#1434 Gamla lösenord

Johan laddade upp ett av de mer abstrakta och disparata teman undertecknad varit på hos Auzone. Gamla druvor som troget tjänstgjort på Auzones kansli under årens lopp skulle nu avsmakas huller om buller och med tonvikt på det lite aparta. Och så blev det. Intressant och med omdömen som svängde mellan gott till odrickbart. Kanske också en fingervisning om varför ingen av dessa druvor erövrat världen.

  1. Brachetto d’Acqui DOCG Spumante, Bersano, Piemonte, Italien

Rött pärlande italienskt på druvan brachetto från Piemonte. Lätt friskt, lite rosenblommig med lätt beska och tydliga hallon och jordgubbar i smaken. Perfekt till en jordgubbstårta.

  1. Wester vin muscat, 2012, Åke Wester, Vreta Kloster/Linköping, Sverige

Svenskt vin på druvan Muscat Ottonel. Lätt och parfymerad i doften. Smakar tvål och glycerin, lite nötter och plommon., Allmänt menlös och intetsägande och med irriterande beska.

  1. Zierfandler Rotgipfer 2012, Stift Kloster Neuburg, Wien, Österrike

Blandning av druvorna Zierfandler och Rotgipfer. Fruktig och lite nötig i doften med mineral och citrustoner. Platt och intetsägande, vattnig i munnen. Helt ok i näsan men sämre i munnen. Drag av oxidering.

  1. Xarel-lo 2011, Ferré y Catasús, Penedés, Katalonien

Xarel-lo till 100%. . Frukt med sötma, mandel och lite ädelröta i doften. Klen i smaken med dominanta syror som tar över. Obalanserad

Lösen2

  1. Interkardinal Solaris 2012, Åhus vingård, Klagshamn/Åhus, Sverige

Gjord på 100% Solaris Lite svavlig och unken i doften med citronskal och frukt. Elegant, frisk och god i munnen. Lite efterhängsen beska.

  1. Canneto 2012, Cantine Lento, Cirò, Kalabrien

Fatig och stallig i doften med frukt och tanniner som bryter igenom. Sträv i smaken med tallbarr, ohyvlat virke och en frukt som gömmer sig. Kul om man gillar saker som river rejält men lite för oborstat. 100% Gaglioppo.

  1. Cuvée Gastronomie 2012, Jean Perrier et Fils, Savoie, Frankrike

100% Mondeuse. Multen frukt, läder, tobak och tanniner i doften. Detta går igen i smaken som är överdrivet sur. Kort i smaken med drag av kokt skinka och tanniner som tränger sig på.

  1. Hällåkra Rondo 2013, Hällåkra Vingård, Hällåkra/Anderslöv, Skåne

Körsbär och söt frukt i doften med syltighet. Störande citrussyra i smaken med toner av rökta charkuterier och rabarber om vartannat.

  1. Refosco Riserva 2008, Valpanera, Aquileia, Friuli, Italien

Ungdomlig, frisk doft med lätta frukter och lite tobak. Sämre i smaken med sur skinka, metall uppblandat med en lätt frukt som inte kan hålla upp vinet.

  1. Zinfandel 2013, Clos du Val, Napa Valley, Kalifornien

100 Zinfandel och kvällens klart bästa vin. Djup doft med frukt, rostat kaffe och lite örter. Bra i smaken men lite för mycket fat, drag av Polly och oxbuljong. God men lite obalanserad.
Lösen1
Vin, röster (bäst-sämst), pris, alkohol.

  1. Brachetto d’Acqui , n-n, 167, 7%
  2. Wester vin muscat, 0-8, 142, 13%
  3. Zierfandler Rotgipfer 2012, 7-0, 149, 13%
  4. Xarel-lo 2011, 1-0, 132 , 13%
  5. Interkardinal Solaris 2012, 2-2, 296, 14%
  6. Canneto 2012, 1-0 99, 13,5%
  7. Cuvée Gastronomie 2012, 1-2, 151, 12%
  8. Hällåkra Rondo 2013, 0-4, 200, 11,5%
  9. Refosco Riserva 2008, 1-4, 301, 13,5%
  10. 10.Zinfandel 2013, 7-0, 199, 14,5&

//JL

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s