#1440 Simon Maye – vita viner

Schweiz är mera bekant för exklusiva ur och ost än som vinland. Enligt ”Internet” produceras årligen 1,1 miljoner hektoliter vin, vilket är lika mycket som i Alsace. Av det konsumeras dessutom huvuddelen hemmavid, vilket gör det svårt att som svensk få prova dessa rara droppar. I skrivande stund finns inte ett enda schweizisk vin på SB. Tur då att Kurtis med jämna mellanrum åker dit och bjuder på provning.

Ikväll skulle vi prova vita viner från producenten Simon Maye (www.simonmaye.ch/fr/) i Vallais. Kurtis har tidigare ställt fram röda viner från samme producent.

Vinerna som provades (blint) var: (1 CHF=8,5 SEK)

1. 2014 Moette (chasselas) 14 CHF
2. 2014 Johannisberg (även känd som sylvaner) 18 CHF
3. 2013 Païen (savagnin/traminer) 26 CHF
4. 2014 Petit Arvine 25 CHF
5. 2011 Païen (savagnin/traminer) 26 CHF
6. 2011 Chardonnay Vieilles Vignes 26 CHF
7. 2014 Chardonnay 18 CHF

Lite olika druvor och olika karaktärer. En del med mycket syra, andra med mindre syra. Några fatlagrade, andra inte. Kul med variation.

IMG_1754

2014 Moette är en typisk chasselas. Ett enkelt vin med måttlig syra, ganska aromatiskt, torr smak. Felfri, som passar bra till allt från charkuterier till hårdostar.

2014 Johannisberg är också aromatisk med en kryddighet som om detta varit Österrike fått mig att gissa gelber muskateller. Vinet är torrt och har lägre syra än en motsvarande sylvaner från t.ex. Franken, en lätt bitterhet, men liksom Moette felfritt och oklanderligt.

2013 Païen är intressant. Här finns det en stor öppen doft av tropisk frukt, majs och massor av nyrostade fat. Torr smak av fat och gul frukt, och bra längd. Lite chardonnay-känsla helt enkelt. Nästan överekad står det i mina papper.

2014 Petit Arvine är för mig kvällens bästa vin. Det har en perfekt balans av frukt, syra och mineraler, och ingen ek. Ett friskt härligt vin som funkar lika bra som aperitif som till en god fisk. Det finns persika i doften och grönt äpple i smaken. Schysst!

2011 Païen. Det här vinet har öppnat upp tack vare ålder och levererar en aromatisk doft med en hel del fat. Vinet är torrt, med en för mig alldeles för låg syra och för mycket fat och glycerin.. Här saknas frisk frukt att backa upp faten. Inte mitt vin.

2011 Chardonnay Vieilles Vignes har en diskret, mineralig doft med fat och vanilj; en torr smak med medelhög syra och en del beska. Ganska bra.

2014 Chardonnay är ännu ett för ungt vin för att vara ”bäst ikväll”. Vinet har dock potential med en härlig doft av mineraler, popcorn, majs och fat. Vinet är smakrikt, fylligt och syran är bra. Ge det 3-5 år så blir det perfekt.

Röstning (bäst-sämst, min poäng)

1. 2014 Moette (0-6, 13p)
2. 2014 Johannisberg (0-2, 13p)
3. 2013 Païen (3-1, 14p)
4. 2014 Petit Arvine (2-0, 14p+)
5. 2011 Païen (3-2, 12p)
6. 2011 Chardonnay (1-2, 13p+)
7. 2014 Chardonnay (4-0, 14p)

/PW

Annonser

One response to “#1440 Simon Maye – vita viner

  1. Pingback: #1452 Simon Maye – röda viner | AuZine

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s