#1442 Beaune

Vinerna från Beaune är välkända bland oss bourgogneälskare, men ändå ganska anonyma. Det finns ingen egenskap som man förknippar med dem. Kvällens arrangör Vintomas lade fram en teori jag tror på; vinerna från Beaune är referensen, de som de övriga vinerna jämförs med. Den typiska goda bourgognen, det är kanske en Beaune premier cru. Större delen av arealen med vinodling i kommunen Beaune är premier cru, och en stor del ägs av av tre stora och pålitliga firmor; Louis Jadot, Joseph Drouhin och Bouchard P&F. Således är kvalitén på beauneviner ganska jämn, och därmed ett distrikt som det är relativt lätt att handla från.

Alla vinerna på provningen var Beaune premier cru.  Först var ett introduktionsvin, den vita 2013 Beaune de Château från Bouchard med bra syra och goda rökiga fat. Typisk vit bourgogne och gott!

Huvudprovningen innehöll fyra viner från 2002 följt av fyra från 2005, det vill säga av två av de tre toppårgångarna på 00-talet. 2009 är den tredje, men idag ligger vinerna från den årgången nog bäst och väntar. Det började med 2002 Bressandes från Albert Morot. Doften var ganska dämpad och innehöll rök och pinot, i smaken fanns höstlöv och lite tanniner. Vinet var gott och typiskt bourgogne men aningen enkelt och det sjunger nog på sista versen.

Systervinet 2002 Grèves som också kom från Morot, var lite mjölkigt i färgen och nära en total kollaps. Tomatsoppa och kål i smaken var inte så kul. Jag fick intrycket av att något otrevligt har hänt med vinet.

2002 Clos de Roi från Vougerai doftade gott av vedbrasa ooch pinot, smaken var lång, god och fortfarande ung med en ren fin hallonsmak. Vinet är riktigt bra reklam för biodynamisk vinframställning!

2002 Clos des Ursules från Jadot var nästa typiska och goda vin, jordgubb, viol och sous-bois kryddade detta yppiga vin som jag tror är helt på topp nu eftersom ganska lite syra och tanniner finns kvar.

Av de tre stora firmorna gick det klart sämst för Drouhin med 2005 Clos de Mouches som var ganska tunt och surt. En klar besvikelse för mig, 2007 höll jag en provning med andra årgångar som då var bra.  Drouhins viner brukar å andra sidan utveckla sig långsamt, så jag kanske kommer med en återrapport om tio år eller så.

2005 Beaune de Château från Bouchard var korkad. Jag misstänker dock att det hade varit trött annars, vinet är gjort för ganska snabb konsumtion. Jag köpte själv flera flaskor av den goda 2002 BdC men förvånades då över hur snabbt det åldrades.

Nästa vin var inte typiskt, 2005 Hospice de Beaune, Cuvée Guigone de Salins, drog på sig gissningar på bland annat Châteauneuf-de-Pape och Piemonte. Den så för HdB typiska och okänsliga vinifikationen hade förstört all ursprungskaraktär, och jag hade det därför som kvällens förlorare. Buteljerat av Bouchard.

Provningen avslutades med extra allt, 2005 Vigne de l’Enfant Jesus från Bouchard hade rik härlig frukt, mycket av goda fat, hallonpinot, rök, skog… Godast och tyvärr också klart dyrast, samt en stark revansch för Bouchard efter de två föregående vinerna.

Tabellen. Alla viner är Beaune premier cru.
2013 Beaune de Château blanc, Bouchard, 249 kr, 14 p

2002 Bressandes, Morot, 268 kr, 0-2, 13 p
2002 Grèves, Morot, 233 kr, 0-8, 11 p
2002 Clos de Roi, Vougerai, 281 kr, 1-1, 16 p
2002 Clos des Ursules, 435 kr, 4-0, 17 p
2005 Clos des Mouches, Drouhin, 400 kr, 1-1, 13 p
2005 Beaune de Château, Bouchard, kork
2005 Hospice de Beaune, Bouchard, 336 kr, 1-2, 11 p
2005 Vigne de l’Enfant Jesus, Bouchard, 1078 kr, 7-0, 18 p

ASi

Annonser

One response to “#1442 Beaune

  1. Pingback: Beaune premier cru med AuZone | Vintomas blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s