German originals

Som en introduktion till Tyska Vininstitutets årliga begivenhet ”Riesling & Co”, ledde Anne Kribiehl, MW, en provning av 14 ”typiska” tyska viner under en timme. Tala om speed tasting! Vinerna var utvalda för att ge en ögonsblicksbild av tyska viner idag. Varje vin beskrevs i varierande detaljnivå av Anne, men tyvärr fanns det bara lite tid för diskussioner.

2013 Riesling Sekt brut från Reichsrat von Buhl i Pfalz inledde och imponerade storligen med sin tydliga Champagnedoft. Det var först i smaken man kände igen rieslingen. Nye vinmakaren Mathieu Kaufmann har arbetat på Bollinger och hans viner bör stå på inköpslistorna framöver, särskilt de Lage-viner han gjort, enligt Anne. Man har inte svårt att hålla med, upp på köplistan med de vinerna!

2012 Weissburgunder Spätlese från Schloss Proschwitz i Sachsen lämnade mig lika oberörd som när jag för tiotalet år sedan provade deras viner på slottet. Diskret gräsig doft och söt, besk och lite oljig smak övertygade inte. Själv tycker jag generellt att weissburgunder från Tyskland påminner om sauvignon blanc, men här fanns knappast dessa friska toner.

Lite roligare var då 2012 Silvaner Spätlese från kooperativet Freyburg-Unstrut i Saale Unstrut. Även om jag även i detta f d DDR-distrikt provat bättre viner, är kooperativets viner habila. Silvaner-typisk doft med en viss eldighet gör att detta vin bör passa till vårens sparris.

Originalet till silvaner hittar man i Franken, men 2012 Casteller Schlossberg från Fürstlich Castell’sches Domänenamt höll inte måttet (då var Saale-Unstrutvinet bättre). Doften var mycket mineralisk, nästan vulkanisk men smaken var alltför besk och med en alkosvans som brände rejält – vilken alkoholhalten på 14.8% förklarar.

Det lilla distriktet Hessische Bergstrasse är väl bäst känt för sina rieslingviner, men härifrån fick vi prova 2013 Grauer Burgunder från vinum autmundis – en okänd producent i min bok. Vinet var väl heller inget att direkt skriva hem om; dock med en trevlig mineralisk doft och en ganska god smak.

2011 Monzinger Halenberg från Emrich-Schönleber i Nahe inledde rislingsektionen, och här började det hända saker. En härlig och stor typisk mineral-riesling med massor av citrus och frukt. Även smaken var stor med citrus, massor av syra, mineral och med god längd. Mineralbeskan slipas förhoppningsvis av efter några år i källaren. Klart köpvärd.

2012 Bopparder Hamm Ohlenberg riesling från Matthias Müller i Mittelrhein var ett skalmacererat vin som gav viss mersmak. En riesling åt det lite mer diskreta hållet med mera sötma i både doft och smak (men ändå torr!). Hur mycket än Anne talade sig varm för detta vin föredrog jag rieslingarna från Nahe och Rheingau.

2013 Hattenheimer Schützenhaus riesling från Schumann-Nägler i Rheingau var en mycket trevlig bekantskap med typisk blommig honungsdoft och torr, mineralisk smak med knivskarp syra och lång eftersmak av honung. En kuriositet: ägarfamiljen har odlat vin här sedan 1438.

Rödvinssektionen inleddes med 2010 Neuenahrer Sonnenberg spätburgunder från Peter Kriechel i Ahr. Vinet var en typisk Ahr-SB med lite fruktig gummidoft, lagom med fat och en avslutande trevlig doft av lakrits. Smaken var dock inte lika rolig med vingummin, hallonsaft och en eftersmak av pepparkaka. Då finns det bättre grejor i Ahr.

2011 Westhofener Brunnenhäuschen spätburgunder från Gerhard Gutzler i Rheinhessen var faktiskt bedrövligt dålig: överfatad med liten gummidoft bakom eken, ganska tunn smak av sparris och ek även där.

Positivt överraskade dock 2012 Syrah från Fritz Wassmer i Baden med sin rena, lite rökiga syrahdoft med rotfrukter och fyllig smak av svarta bär och lite dämpad strävhet. Anne påpekade att Baden har förmodligen bättre klimat för att göra bra syrah än cabernet eller merlot (och då är Baden ett av de varmare distrikten i Tyskland).

Frågande står jag dock inför 2012 Schweigener Ruthe lemberger från Graf Neipperg i Württemberg. Jag har provat lemberger (f ö samma druva som blaufränkisch) från flera välkända producenter i området, men blir aldrig riktigt övertygad om att denna druva kan ge så stora viner som Anne vill göra gällande (hon påstod att det är den enda stora ”tyska” rödvinsdruvan).

Då blev jag betydligt gladare över avslutningen. 2014 Ockfener Bockstein Riesling Kabinett från Sankt Urbanshof i Mosel var en härlig ung, söt riesling, kanske lite väl diskret, men god var den.

Avslutade gjorde ett riktigt toppvin: 1998 Bernkasteler Lay Riesling Auslese från J.J. Prüm i Mosel. Stor petroleumdoft med firne, klassiskt läcker mosel-riesling-doft. Smaken var söt, med petroleum, fyllig, syrlig, lång och läcker och med fin viskositet. Lång eftersmak.

Vilken slutsats kan vi då dra om framtiden för tyska viner? Klart är att tyskarna medvetet styr bort från bulkviner och mot mera personliga viner med högre kvalitet. Dock funkar ju inte alla druvor i alla distrikt, så man måste i vanlig ordning söka där man vet att det kan vara bra.

Anne hade valt ut vinerna för att spegla ett sorts bättre tvärsnitt av tyska viner idag. Alla toppvinerna var ju inte med, men urvalet låg definitivt på den övre delen av kvalitetsskalan. Framförallt var urvalet gjort för att visa vad man kan prestera i de olika tyska vindistrikten. Om nu detta var ”bättre viner” från Tyskland av idag, hur många av dessa finns då att köpa på Monopolbolaget? Rätt svar är – man frestas säga naturligtvis – inga! (Emrich-Schönleber och Prüm finns på BS men då i andra årgångar. Däremot finns flera Gutzler-viner – ni kommer ihåg den urdåliga spätburgundern ovan). Monopolbolaget lägger ner mycket marknadsföring på att tala om hur bra de är, men vi som gillar viner i den övre kvalitetsskalan vet ju bättre. Bättring begärs av Monopolbolaget – gott vin till folket!

Tack Tyska Vininstitutet för en bra anordnad provning.

/OW

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.