toner av vanilj, ek, röda bär och fyllighet. I munnen tydliga tanniner, röda bär i hög koncentration, några kommentarer var filmjölk och grädde vilket jag personligen inte förnimmade. Vinet fick bara två bästaröster och var ställt mot priset, 1400 kr, knappast kvällens kap.
Sassiacaia, Bolgheri, Italien, 2004

Image3

Sjunde vinet var min personliga favorit, vilket ytterligare två personer tyckte. Det hade en hög och trevlig fruktkoncentration med tydliga vanilj- och cedertoner. I munnen var det lika koncentrerat, med balanserade, om än något dämpade tanniner. Viss pepprighet. Kraften i vinet gjorde att det har god potential att sparas i ytterligare 5-10 år utan att försämras. Gissningarna var en ”topp-Médoc”, vilket inte var helt fel. Tre bästaröster.
Château Gruaud-Larose, S:t Julien, 2004

Sista vinet påminde till viss del om det sjunde med hög fruktkoncentration men med tillägget att det hade skarpare tanniner. Det hade en stor mogen, fyllig fruktig doft med de klassiska Médockomponenterna tobak, cassis och läder. Smaken lite syrlig, vissa lingontoner. Detta blev också kvällens vinnarvin som samlade 5 av 13 bästaröster. Bör lagras ytterligare för att slipa ner tanninerna något.
Château Haut-Bailly, Pessac-Léognan, 2004

Image2

Sammanfattningsvis konstaterade de 13 provarna att 2004 överlag var bra, men kanske ingen verklig charmoffensiv från Bordeaux. De två sista vinerna stod ut som de särklass bästa under denna kväll.

Tabellen med dagspriserna:

  1. 2004 Château Beausejour Bécot, S:t Emillon, 690 kr, 0-9
  2. 2004 Château Grand-Puy-Lacoste, Paulliac, 610 kr, 0-1
  3. 2003 Château Grand-Puy-Lacoste, Paulliac, 610 kr, 0-0
  4. 2004 Château Leoville-Poyferré, S:t Julien, 589 kr, 0-3
  5. 2004 Château Sociando-Mallet, Haut-Médoc, 495 kr, 3-0
  6. 2004 Sassiacaia, Bolgheri, Italien, 1431 kr, 2-0
  7. 2004 Château Gruaud-Larose, S:t Julien, 660 kr, 3-0
  8. 2004 Château Haut-Bailly, Pessac-Léognan, 640 kr, 5-0
Image

”Och var vill ni ställa den här flaskan?”

Mikael A

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.