#1444 Goda viner

2016 inleddes som föregående år med att Jack fixade en provning på temat ”Goda viner”. Här finns ingen gemensam nämnare såsom land, producent eller druva annat än att Jack tycker att dessa är goda viner som skall drickas nu. Gott är som sagt subjektivt, men efter att ha provat de åtta vinerna, så kan jag bara instämma att nästan alla var ”goda viner”.

Vinerna som provades (blint) var:

 1.  2006 Heymann-Löwenstein, Winningen Uhlen Riesling trocken QbA 1er ”Roth Lay” (vitt)
 2. 2006 Hirtzberger Spitzer Axpoint grüner veltliner (GV) Smaragd (vitt)
 3. 1996 Domaine de Chevalier (vitt)
 4. 1982 Châteaux Palmer (rött)
 5. 2008 Gutzler, Morstein Spätburgunder (rött)
 6. 1998 Châteaux de Beaucastel (rött)
 7. 2005 Pintia DO Toro (rött)
 8. 2001 Domaine Courbis La Sabarotte Cornas (rött)

Att vinet från Hermann-Löwenstein, som har sitt säte i Mosel, Tyskland, klassas som ”trocken” är lite absurt. Vinet har en påtaglig sötma, och om man lagat till en sjötunga (eller liknade) och korkar upp detta vin med förhoppningen att det ska vara torrt, så får man sig en chock. Icke desto mindre är det ett enastående vin med kraftig gul färg, petroleum och äpplen i doften och en härlig syra som balanserar sötman i vinet. Jag älskar att prova den här typen av vin, problemet är att jag inte hittar någon användning för dem. Jag har svårt med söta viner till mat (förutom dessert), och även till het asiatisk mat föredrar jag öl. Dessutom dricker jag sällan vin utan mat. Jag gissade på Marcel Deiss, men det var fel.

Andra vinet tror jag först är sylvaner från Tyskland, men Maria säger något om Österrike och GV, och visst, då faller det på plats. Vinet har en diskret doft med vita blommor och våt sten (mineral); smaken är torr, fyllig och lång. Ett välgjort vin av bästa märke. Synd bara att Hirtzbergers viner blivit så dyra.

När tredje vinet provas så är jag bombsäker på vit Rioja av druvan viura. Ett moget vin med kraftig gul färg och oxiderade toner; citrus  och mineral i smaken, torr och bra syra. Jag har dagarna innan druckit en Viña Tondonia, och den smakar identiskt. Fel igen. Vit Bordeaux, förmodligen blandning av sauvignon blanc och semillon.

Att fyran är Bordeaux råder dock ingen tvekan om, och att cabernet sauvignon är huvuddruvan likaså. Här finns ceder, tobak och höstlöv i god kombo. Perfekt moget och balanserat vin; gissar på årgång 1989.

Att femte vinet är pinot noir känns också klart. Tankarna går till Bourgogne, men åter är Maria rätt med Tyskland, och med facit i hand så visst är det Tyskland. Ahr? Nej, Rheinhessen. Ljus röd färg, öppen doft och smak av lakrits och röda bär; kryddig smak med markerad bitterhet och tanniner. Det känns på det hela ganska ungt trots sina sju år.

Det sjätte vinet är det första som inte tilltalar. Färgen går mot tegel, doften är ok, men smaken är något oren och vinet är inte harmoniskt. Erik säger grenache och Ch9dP, och den söta frukten kan mycket väl vara grenache, i så fall Spanien tänker jag. Erik hade rätt. På nyår drack vi en 1996 av det här vinet som var strålande. 1998 skall dessutom vara en mycket bra årgång i Ch9dP, så lite skumt är det.

Sjuan är ett vin med potential. Trots sina tio år är det en ungdom. Vinet är mörkt rött; doften knuten med massor av frukt och fat; smaken fyllig av söt frukt, tanniner och mörka bär. Möjligen är det lite själlöst och modernt utan terroir, men visst är det gott.

Sista vinet måste vara norra Rhône, däremot har jag aldrig lyckats skilja på en Hermitage från en Cornas etc. Här finns den animaliska tonen i doften, medan smaken är mer sirlig och syrlig av lingon. Ett läckert vin som är perfekt nu.

IMG_1778

Tabell (vin, pris, mina poäng, bäst-sämst):

 • 2006 Heymann-Löwenstein, Uhlen, ”Roth Lay”, 430 SEK, 17p, 2-0
 • 2006 Hirtzberger 620 SEK, 16p, 0-1
 • 1996 Domaine de Chevalier, 550 SEK, 16p, 1-3
 • 1982 Châteaux Palmer, 950 SEK, 17p, 3-0
 • 2008 Gutzler, Morstein, 390 SEK, 16p, 1-1
 • 1998 Châteaux de Beaucastel, 860 SEK, 14p, 0-6
 • 2005 Pintia, 500 SEK, 15p (idag, potential på mer), 0-0
 • 2001 Domaine Courbis, 700 SEK, 16p, 4-0

Tack Jack. Bra övning inför KM även om det gick sådär idag.

/PW

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s