#1456 Fine Old Madeira

Fine Old Madeira

IMAG0189

Det var med förväntan om något alldeles speciellt som jag och 12 andra AuZonare infann oss i ”klubblokalen” i torsdags. Bergs Lars Hansson hade bjudit in oss att prova en del ur hans Madeiravärld av riktigt gamla flaskor. Själv har jag en mycket begränsad erfarenhet av dessa viner och var därför beredd på att bli ordentligt överraskad.

Väl på plats möttes vi av ovanstående syn och en lätt doft av mandelmassa, russin och lite lösningsmedel som hunnit sprida sig i lokalen. Vinerna hade öppnats för ca 1 vecka sedan berättade Bergs Lars (BL) och menade att det krävs för att ge dessa viner chansen att ”vakna upp”. Som han själv sade: ” Gammal madeira skall dekanteras i god tid före konsumtion för att vinerna ska öppna upp sig och, i förekommande fall, för att off odours ska ge med sig. Vid min madeiraprovning för stockholmssektionen av Munskänkarna hösten 2014 skedde dubbeldekantering exakt en vecka i förväg”.

BergslarsSom inledning på provningen berättade BL om hur hans intresse för dessa drycker vaknade på allvar när han en höstdag på 80-talet äntligen fick inmundiga en ”riktig” flaska Madeira (Blandy Malmsey Solera 1863, buteljerad någon gång på 1950-talet). Citat: ”Den utdragna njutning som denna butelj under någon månads försiktigt smuttande skänkte mig var obeskrivlig, en slösande rikedom av nyanser som ord ej kan ge rättvisa”. Efter detta var han fast och det var alltså delar av det som BL under de följande 30 åren lyckats komma över som vi nu fick förmånen att prova.

 

 

1Vin nr 1. Duke of Sussex, Sercial, buteljerad senast 1945. Ljust mahognybrun med doft av mandelmassa, svamp, kanderad citrus och fat. Smaken söt, simmig, något bitter men förvånansvärt fräsch och lång eftersmak.

 

 

 

 

2Vin nr 2. Berry Brothers & Rudd Dry Sercial of High Quality, buteljerad 60-70-talet. Ljust mahognybrun med kruttorr, oxiderad fino-doft med låg alkohol, kort och lite stum smak av melass och furuplanka och bitter eftersmak. Som BL själv sade: ”ett exempel på att inte all gammal madeira är perfekt”.

 

 

 

3Vin nr 3. Rutherford&Miles ”Rainwater” Madeira, buteljerad under mellankrigstiden. Mahognybrun med doft av gammal porter, banan, russin och skumbanan, söt och simmig alkohol i smaken.

 

 

 

 

4Vin nr 4. Unidentified Boal, tappad på butelj (av Moseltyp!) förmodligen under andra världskriget och avsedd för eget bruk av en cuvée med druvor från förra seklets första årtionden. Här börjar det hända saker och kvalitén stegras dramatiskt! Mellanljus mahognyfärg och sötmandel, klister, kokos, frukt och dyr cognac i doft samt dämpad sötma med mycket ek och kokos i smaken.

 

 

 

5Vin nr 5. Select Reserve Madeira, buteljerad på 1920-talet av Sandemans och ingående druvor från förra sekelskiftet. Mörk mahogny i färg och balanserad doft med mild komplex kakao och dadlar samt söt smak med torkad frukt och lite uttorkade fat och lösningsmedel.

 

 

 

6Vin nr 6. Luis Gomes da Conçeicao Lda Superior Old Verdelho 1900, en 115 år gammal single vintage av druvan verdelho. Mörk mahogny och intensiv doft av torkad frukt, mandelmassa och kompakt, extraktrik smak med hög syra och mullrande eftersmak. Strålande vin!

 

 

 

7Vin nr 7. Unidentified Blandy Brothers Madeira, med till visshet gränsande sannolikhet en ”dated solera”. Alltså ett vin som ”startade” som en vintage för att efter en betydande tid omvandlas till en cuvée vilken toppades upp med yngre vin av motsvarande druva och kvalitet. En möjlig nyckel till gåtans lösning kan vara att svagt svagt synes ordet ”Reserv(e) …”, vilket antyder att det kan vara fråga om Blandy Brothers Madeira Old Reserve Solera 1850? Mellanmörk mahogny i färgen och vedbrasa, popcorn, linolja samt torkad frukt och citrus i doften. Bred smak med elegant längd, syra och sötma samt vedrök och torr kakao i eftersmaken. Även detta är ett stort vin!

8Vin nr 8. Leacock Madeira, ”AG Pacheco Bottled 1927”, vinets ålder är okänd, såsom fallet är med ett flertal andra legendariska madeiror, men kan ha sitt ursprung i tidigt 1800-tal (eller ”artonhundrafrusitfast” som BL själv beskrev denna avlägsna tid). Även detta mellanmörkt mahogny i färg med doft av träolja, grov sprit, lösningsmedel och lite lakrits. Smaken mycket spritig med cognacsfat, lite oxiderad och simmigt söt.
 

 

Sammanfattningsvis en fantastisk provning med historia och en provningsledare med hjärta och stor inlevelse! Tack Bergs Lars!Glas

 

  1. Duke of Sussex, Sercial, 1/0/14, 15,5p
  2. Berry Brothers & Rudd Dry Sercial of High Quality, 0/10/14, 12p
  3. Rutherford&Miles ”Rainwater” Madeira, 0/1/14, 13,5p
  4. Unidentified Boal, 1/0/14, 17,5p
  5. Select Reserve Madeira, 0/0/14, 14p
  6. Luis Gomes da Conçeicao Lda Superior Old Verdelho 1900, 7/0/14, 17p
  7. Unidentified Blandy Brothers Madeira, 5/0/14, 16,5p
  8. Leacock Madeira, ”AG Pacheco Bottled 1927”, 0/3/14, 15p

 

//TB

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s